Μετά τη μεγάλη εκλογική πτώση της Χ.Α., τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο και στις βουλευτικές εκλογές, όπου δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, εντάθηκε η διαδικασία διάσπασης και αποσύνθεσης της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης, οι εσωτερικές της αντιθέσεις και φαγωμάρες. Τώρα , καθώς η δίκη της Χ.Α. έχει περάσει στο τελικό στάδιο των απολογιών, ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και “σώζων εαυτόν σωθήτω”. Αυτό σηματοδοτεί και η αποχώρηση του νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή της Γ. Λαγού αλλά και άλλων στελεχών της. Μαζί με τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κούζηλο και Ηλιόπουλο, ο Λαγός υποστηρίζει ότι έχει μαζί του και άλλα στελέχη της οργάνωσης (Κ. Κρυσταλλίδου, Ι. Γεωργακάκη, Μ. Τουμάση, Γ. Λουκάκο, Χ. Αθανασάκο, Ν. Κρέσπη, Γ. Τσουρνακάκη, Θ. Μπεκρή και Λ. Αλαντζά) και βέβαια τον συνήγορό του στη δίκη Γ. Ζωγράφο, προαναγγέλλοντας (;) τη συστέγαση σε νέο φορέα. Η αποχώρηση του Λαγού συνοδεύτηκε με τις υποκριτικές δηλώσεις πως “…Μετά από πολλή σκέψη και βάσει όλων όσων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Χρυσή Αυγή, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις, πράγματα με τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους πρώην συναγωνιστές μου, να πάνε όλα καλά. Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ούτε πρόκειται να υπάρξει μια εγκληματική οργάνωση. Ήμασταν πάντα άνθρωποι που μιλούσαμε για πατρίδα και για έθνος…”.
Η Κεντρική Επιτροπή (…) της Χρυσής Αυγής, (δηλ. ο Μιχαλολιάκος) μετά την αποχώρηση του Λαγού, έβγαλε ανακοίνωση που “καταδικάζει κατηγορηματικά την δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού. Καλεί τον αποχωρήσαντα Ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο Κόμμα. Θυμίζουμε ότι όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ευρωβουλευτής Συναδινός, σε δημόσια ομιλία του ο Λαγός τον καλούσε να παραδώσει την έδρα γιατί ανήκει στην Χρυσή Αυγή. Όλοι γνωρίζουν ότι εκλέχτηκε με ψήφους Χρυσαυγιτών και με ένα ψηφοδέλτιο που έγραφε «Χρυσή Αυγή» και που ο ίδιος δήλωνε παντού ότι είναι «από Χρυσαυγίτες για Χρυσαυγίτες». Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει τον υπέροχο Αγώνα της με όσους παραμένουν Πιστοί στα Ιδανικά της.
Ο “υπέροχος Αγώνας” για τον οποίον κάνει λόγο ο Μιχαλολιάκος, διατηρούσε ως χτες το πλεονέκτημα της βουλευτικής ασυλίας, που πλέον το στερήθηκαν οι διαζόμενοι πρωταγωνιστές της ναζιστικής συμμορίας, αλλά και οικονομικούς πόρους, όπως τα λεφτά της Ευρωβουλής! Τα λεφτά πάνε τώρα στο Λαγό (αυτό τουλάχιστον ελπίζει) όπως ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει ευρωασυλία. Αυτός είναι ο … υπέροχος αγώνας τους…
Αποχώρησε επίσης ο Δ. Βογιατζής, γραμματέας της Χ. Α. Καβάλας και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής στην πόλη, κατηγορώντας κι αυτός τον Μιχαλολιάκο για οικογενειοκρατία, βόλεμα, αλλά και απειλές εναντίον του αναφέροντας “…Προσωπικά ντρέπομαι που στήριξα αυτό το εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνο μόρφωμα. Και πρώτα απ’ όλα οφείλω να πράξω αυτό που δεν τόλμησε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, να ζητήσει ένα συγνώμη για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, που ήταν συνέπεια των δικών του λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων.

”Συνεχίζεται μετά τις πρόσφατες εκλογές η δίκη της ναζιστικής συμμορίας, με τις απολογίες των κατηγορουμένων, παρόλο που κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ακόμα προσέλθει για να απολογηθούν με διάφορες προφάσεις.
Ο ήδη αποχωρήσας από τη Χ.Α., Μίχος, άλλαξε την αρχική του κατάθεση, παραδεχόμενος τώρα ότι στην επίθεση στο “Συνεργείο” ήταν παρών ο ίδιος αλλά και ο Λαγός, κατηγορώντας και τον πρώην δικηγόρο του Γ. Ζωγράφο, αναφέρει πως “Δεν είχα πει εγώ ότι δεν ήμουν. Αυτή ήταν η γραμμή του πρώην δικηγόρου μου που εκτελούσε εντολές από τη Χρυσή Αυγή, από τον Μιχαλολιάκο, όχι από μένα. Ήταν πολύ άτιμο για μένα να λέει ότι δεν ήμουν εκεί χωρίς να το έχω ζητήσει. Και όταν τον ρώτησα μου είπε “είμαι κομματικός, τρέχει τίποτα;””. Στο μεταξύ, βέβαια, ο Γ. Ζωγράφος, έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή μαζί τον Γ. Λαγό.
Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, απολογήθηκε για τον επιτελικό ρόλο που του αποδίδεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και στη δράση της οργάνωσης. Κατά τη δικογραφία είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της ηγετικής ομάδας και ειδικότερα του Γ. Λαγού με τα μέλη της Τοπικής της Νίκαιας, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται. Αναφερόμενος σε πολλά από τα μηνύματα που έστελνε σε μέλη της Τοπικής, είπε : “Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το “εντολή Λαγού” για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη”. Ακόμα, αρνήθηκε πως ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη ναζιστική συμμορία.