Η πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα δείχνει φανερά την επιδοκιμασία της για το κυβερνητικό νόμο για την “ανάπτυξη” που ψηφίστηκε, πρόσφατα, από τη Βουλή.
Από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξίζει να επισημανθεί το πώς αυτή, ωμά, καταδεικνύει τους στόχους των αντεργατικών διατάξεων που επέβαλε αυτός ο νόμος.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυνικά -σημειώνει ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα “πιθανότατα θα περιορίσουν σημαντικά την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων” καθώς και ότι “η διαδικασία για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων βρίσκεται πλέον στην ευχέρεια του υπουργού Εργασίας” και ότι για να γίνει αυτό “επιπλέον του υφιστάμενου κριτηρίου αντιπροσωπευτικότητας (50% του εργατικού δυναμικού να καλύπτεται ήδη από τη συμφωνία)” τα συνδικάτα θα πρέπει να παρουσιάσουν και “ανάλυση των εκτιμώμενων επιπτώσεων (της επέκτασης της σύμβασης) στην οικονομία και την αγορά εργασίας”.
Υπογραμμίζει, δηλαδή, με ευκρίνεια όλα τα σημεία των αντεργατικών διατάξεων της κυβέρνησης, τα οποία επιβεβαιώνει ότι ορθώνουν ισχυρά και πολλαπλά αναχώματα στο να επεκταθούν οι κλαδικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου.
Σημειώνει, επίσης, τη διάταξη που αναφέρεται στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων επεξηγώντας το ρόλο που αυτό θα παίξει:
Πρώτο, αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να “επαληθεύεται η αντιπροσωπευτικότητά τους για τη σύναψη ΣΣΕ “
Δεύτερο, για “ να επαληθεύεται η αντιπροσωπευτικότητά τους για την απεργία”.
Με αυτή την χρήση το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα γίνει φράκτης στη δυνατότητα συνδικάτων να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προκηρύσσουν απεργίες και να κρίνονται αυτές αν είναι “νόμιμες”.
Χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ξεκάθαρα, απογυμνώνοντας και τη σχετική παραπλανητική κυβερνητική προπαγάνδα, την πραγματική στόχευση του “αναπτυξιακού” νόμου στα εργασιακά, η οποία δεν είναι άλλη από το να μπει φρένο στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και στις εργατικές απεργίες.