Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του ιρανικού λαού

Ναι στην ισότητα και τη γυναικεία χειραφέτηση, ενάντια στο θρησκευτικό σκοταδισμό

Όχι σε κάθε επιχείρηση ανάμειξης και στην υποκρισία του δυτικού ιμπεριαλισμού

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά το θάνατο της Amini (16/9) έχουν ως κοινωνικά ελατήρια τις διακρίσεις, τη φτώχεια, τον αποκλεισμό και την καταπίεση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι μειονότητες. Όλα αυτά που συμβαίνουν σε κάθε γωνιά του καπιταλιστικού κόσμου και που στο Ιράν, κάτω από το βάρος των πολυετών δυτικών κυρώσεων και υπό τη σκέπη ενός εκμεταλλευτικού καθεστώτος που συντηρεί σκοταδιστικές θρησκευτικές αρχές και θεσμούς, αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις.

Αυτή τη φορά (πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά το 2019 που είχαν ως αφορμή τις ανατιμήσεις στα καύσιμα) η μεσαιωνικής κοπής «αστυνομία ήθους» και τα ζητήματα της καταπίεσης της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, που εξελίσσονται σε πολλές πόλεις του Ιράν με επίκεντρο τις περιοχές που επικρατεί το κουρδικό στοιχείο. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι νεκροί ξεπερνούν τους 40, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ διώξεων και καταστολής ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 600 είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί. Απέναντι στην ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών, η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα έντασης της καταστολής με την κάθοδο του στρατού και μηδενικής ανοχής.

Η έκφραση αλληλεγγύης και η στήριξη των αγώνων του ιρανικού λαού απέναντι στον θρησκευτικό σκοταδισμό και τη γυναικεία καταπίεση δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση και ζητούμενο κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού ανθρώπου. Η απαίτηση για δικαίωση των αιτημάτων τής άρσης των αντιδραστικών καταπιεστικών μέτρων και διακρίσεων είναι ζήτημα που αφορά κάθε προοδευτικό και αριστερό κίνημα. Από αυτή τη σκοπιά είναι ξεκάθαρο ότι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των αγώνων του ιρανικού λαού.

Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλωμένες επιδιώξεις των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων απέναντι στο Ιράν, τις διαρκείς προσπάθειες επέμβασης και ανάμειξης στο εσωτερικό του, με στόχο πάντα την αποσταθεροποίηση και την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» όπως το επιχείρησαν και το έπραξαν δεκάδες φορές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με αποκορύφωμα το παράδειγμα της «ουκρανικής επανάστασης». Και είναι σίγουρο ότι τα δυτικά κέντρα και οι ΗΠΑ, ειδικά στη νέα φάση όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των εξελίξεων στο αντίπαλο στρατόπεδο (BRICS, Οργανισμός Σαγκάη κλπ), κάνουν τα πάντα για να παρέμβουν στις εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν.

Το κίνημα και οι αγώνες του ιρανικού λαού, ακόμη περισσότερο σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να περιφρουρηθούν από κάθε επιχείρηση ανάμειξης του ξένου παράγοντα, που αποδεδειγμένα την επιδιώκει. Αν συμβεί αυτό, τότε κάτω από τα πιο δίκαια αιτήματα θα γεννηθούν οι πιο αντιδραστικές προοπτικές για το λαό και τον τόπο, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του.

Είναι βέβαιο ότι και στην Ελλάδα, η ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στο Ιράν έχει αποκλειστικές πηγές τα διεθνή πρακτορεία των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και άρα κάθε σχετική είδηση υπακούει στα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και της σφοδρής πολεμικής που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια η Δύση και πρώτα και κύρια οι ΗΠΑ, απέναντι σε ένα ανεξάρτητο κράτος το οποίο δεν μπορούν να καθυποτάξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κύρια πηγή «έγκυρης» πληροφόρησης για τη Δύση είναι οι ΜΚΟ που οι ίδιοι στήνουν, οργανώνουν και χρηματοδοτούν, όπως αυτές οι δύο που αναφέρονται ως οργανώσεις για τα «Ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν», με έδρα το Όσλο και την Νέα Υόρκη! Και δεν μπορεί να διαφεύγει κανενός ο ρόλος που έπαιξαν στη διάδοση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και στους σχεδιασμούς της Δύσης τέτοιες οργανώσεις όπως το «Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία».

Από αυτή τη σκοπιά, η άκριτη υιοθέτηση αυτής της προπαγάνδας αναπόφευκτα οδηγεί σε στρέβλωση της πραγματικότητας και λαθεμένες τοποθετήσεις. Και εύκολα μετατρέπεται σε δεκανίκι των αντιδραστικών σχεδιασμών της Δύσης για το Ιράν. Για αυτό και είναι αναγκαία η καταγγελία του ρόλου του δυτικού ιμπεριαλισμού και της προκλητικά υποκριτικής προπαγάνδας του.

Αυτής της προπαγάνδας που αγωνιά επιλεκτικά για την καταπίεση της γυναίκας στο Ιράν, την ίδια στιγμή που κλείνει τα μάτια στην ασύγκριτα πιο στυγνή καταπίεση άλλων καθεστώτων όπως της Σαουδικής Αραβίας, που τουλάχιστον μέχρι σήμερα παραμένει στον έλεγχο των δυτικών συμφερόντων.

Αυτής της προπαγάνδας που ταυτίζει την καταπίεση της γυναίκας αποκλειστικά με την πραγματικά αντιδραστική επιβολή της μαντήλας, κλείνοντας τα μάτια στην καταπίεση, την εμπορευματοποίηση, την εκπόρνευση και τη βία που υφίσταται η γυναίκα και στις «προηγμένες δημοκρατίες» της Δύσης.

Αυτής της προπαγάνδας που εμφανίζεται τόσο ευαίσθητη και συντετριμμένη με τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή όταν πρόκειται για το Ιράν, την ίδια στιγμή που παρουσιάζει την ίδια βία στη Δύση ως κανονικότητα της «λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Αυτής της προπαγάνδας που σε αντίθεση με την τωρινή θυελλώδη πληροφόρηση για το Ιράν, όταν πρόκειται για τις εξεγέρσεις, τη βία και τις δεκάδες δολοφονίες -όπως αυτή του Floyd στην Αμερική ή το χτύπημα των τεράστιων κινητοποιήσεων στη Γαλλία- προσφέρει ενημέρωση φειδωλή, μετρημένη… χωρίς ίχνος συναισθηματικής φόρτισης…

Να φωνάξουμε δυνατά την αλληλεγγύη μας στους αγώνες και τις γυναίκες του ιρανικού λαού. Να αρνηθούμε την υποκρισία και να αντιταχθούμε σε κάθε σχέδιο επέμβασης του δυτικού ιμπεριαλισμού

26 Σεπτέμβρη 2022