Με το στήσιμο και την αποκάλυψη του αγάλματος του Μαρξ, δίπλα σε αυτό του Λένιν, γιόρτασε το MLPD (Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας) τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι τριήμερες εκδηλώσεις του MLPD πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 26-28 Αυγούστου στο Μέγαρο Willi-Dickhut (ο ιδρυτής του MLPD), στο Γκεζελκίρχεν. Aκριβώς έξω από αυτό, είχε αποκαλυφθεί το άγαλμα του Λένιν, το 2020, σε μια εκδήλωση τότε πολύ μαζική, η οποία έγινε γνωστή παγκόσμια. Ήταν μάλιστα διπλά σημαντική, καθώς έγινε σε πόλη στα δυτικά της Γερμανίας και όχι ανατολικά, όπου και υπάρχει σχετική παράδοση. Στο ίδιο πνεύμα, το Σάββατο 27 Αυγούστου, σε μια αντίστοιχα μαζική εκδήλωση, το MLPD έκανε την αποκάλυψη του αγάλματος του Μαρξ, υπό τον ήχο της «Διεθνούς»! Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 1500 άτομα, καθώς και αντιπροσωπείες από επαναστατικά κόμματα από όλο τον κόσμο. Μίλησαν στελέχη του Κόμματος, ενώ στην κεντρική ομιλία της, η γραμματέας του Κόμματος, Γκάμπι Φέχτνερ, τόνισε τα εξής: «Όταν τιμούμε τον Καρλ Μαρξ και τον Λένιν σήμερα και γιορτάζουμε τα 40 χρόνια του MLPD, δεν το κάνουμε με κάποια νοσταλγική διάθεση, για τους δήθεν παλιούς καλούς καιρούς. Το μήνυμα της εγκατάστασης του νέου αγάλματος του Μαρξ είναι: ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΝΗΣΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ».

Να σημειωθεί ότι, όπως και με το άγαλμα του Λένιν, οι αρχές προσπάθησαν να θέσουν διάφορα εμπόδια στην εγκατάσταση του αγάλματος, καθώς και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αποδεικνύοντας περίτρανα το πόσο φοβάται η αστική τάξη την κομμουνιστική ιδεολογία. Αυτή τη φορά, η αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαγορεύσει τις προσυγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης. Μια ολιγάριθμη ομάδα ακροδεξιών, επίσης, βρέθηκε απέναντι στην εκδήλωση, χωρίς βεβαίως να μπορέσει να τη ματαιώσει.

Παράνομη η απαγόρευση της εκδήλωσης τιμής στον Τέλμαν
από το MLPD και άλλες δυνάμεις, στο Μπούχενβαλντ το 2019

Στις 17 Αυγούστου 2019, στην 75η επέτειο της δολοφονίας του κομμουνιστή ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν, το MLPD είχε διοργανώσει εκδήλωση μνήμης και τιμής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Ωστόσο, οι αρχές είχαν απαγορεύσει και αυτή όπως και άλλες εκδηλώσεις τιμής, οι οποίες προέρχονταν από κόμματα και οργανώσεις που αναφέρονται στο κομμουνιστικό κίνημα, με γελοία επιχειρήματα. Παρά τις απαγορεύσεις, η εκδήλωση εκ μέρους του MLPD και της «Διεθνιστικής Συμμαχίας» (συμμαχία οργανώσεων που συμπορεύονται με το MLPD) είχε πραγματοποιηθεί, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία. 3 xρόνια μετά, η καμπάνια του MLPD «Καμιά ανοχή στον αντικομμουνισμό» αποδίδει καρπούς και τελικά τα ανόητα επιχειρήματα της αστικής τάξης κατέπεσαν μέχρι και στα δικαστήριά της, αφού κρίθηκε, με 3 αποφάσεις, παράνομη η απαγόρευση της εκδήλωσης του MLPD και της «Διεθνιστικής Συμμαχίας» το 2019.

Στη Γερμανία, στο κέντρο της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο αντικομμουνισμός. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, το αστικό κράτος συνεχώς ποινικοποιεί και θέτει εμπόδια στη δράση των κομμουνιστικών οργανώσεων και κομμάτων, ενώ διώκει και τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Με αυτά τα δεδομένα, η δικαστική νίκη απέναντι στην αντικομμουνιστική απαγόρευση της εκδήλωσης στο Μπούχενβαλντ είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ακόμα, οι κυρίαρχες τάξεις συκοφαντούν τη Σοβιετική Ένωση και το κομμουνιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως, αυτό τον μήνα στη Λετονία, με την προσπάθεια κατεδάφισης του μνημείου υπέρ των Σοβιετικών φαντάρων – απελευθερωτών της Λετονίας. Σε αυτά τα πλαίσια, η ανέγερση του μνημείου του Μαρξ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό νέο, κόντρα στον κυρίαρχο αντικομμουνισμό.