Συνεχίζεται το απεργιακό κύμα στις αεροπορικές εταιρείες, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στο έδαφος και στα πληρώματα, έχει σαν αποτέλεσμα ακυρώσεις πτήσεων και πολύωρες καθυστερήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη Νέα Υόρκη, την ώρα που ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος αιχμής. Το διάστημα της πανδημίας πολλές αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις όταν μειώθηκε η ζήτηση για ταξίδια.

Τις μέρες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις στις εταιρείες Ryanair, EasyJet, British Airways, Brussels Airlines, Tui, Wizz Air και Aeroports de Paris (ADP), συμβάλλοντας στην αναταραχή από τις ελλείψεις προσωπικού. Στη Μεγάλη Βρετανία η κατάσταση στις αερομεταφορές επηρεάζεται και από την απεργία των σιδηροδρόμων. Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει προληπτικά τον αριθμό των καθημερινών πτήσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο όμιλος της Lufthansa και οι θυγατρικές της, Brussels Airlines, Eurowings κλπ, έχει ήδη ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης προσωπικού, απεργιών αλλά και της έξαρσης της Covid-19. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει σαν αιτία τη “συμφόρηση και έλλειψη προσωπικού από την οποία υποφέρει ολόκληρος ο κλάδος των ευρωπαϊκών αερομεταφορών”. Στις ελλείψεις προσωπικού που αφορούν σε “αεροδρόμια, επίγειες υπηρεσίες, αεροπορική ασφάλεια και επομένως και εταιρείες”, προστίθενται, σύμφωνα με την ανακοίνωση και “οι απεργίες ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ο καιρός και κυρίως η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 που προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση”, καθώς και αύξηση των αναρρωτικών αδειών “τις τελευταίες ημέρες”. Οι ακυρώσεις αφορούν κυρίως πτήσεις εντός Ευρώπης, μέσω των κόμβων της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Η εταιρεία θεωρεί το μέτρο «αναπόφευκτο», και δηλώνει ότι προσπαθεί να διασφαλίσει “περισσότερη σταθερότητα του σχεδίου πτήσεων όλο το καλοκαίρι” και να προλάβει ”την υπερφόρτωση των διαδικασιών στο έδαφος κατά τις ώρες αιχμής”. Σύμφωνα με την εταιρεία Fraport, διαχειρίστρια του αεροδρόμιου της Φρανκφούρτης, παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα σε όλο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.