Στις 4 Απρίλη 1949 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Αυτά τα 75 χρόνια, ο οργανισμός αυτός αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στρατιωτικό όργανο των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών κρατών της Δύσης, που με πολέμους, ένοπλες επεμβάσεις και τη στρατιωτική απειλή ασκούν την κυριαρχία τους πάνω σε χώρες και λαούς.Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των αντιφασιστικών κινημάτων, στα οποία ηγήθηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό, οργάνωσε την αντιπαράθεσή του και μια επιθετική πολιτική («Ψυχρός Πόλεμος») ενάντια στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, τα κομμουνιστικά και τα δημοκρατικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

Κορωνίδα αυτής της πολιτικής αποτελεί η δημιουργία του ΝΑΤΟ. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν πλήθος πολέμους, στρατιωτικές εισβολές και στρατιωτικά πραξικοπήματα. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, υπέφεραν και υποφέρουν ακόμα από τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ θα εκμεταλλευτεί την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Σοβιετική Ένωση και, όταν αυτή θα διαλυθεί το 1990, θα προωθήσει τα επεκτατικά του σχέδια. Το 1999 θα βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία. Το ΝΑΤΟ μέσα σε τρεις δεκαετίες θα εντάξει στις γραμμές του και θα επιβάλει τη στρατιωτική παρουσία του σε άλλες 14 χώρες που βρίσκονται στο τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια ως τη Βαλτική. Από τη δεκαετία του 2020 θα εντείνει την προσπάθειά του να ενσωματώσει την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το 2022 να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας. Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει με το πιο βαρύ τίμημα αυτόν τον πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει, εκατομμύρια ξεσπιτώθηκαν, η χώρα διχοτομείται.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μια τεράστια κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στρατιωτική κινητοποίηση. Φέτος πραγματοποιείται η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ των τελευταίων δεκαετιών, η Steadfast Defender 2024. Μια τεράστια πολεμική αρμάδα θα παραταχθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Νορβηγία, τις Βαλτικές χώρες, ενώ η δεύτερη φάση της άσκησης θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πλήθους στρατιωτικών δυνάμεων, συγκεκριμένα στην Πολωνία. Ταυτόχρονα, μέχρι το 2030, το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική του βάση στην Ευρώπη, στην Κωνστάντσα στη νοτιοανατολική Ρουμανία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απέναντι από την Κριμαία. Θα δημιουργήσει μια ολόκληρη πόλη έκτασης 30 τ.χλμ. (30.000 στρ.), όπου θα διαμένουν 10.000 στρατιώτες και πολίτες!

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται, πρώτα απ’ όλα από τις ΗΠΑ αλλά και από τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, σαν ισχυρό στρατιωτικό δόρυ στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Επιχειρείται η επέκταση της στρατιωτικής του δράσης και πέραν της Ευρώπης, προς την πλευρά της Ασίας, ενώ η στρατιωτική του μηχανή γιγαντώνεται, με τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες κάθε χώρας που συμμετέχει σε αυτό να μεγαλώνουν ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ. Με αποφάσεις που παίρνουν οι Σύνοδοι Κορυφής, με τις επιχειρήσεις που διεξάγει, με τις εκτεταμένες προετοιμασίες στρατιωτικών δυνάμεών του σε όλη την Ευρώπη, με τα πολεμοκάπηλα σχέδια που εκπονούν τα επιτελεία του, με την εκτόξευση ακόμα και της πυρηνικής απειλής, το ΝΑΤΟ προωθεί μια επιθετική πολιτική που αποτελεί μεγάλο και διαρκή κίνδυνο για την ειρήνη.

Το ΝΑΤΟ παίζει πρώτο ρόλο στον πιο καταστροφικό πόλεμο που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στον πόλεμο της Ουκρανίας, δίνοντας ταυτόχρονα στήριξη και στον άλλο πόλεμο που γίνεται στη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

***

Η ντόπια μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας, μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, έδεσε τη χώρα μας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, μαζί με τη «σύμμαχο» Τουρκία, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 1952.

Το έδαφος και οι θάλασσες της Ελλάδας έγιναν τόπος εγκατάστασης και ασκήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε εξάρτημα των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εκστρατειών. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού ΑΕΠ και του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, από τα μεγαλύτερα των κρατών-χωρών μελών του ΝΑΤΟ, διατίθεται σε ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες και αφαιρείται από τις δαπάνες για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και έχουν δραματικά συρρικνωθεί.

Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ έφερε σκοτεινές μέρες στη χώρα, μέρες αμερικανοκρατίας αλλά και της εφτάχρονης χούντας, στα χρόνια της οποίας τα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα «έξω το ΝΑΤΟ», «έξω οι ΗΠΑ», γραμμένα στην εξώπορτα του εξεγερμένου Πολυτεχνείου, συνέγειραν τη νεολαία και τον ελληνικό λαό.

Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δυνάμωσε την ξένη εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και τις δυτικές ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και έχει οδηγήσει σε μια τροχιά αρνητικών εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική της και στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες. Τόσο με αυτές των Βαλκανίων, όπου έχει γίνει «μεντεσές» των επεκτατικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Όσο και αυτές με την Τουρκία, υπό την αμερικανο-ΝΑΤΟική υπαγόρευση πως το Αιγαίο είναι «Νατοϊκή θάλασσα», τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έχουν υπονομευθεί και υπονομεύονται, κάτω και από την πίεση και τις επεκτατικές διεκδικήσεις της «συμμάχου στο ΝΑΤΟ» Τουρκίας.
Η πολιτική εξάρτησης από το ΝΑΤΟ έχει εμπλέξει επικίνδυνα τη χώρα και στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει συνεχώς όπλα στον Ζελένσκυ.

75 χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ, της πολεμικής μηχανής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο ελληνικός λαός, βιώνοντας τις βαριές συνέπειες της ένταξης και παραμονής της χώρας μας σε αυτό, πρέπει να παλέψει για να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Να παλέψει μαζί με τους λαούς του κόσμου για την ειρήνη, συγκροτώντας ένα μεγάλο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Να παλέψει για την εθνική ανεξαρτησία.

75 χρόνια μετά, η ιστορία έδειξε ότι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ δεν είναι ανίκητοι. Από τις μεγάλες ήττες στο Βιετνάμ και στην Ινδοκίνα, περάσαμε στην ηρωική αντίσταση των λαών στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, η οποία λύγισε και έδιωξε τους κατακτητές. Σήμερα, ο ηρωικός λαός της Παλαιστίνης κοιτάει στα μάτια το σιωνισμό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και βαδίζει στο δρόμο της λευτεριάς. Ο δικός μας λαός έχει να θυμάται το Πολυτεχνείο με το σύνθημα «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας. Σήμερα, σε αυτό το δρόμο πρέπει να ξαναβαδίσει ο ελληνικός λαός.

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ