H εκπλήρωση του οικονομικού πλάνου αντανακλά το πνεύμα
της αγωνιστικής προσφοράς μπροστά στη μάχη των εκλογών

H τρίμηνη οικονομική εξόρμηση που αποφάσισε η K.E. του M-Λ KKE και η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1 Φλεβάρη – 30 Aπρίλη 2023 τελείωσε με επιτυχία. O στόχος που είχε τεθεί επιτεύχθηκε και το γενικό οικονομικό πλάνο που είχε καθοριστεί εκπληρώθηκε.

H K.E. χαιρετίζει τις προσπάθειες όλων των συντρόφων και συναγωνιστών του Kόμματος και της Νεολαίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δούλεψαν με αγωνιστικό πνεύμα για την εκπλήρωση του οικονομικού πλάνου.

Χαιρετίζει την ανταπόκριση των φίλων του κινήματός μας, των αγωνιστών της Αριστεράς, των εργαζομένων που στήριξαν και ενίσχυσαν την οικονομική εξόρμηση του M-Λ KKE, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρέμβουμε από καλύτερες θέσεις στην πολιτική μάχη των εκλογών, να προβάλουμε σταθερά και αποφασιστικά τη γραμμή της αντίστασης στην πολιτική των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, υπερασπίζοντας τη φωνή και τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανέχειας, έχει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία η κάλυψη του οικονομικού πλάνου, αφού σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε από το υστέρημα των συντρόφων και συναγωνιστών, από το πνεύμα αγωνιστικής προσφοράς και την απεύθυνση στον κόσμο της Aριστεράς, για την οικονομική και πολιτική στήριξη του Kόμματος.

Στα πλαίσια των κομματικών οργανώσεων υπάρχει μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα οικονομικά πλάνα που μπήκαν. Yπάρχουν οργανώσεις που υπερκάλυψαν το πλάνο τους, οργανώσεις που το κάλυψαν και άλλες που δεν μπόρεσαν να το εκπληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια πρώτη μάχη της προεκλογικής περιόδου που κερδήθηκε και αντανακλά το αγωνιστικό πνεύμα των συντρόφων, την αυτοπεποίθηση για την πολιτική μάχη των εκλογών και το γενικότερο προχώρημα των στόχων του κινήματός μας.

Γνωρίζουν όλοι πως το M-Λ KKE στη ρί­ζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική στήριξη και ενίσχυση του κόσμου της δουλειάς και της βιοπάλης.

Καταδικάζουμε την πρακτική των ρεφορμιστικών κομμάτων που γίνονται συνένοχα με τα αστικά κόμματα και ευθέως εξαρτώμενα από την κρατική χρηματοδότηση, που αφειδώς και με το αζημίωτο τους παρέχει το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του.

Και είναι απορίας άξιο τι θα συμβεί, αν κάποια στιγμή κλείσει η κρατική στρόφιγγα και σταματήσει η οικονομική χρηματοδότηση αυτών των κομμάτων, που -απ’ ό,τι φαίνεται- αυτή αποτελεί και τη βασική πηγή οικονομικών εσόδων, για τη διεξαγωγή του πολιτικού τους αγώνα ενάντια… στο καπιταλιστικό σύστημα που τους χρηματοδοτεί.

Tο M-Λ KKE αποδοκιμάζει την αντίστοιχη πρακτική και ορισμένων άλλων δυνάμεων του εξωκοινοβουλευτικού χώρου που ανακάλυψαν κι αυτές από καιρό τη γοητεία της κρατικής χρηματοδότησης, διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο και ποσοστό.

Εμείς θέλουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού και όχι σε ξένα δεκανίκια και «διευκολύνσεις» του ταξικού αντίπαλου.

Θέλουμε να κάνουμε αυτά που μας επιτρέπει το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των δικών μας δυνάμεων, αυτά που αντιστοιχούν στις πραγματικές μας δυνατότητες, πασχίζοντας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τις απαιτήσεις και τους στόχους του αγώνα μας, διατηρώντας πρώτα απ’ όλα την οικονομική και πολιτική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία μας.

Σίγουρα οι πρακτικές δυνατότητές μας είναι περιορισμένες, πολύ περισσότερο αν συγκριθούν με τα τεράστια μέσα που διαθέτουν τα αστικά, αλλά -σε μια διαφορετική κλίμακα- και τα ρεφορμιστικά κόμματα.

Μόνο η «έκτακτη» χρηματοδότηση που τσέπωσαν τα κόμματα αυτά για τις επικείμενες εκλογές ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να λογαριάζουμε την τακτική χρονιάτικη χρηματοδότησή τους και χωρίς να υπολογίζουμε τον πακτωλό χρήματος που δίνουν οι κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια στα αστικά κόμματα. Και χωρίς να ξεχνούμε τις ατέλειωτες ώρες της παρέλασης των εκπροσώπων αυτών των κομμάτων από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα για να βομβαρδίζουν καθημερινά το λαό με τις ασύστολες δημαγωγίες τους και την αντιδραστική προπαγάνδα τους.

Για το M-Λ KKE, τα ποσά που απαιτούνται μόνο για την κάλυψη των απαραίτητων προϋποθέσεων της συμμετοχής στις εκλογές είναι υπέρογκα και δυσβάστακτα. Πολύ περισσότερο που οι δυνατότητες πρό­σβασης στα MME για την προβολή των θέσεών μας είναι ελάχιστες. H προσπάθεια περιορισμού και φίμωσης των θέσεών μας από τις κυρίαρχες δυνάμεις είναι επίσης δεδομένη.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, θα πρέπει να εντείνουμε στο έπακρο τις προσπάθειές μας, να κινητοποιηθούμε τολμηρά και αποφασιστικά, να συνεχίσουμε για όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, μέχρι και την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές, την οικονομική καμπάνια, ώ­στε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες πολιτικής-προπαγανδιστικής παρέμβασης του M-Λ KKE.