Σε μήκος ενός χιλιομέτρου, στην όχθη του Έβρου, βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, που κάποιοι τους υποσχέθηκαν πως μπορούν να περάσουν απέναντι, πως εκεί τους περιμένει μια καλύτερη ζωή, χωρίς να ακούγεται ο ήχος των οβίδων, χωρίς εικόνες διαμελισμένων σωμάτων, χωρίς την πείνα και την φτώχεια, χωρίς να είναι στοιβαγμένοι σε ερείπια και σε άψυχες λαμαρίνες που προσπαθούν να θερμανθούν από τη ζεστασιά του κορμιού τους.

Και εκεί, στην ουδέτερη, «γκρίζα» ζώνη, κάποιοι άλλοι τους «υποδέχτηκαν» με ΜΑΤ και καπνογόνα, με περιπολίες Αστυνομίας, Στρατού και Λιμενικού, με ελικόπτερα και «drones», με χημικά και αγκαθωτά συρματοπλέγματα, με οχήματα Στρατού και Αστυνομίας, με θαλάσσια σκάφη και με UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), ξυλοκοπώντας και πνίγοντας αθώους, γυναίκες, γέρους και παιδιά, με στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, λές και πρόκειται για κανονική «εχθρική εισβολή».

Όλοι αυτοί «της γης οι κολασμένοι» συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο στις Καστανιές, ύστερα από την κίνηση Ερντογάν να ανοίξει την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ, όπου δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα από τη μία και το συριακό στρατό, που υποστηρίζεται από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, από την άλλη.

Το αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν, στριμωγμένο στα αδιέξοδά του, μπροστά στις συνέπειες της σύγκρουσης των συμφερόντων του με τα συμφέροντα της Ρωσίας, μετατρέπει το προσφυγικό σε μοχλό πίεσης στην ΕΕ, στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να έχει την αμέριστη στήριξη από την ΕΕ στην επέμβασή του στη Βόρεια Συρία, για να «διαπραγματευτεί» και να εκβιάσει καλύτερη θέση στα πλαίσια των ανταγωνισμών ανάμεσα στην ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, με μια πρωτοφανή στρατιωτικοπολιτική κινητοποίηση, προσφεύγει σε στρατοκρατική θωράκιση στις «πύλες εισόδου», μετατρέπει τη χώρα σε σιδερόφρακτο φρούριο, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό και την απάνθρωπη μεταχείριση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Μετά τα πλωτά φράγματα και τις επιτάξεις ολόκληρων εκτάσεων σε Χίο και Μυτιλήνη για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση δείχνει ακόμα μια φορά το ακρο­δεξιό,  αντι­προσ­φυγικό μένος της, αυτή τη φορά στον Έβρο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στέλνοντας μήνυμα πως όποιος εισέρχεται στη χώρα κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, αποτελεί ομολογία άσκησης μιας δολοφονικής πολιτικής. Τα σύνορα της χώρας δεν τα υπερασπίζουμε από άοπλους, ξεριζωμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες που θέλουν να διασχίσουν τη χώρα μας, αλλά από αυτούς που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα και απέναντί τους όλες οι ντόπιες κυβερνήσεις ακολουθούν πολιτική ενδοτισμού και υποχωρήσεων, έτοιμες να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα
Την πολιτική της καταστολής, εκτός από τους πρόσφυγες, δοκίμασαν και οι νησιώτες σε Χίο και Μυτιλήνη. ΜΑΤ και αστυνομική βία επεφύλαξε η κυβέρνηση σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν στις επιτάξεις εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών για τους πρόσφυγες. Η «κακήν κακώς» ανάκληση των αστυνομικών δυνάμεων, η οποία συνοδεύτηκε από την καταστροφή περιουσιών των κατοίκων από τις δυνάμεις καταστολής και η συνακόλουθη αναδίπλωση της κυβέρνησης, καταδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα εντεινόμενα αδιέξοδα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Σε αυτή της την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει την ΕΕ ως αρωγό και σύμμαχο στην υπεράσπιση των «ευρωπαϊκών συνόρων» από τους πρόσφυγες «εισβολείς». Έτσι ο Μητσοτάκης με τους υπουργούς Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, την ηγεσία Στρατού, Λιμενικού και Αστυνομίας βρέθηκε στον Έβρο σε μια εθνικιστική φιέστα, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι δεν φείσθηκαν σε δηλώσεις «συμπαράστασης», σε «προσφορά» 700 εκ. και σε αύξηση των δυνάμεων της FRONTEX, ενώ εντελώς «ευγενικά» ζήτησαν από την Τουρκία να τηρήσει την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Πρόκειται για κινήσεις υποκρισίας και φαρισαϊσμού, αφού την ίδια στιγμή συνεχίζουν να ανέχονται ή και να ενθαρρύνουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, φοβούμενοι ένα νέο προσφυγικό τσουνάμι, αντίστοιχο με αυτό του 2015, με την απειλούμενη αποδέσμευση από τον Ερντογάν των εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα αυτή. Συνεχίζουν να διατηρούν σε ισχύ τις Συμφωνίες του Δουβλίνου και ΕΕ-Τουρκίας, συμφωνίες που καθιστούν την Ευρώπη φρούριο και οδηγούν σε διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων. Συμφωνίες που μετατρέπουν την χώρα μας σε οχυρωματικό ανάχωμα των Βρυξελλών και δεσμοφύλακα των προσφύγων. Η ΕΕ θυμάται τα ελληνικά σύνορα μόνο όταν πρόκειται να απωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενώ τα «ξεχνά» όταν η Τουρκία παραβιάζει διεθνείς Συμφωνίες (Λωζάνη) και κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, με γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και Τουρκολιβυκά μνημόνια, σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Μητσοτάκης, ως Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας του» για το ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα και την πρωτοφανή στρατιωτική-αστυνομική επιχείρηση και καταστολή, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων»,  όταν η κυβέρνησή του – και όλες οι προηγούμενες – έχουν υποστηρίξει και στηρίζουν, με Σούδα, με άλλες Βάσεις και υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, ξεσηκώνοντας κύματα προσφυγιάς.

Κατά την πρόσφατη άλλωστε σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρκία ζήτησε τη ΝΑΤΟική συνδρομή για να διατηρήσει την κατοχή και επί της ουσίας να προσαρτήσει συριακά εδάφη, στα οποία παρανόμως έχει εισβάλει, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έθεσε ως μόνο θέμα το σεβασμό από μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό. Την ίδια περίοδο στη Σικελία, γίνεται κοινή Νατοϊκή άσκηση με συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών πλοίων, με σκοπό να προγραμματίσει τον πόλεμο στην επόμενη χώρα που θα διαλυθεί και να δημιουργήσει νέους πρόσφυγες!

Η κυβέρνηση με τις δηλώσεις Μητσοτάκη έχει επιδοθεί σε ένα αντιπροσφυγικό κρεσέντο, για «ασύμμετρη απειλή» στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που «παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού εδάφους της Ελλάδας»  από «ανθρώπους αγνώστου προέλευσης και αγνώστου σκοπού»,  που «απειλούν την ασφάλεια, την περιουσία και την κοινωνική γαλήνη» των Ελλήνων, «είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω, γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης» – λες και αυτή απειλείται από τα καραβάνια αυτών των δυστυχισμένων. Τροφοδοτεί έτσι έναν εθνικιστικό παροξυσμό, που εκφράζεται με επιθέσεις και αποκλεισμούς προσφύγων από «Ελληναράδες», (στη Λέσβο φασίστες επιχείρησαν να κάψουν σκάφος με βενζίνη), δηλητηριάζει συνολικά την ελληνική κοινωνία με το ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ίδια στιγμή που αφήνει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εχθρούς και τους υπαίτιους των προσφυγικών κυμάτων, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις.

Η κατάσταση αυτή και η πολιτική της κυβέρνησης έχουν γονατίσει κυριολεκτικά το νησιωτικό πληθυσμό και τις τοπικές κοινωνίες που γίνονται ευεπίφορο έδαφος για την λίπανσή του με το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, τον εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Και όσο αναγκαίο είναι να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, άλλο τόσο επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη είναι η θέση για «ανοιχτά σύνορα» που θα επιδεινώσει και άλλο την κατάσταση αυτή.

Την πολιτική αυτή της κυβέρνησης υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο αρχηγός του συμφώνησε με τους χειρισμούς Μητσοτάκη, αλλά και τα ΜΜΕ, που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα συνολικά αντιδραστικό κλίμα, την στιγμή που και στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν και εκφράζονται υγιείς αντιδράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταγγελίας των εμπρηστών του πολέμου.

Εκείνο που πρέπει να αναδειχτεί ξανά και ξανά στην ελληνική κοινωνία είναι ότι ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στις χώρες αυτές. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που στηρίζουν την τουρκική επιδρομή στη Συρία, που σε λιγότερο από ένα μήνα έχει προκαλέσει πάνω από 1 εκατομμύριο νέους πρόσφυγες. Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων στη χώρα μας είναι το αποτέλεσμα όλων των αντιπροσφυγικών συνθηκών της ΕΕ, τις οποίες δουλικά υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο κοινός αγώνας προσφύγων και Ελλήνων εργαζομένων. Για να μην κατασκευαστεί καμιά νέα δομή, να κλείσουν οι υπάρχουσες, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες που έχουν στοιβαχτεί στη χώρα μας, για να μην μετατραπεί η χώρα μας σε μια απέραντη φυλακή ψυχών. Για να έχουν οι πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και δικαιώματα. Για να καταργηθούν οι Συμφωνίες Δουβλίνου ΕΕ-Τουρκίας. Για να αποδοθεί στους πρόσφυγες το καθεστώς που απορρέει από την ιδιότητά τους, με την προμήθεια ταξιδιωτικών εγγράφων που θα τους επιτρέψει να αναχωρήσουν για στις χώρες προορισμού τους, όπως οι ίδιοι ζητούν.
Πάνω απ΄ όλα όμως, με την ανάπτυξη του αντιπολεμικού-αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα, ενάντια στους ιμπεριαλιστές εμπρηστές του πολέμου και υπαίτιους του προσφυγικού προβλήματος, για την αποτροπή του πολέμου, για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στις εγχώριες εξαρτημένες, υποτελείς και αντιδραστικές άρχουσες τάξεις και σε κάθε επεκτατική ενέργεια για αλλαγή και επαναχάραξη των συνόρων.

Να βροντοφωνάξουμε μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις:
❏ «Οι πόλεμοι και οι βόμβες των ιμπεριαλιστών γεννούν τα καραβάνια των μεταναστών»
❏ «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι»
❏ «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, ε­νάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό»
❏ «Έξω ΗΠΑ- ΝΑΤΟ-ΕΕ- Βάσεις»
❏ «Κάτω οι ιμπεριαλιστές εμπρηστές του πολέμου»