Πιστός στην πολιτική του αυταρχισμού, των περικοπών και των απολύσεων, ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης επιμένει να απειλεί με απόλυση χιλιάδες υγειονομικούς οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση οδήγησε σε καιρό πανδημίας 7.500 εργαζόμενους του ΕΣΥ σε αναστολή, επειδή δεν εμβολιάστηκαν, έχει καταρρεύσει. Αφενός, γιατί μία κυβέρνηση που εγκληματεί καθημερινά σε βάρος της δημόσιας υγείας του λαού αρνούμενη να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο, καταδικάζοντας χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, μειώνοντας ακόμα και σε καιρό πανδημίας τις δαπάνες για την υγεία, δεν θα μπορούσε να πείσει ούτε τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη ότι το μέτρο αναστολών εργασίας επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αφετέρου, σήμερα οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί που νοσούν καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους με ή χωρίς συμπτώματα, ενώ οι υγειονομικοί των οποίων η δεύτερη δόση εμβολίου έχει λήξει και δεν έχουν προχωρήσει σε τρίτη δόση (άρα θεωρούνται ανεμβολίαστοι) εργάζονται με rapid test. Ποιος ο λόγος λοιπόν για τον οποίο η κυβέρνηση και το υπουργείο κρατάει εκτός ΕΣΥ χιλιάδες εργαζόμενους καταδικάζοντάς τους μάλιστα από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα στην πείνα αφού δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να εργαστούν πουθενά αλλού;

Στην πραγματικότητα οι αναστολές εργασίας, και οι επικείμενες απολύσεις υπηρετούν την εμπέδωση μίας νεοφιλελεύθερης και ακραία αυταρχικής πολιτικής, επιχειρούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όποιος δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυβερνητικές εντολές και την υποχρεωτικότητα θα τιμωρείται. Υπηρετούν τους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ με στόχο την διάλυσή του και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης. Υπηρετούν έναν ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό με στόχο να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τις ευθύνες για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 16.519 άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ, ενώ ο μέσος όρος αναμονής για μονάδα εντατικής θεραπείας είναι 4,7 ημέρες. Καθημερινά συνεχίζουμε να μετράμε δεκάδες νεκρούς, οι χιλιάδες υγειονομικοί που βρίσκονται στις θέσεις τους εργάζονται σε εξοντωτικές συνθήκες, χειρουργεία και θεραπείες άλλων νόσων παίρνουν τεράστιες αναβολές λόγω μετατροπής σε σύστημα μίας νόσου. Για όλα αυτά τα εγκλήματα την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Παρόλα αυτά, ο Υπ. Υγείας, Θ. Πλεύρης, όχι απλά δεν αισθάνεται ότι πρέπει να λογοδοτήσει αλλά αντιθέτως με προκλητική χυδαιότητα απειλεί τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς με απόλυση, δηλώνοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν θα έχουν καμία θέση στο ΕΣΥ διότι δεν σεβάστηκαν την επιστήμη». Αυτοί που έχουν αφήσει το ΕΣΥ χωρίς ΜΕΘ, εξοπλισμό και προσωπικό, αυτοί που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές και να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά από την τσέπη τους, διαφορετικά τους καταδικάζουν σε θάνατο, αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν την υγεία σε εμπόρευμα, τολμάνε να μιλάνε για σεβασμό στην επιστήμη.

Το θράσος του Υπ. Υγείας και των κυβερνητικών εκπροσώπων δεν πηγάζει μόνο από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική που υπηρετούν, αλλά και από την συνδικαλιστική αδράνεια με την οποία αντιμετωπίζονται οι αναστολές εργασίας και οι εκβιασμοί για απολύσεις.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ΟΕΝΓΕ, μία από τις ομοσπονδίες που εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό ανεσταλμένων γιατρών, και το Δ.Σ. της οποίας πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν έχει ανακοινώσει καμία κινητοποίηση. Η τελευταία κινητοποίηση στην οποία συμμετείχε ήταν στις 23 Φλεβάρη, από τότε δεν υπάρχει καμία εξαγγελία για δράση ή κινητοποίηση με στόχο να ανατραπούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου και να αρθούν οι αναστολές, για την ακρίβεια δεν έχουν μπει καν στον κόπο να εκδώσουν μία ανακοίνωση που να αφορά συγκεκριμένα το ζήτημα των αναστολών. Αντίστοιχα ούτε η ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται να έχει εξαγγείλει κάποια κινητοποίηση. Όσον αφορά την ΑΔΕΔΥ μετά από παρέμβαση και μάχη που δόθηκε από τις δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση με αίτημα την άρση των αναστολών εργασίας των υγειονομικών, κατά τα άλλα όμως παραμένει σε πλήρη αδράνεια.

Η καταδίκη τόσων χιλιάδων ανθρώπων σε ομηρία από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, και η προκλητικές απειλές για την απόλυσή τους, θα έπρεπε να ξεσηκώνουν μαζικές αντιδράσεις και να καταγγέλλονται από το σύνολο των δυνάμεων, τουλάχιστον αυτών που αναφέρονται στην «αριστερά». Αντ’ αυτού έχει επικρατήσει πρωτοφανής σιωπή, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πολιτική τοποθέτηση αυτών των δυνάμεων απέναντι στην πολιτική της υποχρεωτικότητας. Όσοι επιχείρησαν να απαντήσουν στο ζήτημα αυτό με «ναι μεν, αλλά», πόσο μάλλον όσοι υπερασπίστηκαν την πολιτική της υποχρεωτικότητας και μάλιστα στο όνομα της «αριστεράς» όχι απλά δεν πρόσφεραν υπηρεσία στην υγεία του λαού αλλά συμβάλαν στην αποθράσυνση της πολιτικής του αυταρχισμού και των περικοπών, της διάλυσης του ΕΣΥ, και της απογείωσης της ατομικής ευθύνης, συμβάλαν στην επέκταση της υποχρεωτικότητας και στην μετατροπή των εμβολίων από ένα πολύ σημαντικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας σε εργαλείο εκβιασμών, κοινωνικού αυτοματισμού, περικοπών και απολύσεων.

Οι μοναδικοί υπαίτιοι για τη σημερινή τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, για τους χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ, για τις τραγικές συνέπειες που βιώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι σε οικονομικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού απαγορεύσεων, καταστολής εξοντωτικών προστίμων και αναρίθμητων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων είναι οι υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής και κανένας άλλος.

Ο αγώνας των ανεσταλμένων υγειονομικών με αίτημα την άμεση άρση των αναστολών και την επιστροφή τους στο ΕΣΥ ενάντια στους εκβιασμούς του Υπ. Υγείας για μαζικές απολύσεις πρέπει να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να μετράμε δεκάδες νεκρούς από covid ή άλλες νόσους, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στη δημόσια υγεία, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική των απολύσεων της ακραίας φτώχειας, της ακρίβειας, του αυταρχισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού.