Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η Φ. Γεννηματά απευθύνει δημαγωγικά καλέσματα “για καθαρή εντολή, για να μπορέσει το ΚΙΝΑΛ να εγγυηθεί την αναγκαία συνεννόηση… για να επιβάλλει τους δικούς του όρους”. Ωστόσο ο γραμματέας επικοινωνίας Μαλέλης ξαναχτύπησε, κουρελιάζοντας το αφήγημα της ηγεσίας περί “ίσων αποστάσεων” από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. “Ανήκουμε στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής Αριστεράς. Αυτός είναι ο όμορος χώρος μας, εκεί είναι οι σύντροφοί μας… δε θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που θα φέρει τον όλεθρο”.

Παράλληλα έσπευσε για ακόμα μια φορά να προεξοφλήσει πως “ένα 6-7% θα πρέπει να μας προβληματίσει”.

Οι παραπάνω δηλώσεις Μαλέλη προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και επέφεραν νέους τριγμούς στην κομματική Βαβέλ της Φ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παππάς καλωσόρισε το απροσδόκητο άνοιγμα του γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, καθώς η άποψή του “αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα σχέδια του ΔΝΤ”. Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι “στελέχη του προοδευτικού φάσματος αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο για την κοινωνία …πυκνώνει μια τάση για συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης”.

Ύστερα από τις πιέσεις της αρχηγού τού “νέου φορέα”, η οποία “έσπευσε άρον-άρον να μαζέψει τον Μαλέλη”, ο τελευταίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανακαλύπτοντας κατόπιν εορτής πως “κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης, δε σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί”.

Η ηγεσία Γεννηματά είχε προλάβει ωστόσο να πλέξει το εγκώμιο της Δεξιάς, ρίχνοντας νερό στο μύλο του Κ. Μητσοτάκη, με τον Χριστοδουλάκη να κάνει λόγο στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ “για τα κόμματά μας –πυλώνες της Δημοκρατίας… είναι οι τελευταίες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει τους Έλληνες… σήμερα είναι η ώρα να εγγυηθούμε ότι μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού, η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση”.

Ο εν λόγω λιβανωτός προς τη ΝΔ έκλεισε με τα υποκριτικά ψελλίσματα Χριστοδουλάκη “μη μας θεωρούν βολικό συμπλήρωμα”.

Στο μέτωπο της συγκρότησης ψηφοδελτίων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, καθώς οι δελφίνοι και οι αλληλοϋποβλεπόμενες φατρίες ακροβολίζονται και σκιαμαχούν, με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ να αποχωρούν από την επίμαχη συνεδρίαση.

Με τη σειρά της η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “τους Καμμένους των Πρεσπών”, στοχοποιώντας εκτός από τον Θεοδωράκη και τον Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει συνδέσει τη θετική του ψήφο στο Μακεδονικό με την προκήρυξη εκλογών από τον Τσίπρα πριν την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Όσον αφορά το Ποταμίσιο ανάχωμα, στο συνέδριο της ΝΔ εκπροσωπήθηκε τελικά από τον αντιπρόεδρο Μαυρωτά και όχι από τον Θεοδωράκη, προκειμένου να μπουν τέλος στα σενάρια περί “νταραβεριών Μητσοτάκη- Θεοδωράκη”.

Και ο Μαυρωτάς με τη σειρά του πλάσαρε το κόμμα του ως “βελτιωτικό στη μηχανή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας”, πριμοδοτώντας “με χαρά το Μητσοτάκη” που “μιλά για συμφωνία μετά τις εκλογές ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία”.

Σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στο Μακεδονικό, ο αντιπρόεδρός του, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, προανήγγειλε ότι “η τελική απόφαση θα είναι χωρίς κομματική πειθαρχία”.

Με δεδομένη τη στάση της υπερχειλίζουσας δεξιάς όχθης (Ψαριανός – Αμυράς) που γλυκοκοιτάζουν τη ΝΔ, και διατυμπανίζουν από καιρό πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και του Δανέλλη ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, μόνο θυμηδία προκαλεί η “τελική” ανακοίνωση με δελτίο τύπου ότι το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία για το Μακεδονικό, αλλά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί ο Δανέλλης έχει δώσει προ πολλού σαφές στίγμα της “θετικής προδιάθεσής του” για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φροντίζει δε με κάθε ευκαιρία να διατρανώνει την επιθυμία του για την “ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων”, όπως θα κάνει και με τη συμμετοχή του (από κοινού με τους αποτυχημένους γυρολόγους- ρετάλια της λεγόμενης κεντροαριστεράς, Ραγκούση και Μπίστη) στο πάνελ σχετικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής υπό την αιγίδα του Τσίπρα, που θα απευθύνει χαιρετισμό.