Μετά την ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σχολιάσαμε στον προηγούμενο ΛΔ, πήραν θέση με δελτία τύπου, και η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Με μια καθυστέρηση….. ενός δεκαημέρου σχεδόν από την έναρξη του πολέμου αναγκάστηκαν να βγάλουν μια ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Κοινό σημείο και των τριών ηγεσιών είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά στις ανακοινώσεις τους καμιά αναφορά και ευθύνη του ΝΑΤΟ , του αμερικάνικου και δυτικού ιμπεριαλισμού και φυσικά καμία κριτική στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα δεύτερο κοινό σημείο αυτών των ηγεσιών είναι η αδράνεια παρά τα κούφια λόγια για ειρήνη. Ούτε κουβέντα για κάποια αντιπολεμική κινητοποίηση των εργαζομένων, παρόλο που το ζήτημα της ειρήνης είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα και οι συνέπειες του πολέμου πλήττουν σκληρά και την εργατική τάξη της χώρας μας.

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου του ΕΚΑ φαίνεται σαν να μην θέλει να πάρει οποιαδήποτε θέση. Καμία κουβέντα για την ιμπεριαλιστική Ρωσία από την μία, που εισβάλει και σφυροκοπά μια ξένη χώρα και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές από την άλλη, που οργάνωσαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 και ανέβασαν τους Ναζί στην εξουσία. Ούτε λέξη όμως ακόμα και για την ελληνική κυβέρνηση που μόνο για την ειρήνη, τους Έλληνες ομογενείς και τους πρόσφυγες δεν ενδιαφέρεται, στέλνοντας καλάσνικοφ στην Ουκρανία , εμπλέκοντας επικίνδυνα την χώρα μας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Έτσι με βροντερά λόγια η ηγεσία του ΕΚΑ καλεί γενικώς σε “ειρήνη” και τους χιλιάδες εργαζόμενους “να γεμίσουν πλατείες και δρόμους “για να εκφράσουν τα ειρηνικά τους αισθήματα, ….χωρίς να καλούν ή να οργανώνουν καμμία συγκεκριμένη αντιπολεμική κινητοποίηση, ξεχνώντας ποιο ρόλο θα έπρεπε να παίξει το ίδιο το Εργατικό Κέντρο.

Από την άλλη, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως μας έχει συνηθίσει, τα λέει “ξεκάθαρα”. Λειτουργώντας περισσότερο σαν κυβερνητικό φερέφωνο και καθόλου σαν ανώτερο όργανο των εργαζομένων καλεί την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για παραπάνω κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία! Μέσα σε 10 γραμμές ανακοίνωση έχουν χώρο για να χρησιμοποιήσουν πολλές φορές τη λέξη ΕΕ και Ευρώπη, όχι φυσικά για να καταγγείλουν τη στάση της αλλά για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να καλέσουν για περαιτέρω μέτρα. Το μόνο που λείπει από το δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ είναι να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση και να την καλέσει να στείλει και άλλο οπλισμό!

Είναι αναγκαίο σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, να οργανωθεί από την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας μας ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια σε Ρώσους και Νατοϊκους ιμπεριαλιστές, που μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους αδιαφορούν για τους λαούς και κατεδαφίζουν ολόκληρες χώρες και αιματοκυλούν τον πλανήτη από την μία ως την άλλη άκρη. Η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την εμπλοκή της στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο μεγαλύτερους κινδύνους εγκυμονεί η πολιτική αυτή.