Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ – ΔΟΕ καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ) εξήγγειλαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 17/9 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν από το άνοιγμα των σχολείων και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.
Μπροστά στην προκηρυγμένη κινητοποίηση, η κυβέρνηση επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις και έθεσε σε εφαρμογή τον αντιδημοκρατικό χουντονόμο για τις διαδηλώσεις που ψήφισε στις αρχές του καλοκαιριού. Τα μέλη των ΔΣ των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καθώς και διαφόρων πρωτοβάθμιων τοπικών εκπαιδευτικών σωματείων δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές που ζητούσαν να δηλωθούν οι λεγόμενοι “διαμεσολαβητές” και οι “υπεύθυνοι” των συγκεντρώσεων.

Πρόκειται για μια έμπρακτη απόπειρα εφαρμογής του νόμου, που σαν στόχο έχει να ασκήσει πιέσεις και να τρομοκρατήσει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και τα συνδικάτα, να επιβάλει στην πράξη την φίμωση και τελικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Μπροστά στις κυβερνητικές πιέσεις, αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη πως τόσο οι δύο Ομοσπονδίες,όσο και τα σωματεία που δέχθηκαν τέτοιου είδους “ενοχλήσεις” από την αστυνομία, αρνήθηκαν να δηλώσουν στοιχεία και καταδίκασαν το γεγονός. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με τη συμφωνία όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων καταδίκασε τις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε επίσης να μην δηλώσει στοιχεία στις αστυνομικές αρχές. Όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την διεκδίκηση των άμεσων αιτημάτων για τη λειτουργία των σχολείων.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος δημοσίευσε σχετική καταγγελία για τις εξελίξεις αυτές.