Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκλήρωσε τη λειτουργία της η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Από την πρώτη συνεδρίασή της διαφάνηκε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ζήτημα με συνοπτικές διαδικασίες, συγκαλύπτοντας στην πραγματικότητα κάθε πολιτική και ποινική ευθύνη.

Με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας περιορίστηκε με δραματικό τρόπο ο αριθμός των μαρτύρων που εξετάστηκαν, μάλιστα αποκλείστηκε η παρουσία των βασικών υπόπτων για τις υποκλοπές. Επίσης η επιτροπή δεν επέτρεψε να κληθούν για να εξετασθούν πολιτικά πρόσωπα, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό πρώτα απ’ όλα τον ίδιο το Μητσοτάκη, που σύμφωνα με το νόμο είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλαδή της πέτρας του σκανδάλου της υπόθεσης. Έτσι τελικά το μόνο πολιτικό πρόσωπο που κατέθεσε είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο παθών της υπόθεσης. Μάλιστα σύμφωνα με διαρροές απ’ τη μεριά της ΝΔ, η κατάθεση του Ανδρουλάκη δεν προσέφερε τίποτε καινούριο στην υπόθεση.

Μετά τη λήξη της λειτουργίας της επιτροπής, ακολούθησε η διαδικασία της κατάθεσης του πορίσματος της εξεταστικής. Όπως αναμένονταν, δεν υπήρξε κοινό πόρισμα και το κάθε κόμμα θα καταθέσει το δικό του πόρισμα στην ολομέλεια της Βουλής όταν αυτή θα συζητήσει το θέμα.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμά της διαπιστώνει ότι όλα έγιναν νόμιμα, η υποκλοπή των συνομιλιών έγινε σύμφωνα με το νόμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Απ’ την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης -με ένα εντελώς αντίθετο πνεύμα- διαπιστώνουν ότι υπήρξε μια πλήρης συσκότιση της πραγματικότητας και ότι υπήρξε πλήρης συγκάλυψη των πραγματικών υπευθύνων, καθώς και των πολιτικών υπευθύνων στην κυβέρνηση. Μάλιστα το ΚΚΕ -σε ένα αναλυτικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα- αναλύει με διεξοδικό τρόπο το δικό του πόρισμα, ενώ αναφέρει επίσης την άρνηση της επιτροπής να εξετάσει και τη δική του καταγγελία για τις υποκλοπές συνομιλιών στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Όμως το σήριαλ της επιτροπής των παρακο­λουθήσεων έχει και συνέχεια. Η κυβέρνηση έ­χοντας στο πλάι της όλο το μιντιακό σύστημα που έχει εξαφανίσει το ζήτημα των υποκλοπών, σε μια επίδειξη ακραίου αυταρχισμού, δήλωσε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, με μία συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών!

Την τελευταία στιγμή πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο για μυστική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, αφού κινδύνευε να γελοιοποιηθεί πλήρως. Σκαρφίστηκε έτσι μία ενδιάμεση λύση. Σύμφωνα με την ανα­κοίνωση του προεδρείου της Βουλής, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή και θα είναι ανοιχτή. Όμως το πόρισμα που κατατέθηκε και που φυσικά είναι η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά οι βουλευτές μπορούν να το μελετήσουν σε ένα ειδικό χώρο μέσα στη Βουλή από την Παρασκευή 14/10. Είναι βέβαια α­διευ­κρίνιστο αν θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν σημειώσεις. Έτσι και η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει χωρίς γνωστικό αντικείμενο και επομένως η συζήτηση θα έχει ελάχιστο ενδιαφέρον και τουλάχιστον απ’ τη ΝΔ θα στραφεί στις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο και όχι στο ίδιο το πόρισμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μην δώσει στη δη­μοσιότητα το δικό της πόρισμα αποδεχόμενη ουσιαστικά το πλαίσιο που επέβαλε δια της πλειοψηφίας η ΝΔ. Η απόφαση αυτή του ΠΑΣΟΚ, που ξάφνιασε τα υπόλοιπα κόμματα της αντι­πολίτευσης, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά αφού ορισμένοι κύκλοι διαδίδουν ήδη ότι τα νέα απ’ την εξεταστική επιτροπή δημιουργούν προ­βλήματα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι άγνωστο βέβαια πώς θα δικαιολογήσει τη στάση του το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις όποιες δικαιολογίες.