Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περνά στην ανοιχτή ιμπεριαλιστική εξωτερική και στρατιωτική πολιτική

Οξύς κίνδυνος  Παγκόσμιου Πολέμου που προκαλείται από τους ιμπεριαλιστές

Στη Δήλωσή της Νο. 3 για τον πόλεμο στην Ουκρανία της 27ης Φεβρουαρίου 2022, η Κεντρική Επιτροπή του MLPD δηλώνει:

 1. Με τις αποφάσεις τής 26/27 Φεβρουαρίου 2022, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κάνει τη στροφή προς μια ανοιχτά επιθετική ιμπεριαλιστική εξωτερική και στρατιωτική πολιτική.  Προετοιμάζεται ενεργά για πόλεμο.  Για δεκαετίες, κήρυττε τη θεμελιώδη μυθοπλασία της για την επιδίωξη μιας ειρηνικής και ανθρωπιστικής εξωτερικής πολιτικής, που υποτίθεται ότι επιτυγχάνει την αλλαγή μέσω του εμπορίου.  Τώρα ένας πολύ μεγάλος συνασπισμός των SPD/Πράσινων/FDP/CDU/CSU αποφάσισε να στείλει 1.400 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους εδάφους-αέρος και εννέα οβιδοβόλα (howitzers) με πυρομαχικά στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.  Η Bundestag αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τον Ομοσπονδιακό Γερμανικό Στρατό και θέλει να τροποποιήσει το Σύνταγμα για το σκοπό αυτό.  Το MLPD καταδικάζει αυτές τις αποφάσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

 2. Πρέπει να μιλήσουμε για την οξεία απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου.  Ο κίνδυνος ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος.  Η Ουκρανία είναι το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων -ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας- που επί του παρόντος δείχνουν ότι είναι προετοιμασμένες για όλα.  Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ετοιμάζεται να ακυρώσει την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύεται -μεταξύ άλλων- να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Ανατολική Ευρώπη.  Η νεοϊμπεριαλιστική Ρωσία αυξάνει επίσης τις απειλές της και θέτει τις πυρηνικές της δυνάμεις σε επιφυλακή. Ο καγκελάριος του SPD  Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι για «πυρηνική κοινή χρήση» θα αναπτύξει περαιτέρω το Eurofighter για χρήση με αμερικανικά πυρηνικά όπλα.  Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει έτσι την ετοιμότητα και την απαίτησή της για πρόσβαση στη χρήση πυρηνικών όπλων.

 3. Ο Σολτς συνέχισε λέγοντας: «Χωρίς ναι μεν ή αλλά, εμμένουμε στην υποχρέωσή μας να παρέχουμε βοήθεια στο ΝΑΤΟ… Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους της συμμαχίας μαζί με τους συμμάχους μας. Είμαστε  πολύ σοβαροί για αυτό».  Τι κάνει η Γερμανία «σε κάθε τετραγωνικό μέτρο» της Ανατολικής Ευρώπης;  Είναι επίσης μια δέσμευση από τα μαθήματα του χιτλερικού φασισμού ότι τα γερμανικά στρατεύματα δεν έχουν θέση στο εξωτερικό.  Το CDU/CSU, που υποτίθεται  ότι είναι η αντιπολίτευση στην Bundestag, δηλώνει απεριόριστη υποστήριξη στον Σολτς και την κορυφώνει με τον σκληροπυρηνικό Φρίντριχ Μερτζ: «Η σημερινή απόφαση μπορεί να είναι μόνο η ελάχιστη».  Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πλήρη υποστήριξη και από το AfD στο θέμα της επέκτασης των εξοπλισμών.  Αυτό που ήταν αδιανόητο λίγες μόνο βδομάδες πριν έχει προκληθεί με μαζική προετοιμασία ψυχολογικού πολέμου και πολεμική ρητορική από την πλευρά της γερμανικής πολιτικής, των θεσμών και των μονοπωλίων της και των αστικών ΜΜΕ.

 4. Η ουκρανική κυβέρνηση Ζελένσκι δεν είναι ούτε δημοκρατική ούτε άξια υποστήριξης.  Είναι μια αντιδραστική καπιταλιστική κυβέρνηση που επιδιώκει να εισέλθει σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.  Η εργατική τάξη και οι πλατιές μάζες εκεί, υφίστανται  εκμετάλλευση και καταπιέζονται όπως σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.  Ο πληθυσμός της Ουκρανίας είναι ένας από τους φτωχότερους στην Ευρώπη, παρά τον πλούτο της χώρας σε πρώτες ύλες.  Η εμφάνιση κομμουνιστικών συμβόλων απαγορεύεται, με κυρώσεις, στην Ουκρανία.  Το 2018, υπήρξαν νόμιμες πορείες με λαμπαδηδρομίες στο Κίεβο προς τιμήν των συνεργατών του Χίτλερ και η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει το φασιστικό σύνταγμα Αζόφ στον στρατό της.  Το περασμένο καλοκαίρι, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι χτύπησε,  προσωπικά, πισώπλατα τους απεργούς ανθρακωρύχους στη γενέτειρά του, το Kryvy Rih και υποστήριξε τη βάναυση καταστολή των ηγετών της απεργίας από τον ολιγάρχη των ορυχείων.  Και τώρα ξαφνικά υποτίθεται ότι είναι εκπρόσωπος αυτών των ανθρώπων και αυτών των εργαζομένων;  Το KSRD στην Ουκρανία, το οποίο συνδέεται στενά με το MLPD, γράφει στις 27 Φεβρουαρίου 2022: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σαφές και δυστυχώς τραγικό παράδειγμα αγώνα μεταξύ διαφορετικών ιμπεριαλιστών. Δεν έχει σημασία ποιος από αυτούς τους ιμπεριαλιστές είναι «χειρότερος». Κάθε ιμπεριαλισμός φέρνει βάσανα και θάνατο».  Η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας δεν ανήκει στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, αλλά στους Ουκρανούς εργάτες, τη μάζα του πληθυσμού, που βρίσκονται υπό πυρά και τρέπονται σε φυγή κατά δεκάδες χιλιάδες.

 5. Ο γερμανικός λαός και η εργατική τάξη πρέπει -όπως και οι λαοί και οι εργαζόμενοι άλλων χωρών- να τονίσουν αδιαμφισβήτητα: Συντασσόμαστε με τον ιδρυτή του KPD Καρλ Λίμπκνεχτ, ο οποίος το 1914, με το σύνθημα «Ούτε ένας άνθρωπος, ούτε μια δεκάρα για αυτό το σύστημα!»,  ήταν ο μόνος στο Ράιχσταγκ που ψήφισε κατά των πολεμικών δανείων: «Τα ζωτικά συμφέροντα του προλεταριάτου (εργατικής τάξης) σε όλες τις χώρες είναι ίσα και κοινά. Απαιτούν από τους προλετάριους όλων των χωρών, με την πιο δυναμική ανάπτυξη του ταξικού  αγώνα, να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να βάλουν ένα τέλος στη βάρβαρη σφαγή των ανθρώπων το συντομότερο δυνατό και να επιβάλουν στις εμπόλεμες κυβερνήσεις την κοινή τους βούληση για ειρήνη».  (Συλλογές Λόγοι και Γραπτά, Τόμος 8)

 6. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) δηλώνει ότι τα πολεμικά δάνεια είναι «μια επένδυση στην ελευθερία μας», σύμφωνα με την «τάξη των αξιών μας».  Η διεθνής εργατική τάξη ακολουθεί μια διαφορετική σειρά αξιών από τον κ. Λίντνερ.  Οι φράσεις του για ελευθερία και δημοκρατία δεν είναι παρά δημαγωγική απάτη.  Όλα τα αστικά κόμματα στη Γερμανία είναι πάροχοι υπηρεσιών της δικτατορίας των μονοπωλίων.  Η αστική δημοκρατία είναι το κέλυφός τους.  Όλα υποτάσσονται στα συμφέροντα του ηγεμονεύοντος μονοπωλιακού κεφαλαίου.  Αυτό το σύστημα δεν διασφαλίζει την ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες, όπως η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για κοινωνική αλλαγή και αποφασιστική προστασία του περιβάλλοντος.  Τα κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά επιτεύγματα και απαιτήσεις πρέπει τώρα να θαφτούν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 7. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ειρηνευτική συμμαχία!  Η σημερινή σύγκρουση προετοιμάστηκε και προκλήθηκε όχι μόνο από τη νεοϊμπεριαλιστική επιτιθέμενη Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, ως τον κύριο παγκόσμιο πολεμοχαρή, και το ΝΑΤΟ.  Ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ακύρωσε διεθνείς συμφωνίες αφοπλισμού, όπως η Συνθήκη INF και δύο άλλες συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις οποίες ούτε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανενεργοποίησε.  Το να γίνει η Ανατολική Ευρώπη περιοχή ανάπτυξης του ΝΑΤΟ δεν ήταν μέτρο διατήρησης της ειρήνης.  Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι έκφραση της αποτυχίας της προηγούμενης αστικής διπλωματίας και του ιμπεριαλιστικού πασιφισμού.  Αυτό σημαίνει: κήρυγμα ειρήνης με λόγια και άσκηση ιμπεριαλιστικών πολιτικών με πράξεις.

 8. Οι καιροί πολέμου είναι πάντα και περίοδοι ψυχολογικού πολέμου, και η σημερινή συζήτηση στην Bundestag δεν αποτέλεσε εξαίρεση.  Θεατρικά, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ έκανε εκστρατεία υπέρ της επέκτασης των εξοπλισμών από τη Γερμανία, λέγοντας ότι έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση «μεταξύ πολέμου και ειρήνης, μεταξύ του επιτιθέμενου και των παιδιών σε φρεάτια του μετρό».  Αλλά ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γερμανία είναι στο πλευρό της ειρήνης και των παιδιών στα φρεάτια του μετρό του Κιέβου.  Καμία από αυτές τις κυβερνήσεις δεν υποστηρίζει την ειρήνη, οι επιτιθέμενοι βρίσκονται και στις δύο πλευρές του μετώπου.  Αυτός ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται, όπως πάντα, στις πλάτες των λαϊκών μαζών και της εργατικής τάξης όλων των χωρών.  Αυτοί είναι οι καθοριστικοί πρωταγωνιστές ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο!

 9. Το MLPD καλεί όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους να έχουν καθαρό κεφάλι, να έχουν προλεταριακή ταξική θέση, να μην ορκίζονται σε «εθνική ενότητα» με πολεμοκάπηλους και να μην μολυνθούν από την πολεμική υστερία!  Οι 500.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο υποστηρίζουν τη μεγάλη επιθυμία για ειρήνη της μάζας του πληθυσμού.  Ταυτόχρονα, η συνείδηση ​​πρέπει να οξύνεται σημαντικά για να μην συντάσσεται με καμία ιμπεριαλιστική πολεμοχαρή στάση.

 10. Ο καγκελάριος Scholz ζητά μια «δυναμική εθνική υπερπροσπάθεια».  Η εργατική τάξη και οι μάζες του κόσμου δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την ιμπεριαλιστική πολεμική πολιτική!  Την ώρα που άλλοι πλουτίζουν από αυτόν τον πόλεμο.  Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Kraus-Maffei-Wegmann, με φανερή την απληστία για κέρδη, πρόσφερε μια ειδική παράδοση 50 αρμάτων μάχης.  Η επίκληση της «εθνικής ενότητας» είναι χαρακτηριστική για όσους βρίσκονται στην εξουσία σε καιρό πολέμου.  Εμείς, από την άλλη, οργανώνουμε την εργατική ενότητα πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα.

 11. Στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός Αυτοκράτορας κάλεσε όλα τα κόμματα σε μια Burgfrieden (εκεχειρία).  Αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα είδος σύγχρονης πολιτικής εκεχειρίας στη Γερμανία.  Πολιτικοί με ένα αριστερό προφίλ από το SPD, τους Πράσινους, ακόμη και από τμήματα του Κόμματος της Αριστεράς τάσσονται στο πλευρό της εξοπλιστικής πολιτικής του ΝΑΤΟ.  Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι Πράσινοι ζήτησαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα μια «νέα ώθηση για αφοπλισμό» και «όχι όπλα σε εμπόλεμες ζώνες», με την οποία κέρδισαν πολλούς νέους ψηφοφόρους.  Αυτό που υποστήριξε το MLPD, όχι μόνο στην προεκλογική εκστρατεία, επιβεβαιώνεται τώρα: ο οπορτουνισμός αυτών των κομμάτων, που δίνουν «χείρα βοηθείας» στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, οδηγεί σε περιόδους κρίσης και πολέμου στον σοσιαλσοβινισμό και στην ανοιχτή προδοσία των συμφερόντων των εργατικών, περιβαλλοντικών και ειρηνευτικών κινημάτων.

Αναπτύξτε ενεργό αντίσταση ενάντια στον οξύ κίνδυνο ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου!

Ρωσία και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ: Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία!  Σταματήστε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και αποσύρετε τα ρωσικά στρατεύματα!

Στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο και τα εξοπλιστικά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης: Οι τελευταίες αποφάσεις πρέπει να ανακληθούν!

Όχι γερμανικές εξαγωγές όπλων, όχι στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη!  Αποχώρηση όλων των γερμανικών στρατευμάτων από το εξωτερικό!

Ο κύριος εχθρός είναι στην πατρίδα!  Διαλύστε το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές συμμαχίες! 

Ενισχύστε τη Διεθνιστική Συμμαχία ως οργανωτική μορφή του νέου κινήματος ειρήνης! 

Ενισχύστε το επαναστατικό εργατικό κόμμα MLPD και τη νεολαία Rebell!

Αγώνας για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, για την ειρήνη, τη φιλία μεταξύ των λαών, το γνήσιο σοσιαλισμό! 

Εργάτες όλων των χωρών, ενωθείτε!  Εργάτες όλων των χωρών και καταπιεσμένοι, ενωθείτε!