Επιχείρηση στάχτης στα μάτια του λαού αποτελούν οι κινήσεις του Μητσοτάκη, τόσο ο κυβερνητικός ανασχηματισμός όσο και η επικείμενη επίσκεψη και η καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση επιδιώκει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού και να περιορίσει τη φθορά της, να αποπροσανατολίσει και να καλλιεργήσει την προσδοκία της βελτίωσης του κυβερνητικού έργου.

Το περίφημο καλάθι της ΔΕΘ, που κάθε χρόνο συντηρεί το μύθο του η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης, αφορά χιλιοειπωμένες εξαγγελίες, εξαγγελίες χωρίς κανένα αντίκρισμα στο λαϊκό εισόδημα, ψιχουλάκια και χάντρες που προορίζονται για τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας και την καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων.

Η πραγματικότητα, όσο και αν συστηματικά κρύβεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανέβηκαν ανεβάζοντας τους φόρους των ακινήτων και τις τιμές των ενοικίων, είναι ότι κολοσσιαίες αυξήσεις επιβάλλονται στην ενέργεια και στο ρεύμα των νοικοκυριών, τροφοδοτώντας παράλληλα νέο κύκλο αυξήσεων τιμών στο ψωμί και στα βασικά προϊόντα, είναι η έναρξη των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, είναι η καθήλωση του κατώτερου μισθού στα επίπεδα της πείνας μετά την κυβερνητική κοροϊδία της αύξησης του 2% για το 2022. Είναι η αύξηση της ανεργίας, των λουκέτων, της φτώχειας, είναι οι παλιές και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που μαυρίζουν τη ζωή του ελληνικού λαού.
Η πολιτική του αυταρχισμού -που εξαπολύθηκε στο όνομα και με το πρόσχημα της πανδημίας- και το αντιδραστικό δόγμα της ατομικής ευθύνης -που αποτέλεσε το κύριο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας- τώρα βρίσκουν τον εχθρό στο πρόσωπο όσων διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για μια σειρά από λόγους, που πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και η ΕΕ με την πολιτική τους ενίσχυσαν.
Καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό στο όνομα της δημοσίας υγείας, με εκδικητική και μισαλλόδοξη στάση, αποστερεί σε χιλιάδες εργαζομένους τη δουλειά, το μισθό και τη ζωή, δημιουργώντας παράλληλα στο δημόσιο σύστημα υγείας δυσθεώρητα κενά και κολοσσιαίες ελλείψεις. Και στο όνομα της δημόσιας υγείας ξαναακυρώνονται χειρουργεία και επείγοντα ραντεβού, ξανακλείνουν τμήματα και κλινικές, συνεχίζοντας αυτό που συντελείται επί ένα χρόνο στο σύστημα υγείας, στη μετατροπή του σε σύστημα μόνο για τον κορονοϊό, σβήνοντας με το σφουγγάρι της αδιαφορίας όλα τα άλλα κρίσιμα νοσήματα και παθήσεις, στέλνοντας όσους έχουν και μπορούν στην καλοταϊσμένη ιδιωτική υγεία.

«Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από ό,τι χρειαζόμαστε» δήλωνε προ ημερών ο Μητσοτάκης και πως «το αίτημα για προσλήψεις προσωπικού είναι ξεπερασμένο», κάνοντας σαφές πως -ακόμα και στην κρίσιμη ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να σηκώσει το τεράστιο βάρος της πίεσης της υγειονομικής προστασίας του λαού- το κυβερνητικό μοντέλο είναι ο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη επέφερε το αναμενόμενο επιτελικό χάος και την καταστροφή. Οι μεγαλύτερες καταστροφές από ποτέ, κατέκαψαν 1 εκ. στρέμματα, χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις, παραγωγική βάση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η καραμέλα της κλιματικής αλλαγής προορίζεται απλώς να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική, που την εξομολογήθηκε άλλωστε κυνικά ο Μητσοτάκης θέτοντας το δίλημμα στη Βουλή, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και συμψηφίζοντας με το Μάτι: «εμείς στρέμματα, εσείς φέρετρα».

***

Το κράτος της ΝΔ είναι το ενισχυμένο κράτος της άγριας καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού. Είναι το κράτος που παρέχει ενισχύσεις από το δημόσιο χρήμα στους εργολάβους της ενημέρωσης, στις εταιρείες διοδίων, στις αεροπορικές εταιρίες· είναι το κράτος που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στα ξένα και ντόπια αρπακτικά, που αποκαλεί επενδυτές. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ατομική ευθύνη.

Από κει και πέρα το κράτος είναι το κράτος της εγκατάλειψης των πολιτών, χωρίς αντιπυρικά έργα, χωρίς αντιπλημμυρική προστασία, με παχιά λόγια για αποζημιώσεις στους πληγέντες, που ακόμη περιμένουν στην Καρδίτσα και στο Μάτι.
Είναι το κράτος που υποσκάπτει τη δημόσια παιδεία προωθώντας το αυτόνομο σχολείο, χωρίζοντας τους μαθητές με το ταξικό νυστέρι σε έχοντες και μη, είναι το κράτος που θέλει τα πανεπιστήμια με πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά χωρίς φοιτητές.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός των αρίστων πήγαινε στη ΗΠΑ για να γράψει τη κόρη του στα πανεπιστήμια της ελίτ, 40.000 από τις 100.000 υποψηφίους, θύματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μένουν εκτός πανεπιστημίων, εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια» ήταν η ξεδιάντροπη απάντηση της Κεραμέως προς τους 40.000, δείχνοντας στην ιδιωτική αγορά των κολεγίων που αρπακτικά αναμένει να πουλήσει πτυχία και να κατασπαράξει την πελατεία που της πρόσφερε η κυβέρνηση.

Η πολιτική της τρομοκρατίας, της μαζικής ψύχωσης που ονομάστηκε υπεύθυνη διαχείριση της πανδημίας και πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας, η πολιτική της καραντίνας, του παρατεταμένου εγκλεισμού στεφανώθηκαν με το πρωτοφανές πλιάτσικο της κυβέρνησης σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ακριβώς σαν το λύκο που χιμάει στο κοπάδι διψασμένος για αίμα.
Απαγόρευση των διαδηλώσεων, πανεπιστημιακή αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αυτόνομο σχολείο, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, χτύπημα του οχτάωρου, χτύπημα της απεργίας, των σωματείων και της συνδικαλιστικής δράσης, νέο ασφαλιστικό και ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Την οδυνηρή για το λαό πραγματικότητα κανένας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν μπορεί να τη σκεπάσει, ούτε οι ψεύτικές υποσχέσεις και ελπίδες που κατά κανόνα περισσεύουν στις ομιλίες στη ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ολόψυχα δεμένη με τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και στην υπηρεσία αυτών. Αφοσιωμένη στο έργο της αφαίρεσης των λαϊκών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Τόσο δε ολόψυχα δοσμένη στον ξένο παράγοντα, που πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε στον επιτετραμμένο των ΗΠΑ Μενέντεζ το χάρτη της Ελλάδας λέγοντας του με απροκάλυπτη δουλοπρέπεια: «Από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, σας παραδίδουμε την Ελλάδα σήμερα στα χέρια σας. Και είμαι σίγουρος πως είναι σε καλά χέρια».

***

Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανένας ανασχηματισμός και καμιά ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν μπορεί να την αλλάξει.
Το πραγματικό ραντεβού που έχει αξία για τους εργαζομένους και το λαό είναι το ραντεβού έξω από τις πύλες της ΔΕΘ.

Κανένας άλλος δρόμος δεν υπάρχει για τους εργαζομένους, παρά ο δρόμος του συλλογικού, οργανωμένου, μαζικού αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Το πρωτοφανές σαρωτικό πέρασμα αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων ενισχύθηκε από τη στάση συμμόρφωσης στα περιοριστικά μέτρα του εγκλεισμού και του «μένουμε σπίτι», που υιοθέτησαν πρόθυμα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ.
Οι δυνάμεις αυτές έσπευσαν να κηρύξουν αναστολή των αγώνων και των μαζικών κινητοποιήσεων διευκολύνοντας το κυβερνητικό έργο.
ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 όχι μόνο έστρωσαν το δρόμο στη ΝΔ, όχι μόνο διαμόρφωσαν σε πολλά νομοσχέδια τη βάση για να πατήσει, άλλα ψήφισαν και δεκάδες διατάξεις των νομοσχεδίων.
Ο Κουτσούμπας, ακόμη και την ώρα που η χώρα ζούσε στιγμές πύρινης αποκάλυψης, συγκάλυπτε τις κυβερνητικές ευθύνες ξεστομίζοντας αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της γραμμής του ΚΚΕ, στην κρίση της πανδημίας, τη γραμμή του «Μετά θα λογαριαστούμε».
Αυτό που έβαλε και μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση και αναζωογόνηση λαϊκού κινήματος.

Αυτό που μπορεί να πράγματι να αποτελέσει ανάχωμα είναι η συσπείρωση των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους και στους μαζικούς φορείς, στα πλαίσια μιας αδιάλλακτης, μιας πραγματικά αγωνιστικής γραμμής.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 11 Σεπτέμβρη στις 18:00