Από τη Δευτέρα 13/2 έπαψε πια να υπάρχει ο αθλητικός χώρος του Αγίου Κοσμά, μετά την παράδοσή του στον όμιλο Λάτση και την εταιρεία Development του ομίλου. Έτσι μετά από 60 περίπου χρόνια ένας χώρος, από όπου πέρασαν εκατομμύρια νέα παιδιά για να γυμναστούν και οικογένειες για να ψυχαγωγηθούν, παραδίδεται στα κερδοσκοπικά συμφέροντα και θα μετατραπεί από χώρος του πιο όμορφου χώρου του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, σε μαρίνες και πολυτελείς κατοικίες για τους πολυεκατομμυριούχους Σαουδάραβες και όχι μόνο.

Όσοι βρέθηκαν τη περασμένη Κυριακή στον χώρο αυτό αισθάνθηκαν μεγάλη θλίψη αλλά και αγανάχτηση όταν είδαν την ανακοίνωση απαγόρευσης πλέον στον χώρο, εξαιτίας της έναρξης έργων απ’ τη κατασκευάστρια εταιρεία. Αλλά και όσοι το προηγούμενο διάστημα συνέχιζαν να πηγαίνουν για να αθληθούν, διαπίστωναν καθημερινά την εγκατάλειψη και την καταστροφή των εγκαταστάσεων.
Το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά είχε σοβαρές συνέπειες και για τους αθλητές των εθνικών ομάδων στίβου και άλλων αγωνισμάτων, αφού ο χώρος αυτός ήταν προπονητικό κέντρο για αυτούς και επιπλέον υπήρχαν και ξενώνες που φιλοξενούσαν τους αθλητές ιδιαίτερα από τις επαρχίες που δεν είχαν τη δυνατότητα άλλης στέγασης.

Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εκδίωξη και των εθνικών ομάδων από τον χώρο αυτό, με συνέπεια να μην μπορούν να γυμναστούν αλλά και να διαμείνουν. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση παραχώρησης του αθλητικού κέντρου πρόβλεπε ότι η απομάκρυνση απ’ τις σημερινές εγκαταστάσεις θα γίνονταν με την ταυτόχρονη δημιουργία αντίστοιχου χώρου άθλησης και εγκατάστασης εντός του χώρου του παλιού αεροδρομίου. Φυσικά η εταιρεία έγραψε τη ρητή αυτή συμφωνία στα παλιά της τα παπούτσια.

Δημοσιεύουμε το τι προβλέπει η σύμβαση εταιρείας- δημοσίου. «Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδιο, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής»
«Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι παραπάνω αθλητικές εγκαταστάσεις συνοδεύονται από τις απαραίτητες υποδομές γραφείων, χώρων υγιεινής και αποδυτηρίων, καθώς και από αντίστοιχους χώρους αναψυχής, σημεία πληροφοριών, υπαίθρια καθιστικά και χώρους άσκησης, χώρους θέασης και ανοιχτούς χώρους πρασίνου με παιδικές χαρές». Αυτά προβλέπουν οι συμβάσεις του ν. 4422/2016, ΦΕΚ Α 181/27.09.2016 ως δεσμευτικές. Να σημειώσουμε ότι η παραχώρηση του χώρου έγινε το 2016 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μην διαμαρτύρονται σήμερα κάποιοι ΣΥΡιζαίοι δήθεν για τον χώρο και το έγκλημα της παράδοσης του πιο όμορφου πάρκου του λεκανοπεδίου στα κοράκια της κερδοσκοπίας.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η υπόθεση Ελληνικό έχει χαθεί. Οι αντιστάσεις που αναπτύσσονται είναι πολύ αδύναμες και όλο το παραλιακό αυτό μέτωπο αν δεν εκδηλωθούν μαζικές λαϊκές αντιστάσεις θα πέσει στα χέρια των αετονύχηδων του πλούτου.