Δεξιές Δεξαμενές

Το καλύτερο μετεκλογικό σενάριο για τους φίλους του πολιτικού σουρεαλισμού θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25, αλλά κάτι τέτοιο είναι τραβηγμένο ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, που αγαπούν κάθε υπέρβαση των ορίων.

Αν μπορέσει η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της να κρατηθούν για 2-3 εβδομάδες ακόμη, χωρίς να κάνουν δηλώσεις, το ενδεχόμενο μιας μεγάλης νίκης είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές σε καθαρόαιμο δεξιό – ακροδεξιό – εθνικιστικό πλαίσιο αθροίστηκε ένα ποσοστό της τάξης του 50,03% των ψήφων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ και τα παρακλάδια αυτών, μαζί με τα ναζιστικά και άλλα εθνικοφρονικά κόμματα που διαγκωνίζονται ως προς την αντιδραστική ατζέντα τούς πατενταρισμένους μνημονιακούς συγγενείς τους) και χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά το ασφαλώς δεξιόστροφο κόμμα του Σώρρα, στον οποίο ωστόσο αναγνωρίζεται το ακαταλόγιστο (ιδίως από τότε που ισχυρίστηκε ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 2,7 τρις ευρώ).

Μάλιστα, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κόμματα που βρίσκονται «δεξιά της δεξιάς» εγκαταλείπουν -για διάφορους λόγους- την προοπτική της συμμετοχής τους στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου, φαίνεται ότι οι «δεξαμενές» της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να γεμίσουν με γαλάζιους (έως κατάμαυρους) δυνητικούς ψηφοφόρους. Το περίπου αστείο είναι ότι, ακόμη κι όταν κάποια κόμματα δεν στέλνουν κατευθείαν τους ψηφοφόρους τους στη ΝΔ λόγω της δικής τους απόσυρσης, συχνά καθιστούν σαφές ότι προσβλέπουν σε μετεκλογική συνεργασία/ σύμπραξη με τη γαλάζια παράταξη.

Τέλος, δεν είναι και λίγα (μάλλον: «είναι πολλά») τα δεξιά της δεξιάς κόμματα που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν (άρα, ό,τι και να κάνουν, μάλλον αναποφάσιστο, μίζερο αποτέλεσμα θα έχουν).
Πώς διαμορφώνεται λοιπόν σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, το γαλάζιο-κυανό-φαιό-μελανό νεοφιλελεύθερο-πατριδοφρονικό-εθνικιστικό-ακροδεξιό συνεχές (και χωρίς να αποκλείουμε συμμετοχές της τελευταίας στιγμής);

Κόμματα που προήλθαν/ αποτελούν παρακλάδια
της ΝΔ:

Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος: Η «Δημιουργία Ξανά» θα συμμετάσχει στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Τζήμερος, γλυκύτατος όπως πάντα, διακηρύσσει εκ των προτέρων ότι, αν εκλεγεί, θα κάνει πλάτες (sic) στη Νέα Δημοκρατία: «Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους υπεύθυνους πολίτες να ψηφίσουν όχι το μη χείρον, αλλά το βέλτιστον, το κόμμα με του οποίου τις θέσεις συμφωνούν. Θέλουμε, αν οι πολίτες μάς δώσουν τη δυνατότητα να τους εκπροσωπήσουμε στην επόμενη Βουλή, να βάλουμε βαθειά το νυστέρι στο τελευταίο σοβιετικό απόστημα της Ευρώπης. Αλλά να βάλουμε και «πλάτη» σε όποια ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια επιχειρηθεί από τη ΝΔ».
Έλληνες Ριζοσπάστες: Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, και πρώην υπουργό της ΝΔ, κ. Σ. Τσιτουρίδη, «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης μελετήσαμε και αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που διεξήχθη κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, όπως το δικό μας, που έμεινε σταθερά προσηλωμένο στο διακύβευμα των ευρωεκλογών και στη σημαντικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του τόπου και του λαού μας», ωστόσο «Το μήνυμα των ευρωεκλογών και οι αντικειμενικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μάς οδηγούν σήμερα στην απόφαση να μη μετέχουμε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου». Πάμε σπίτια μας.
Νέα Δεξιά: Φαίνεται ότι ο κ. Φ. Κρανιδιώτης αναζήτησε πολιτική στέγη/συνεργασία στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, αλλά, κατά το κοινώς λεγόμενον, «έφαγε πόρτα». Ο τηλεπωλητής των επιστολών του Ιησού δήλωσε λακωνικά: «Συζητήσαμε με τον Φαήλο, αλλά δεν συμφωνήσαμε». Αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο αν η Νέα Δεξιά θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές, είτε μόνη της είτε συνεργαζόμενη με κάποιον γείτονα της δεξιάς πολυκατοικίας. Κάποιοι λένε ότι συζητάει ακόμη και με την Ένωση Κεντρώων!

Νέα Ελληνική Ορμή: Σύμφωνα με την κα Κ. Παπακώστα, «Όταν προσπαθείς να αναδείξεις μέσα σε εννιά μέρες τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία και μάλιστα σε συνθήκες οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν είναι εύκολο να περάσεις το μήνυμα, να δώσεις μια ουσία και ένα περιεχόμενο στις εκλογές, οι οποίες ήταν ευρωπαϊκές. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι τώρα ενόψει εθνικών εκλογών ανοίγει αυτή η συζήτηση. Η Νέα Ελληνική Ορμή είναι παρούσα σε αυτήν τη συζήτηση. Δεν είμαστε και εγώ προσωπικά δεν είμαι ποτέ αμέτοχη από την ουσία της πολιτικής. Κουβεντιάζουμε με όλους όσους συγκλίνουμε προγραμματικά, ώστε να είμαστε χρήσιμοι και σε αυτή την εθνική αναμέτρηση».

Μολονότι η κα Παπακώστα επέμεινε στην ακόλουθη δήλωση «…προτείνω τα κόμματα να έχουν καθαρές θέσεις, έτσι ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους πολίτες, από την κοινωνία τι ακριβώς προτείνουμε», είναι αβέβαιο ακόμη τι θα πράξει η Νέα Ελληνική Ορμή στις εθνικές εκλογές. Φαίνεται όμως ότι αναζητά συνεργασίες, εφόσον διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την …πολιτική «συζήτηση» στην οποία είναι, κατά τη δήλωσή της, παρούσα. Ένα ακόμη πρώην στέλεχος (και μάλιστα της ΚΕ) της ΝΔ, που ψάχνει το δρόμο του…

Πολίτες του Ηλία Ψηνάκη: Ο πρόεδρος των Πολιτών αποσύρει διακριτικά το κόμμα του από τις επικείμενες εκλογές. Αφού αναφέρθηκε στη φίμωση και τα εμπόδια που γνώρισε το κόμμα του στις ευρωεκλογές, επεσήμανε: «Είναι αυτό ακριβώς, ο χρόνος, που δεν έχουμε και τώρα ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε για τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. Η άμεση προκήρυξή τους δεν μας αφήνει περιθώρια να ετοιμαστούμε όπως θέλουμε, ώστε να παρουσιάσουμε με τους Πολίτες θέσεις, σχέδιο και συνδυασμούς σε όλες τις περιοχές της χώρας». Ο καιρός γαρ, εγγύς.
Φιλελεύθερη Συμμαχία: Άγνωσται, ακόμη, αι βουλαί της Συμμαχίας. Μολονότι μετά τις ευρωεκλογές δήλωσε πως «Γνωρίζουμε ότι μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα και αυτή είναι μια παρακαταθήκη για την επόμενή μας προσπάθεια. Είμαστε βέβαιοι ότι οι φιλελεύθερες ιδέες θα διεισδύσουν περισσότερο στην κοινωνία μας στο κοντινό μέλλον και θα μπορέσει η Φιλελεύθερη Συμμαχία να διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο», ίσως το κοντινό αυτό μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Μάλλον θα κάνουν παρέα στους Έλληνες Ριζοσπάστες.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ αποφασίστηκε ότι μετά το μικρό ποσοστό που κατέγραψαν στις ευρωκάλπες, λαμβάνοντας 0,8%, δεν υπάρχει λόγος να κατέλθουν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Κανείς δεν γνωρίζει αν το 4ο συνέδριο των ΑΝΕΛ θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, και, προς το παρόν, τουλάχιστον, οι πρώην συγκυβερνήτες της χώρας μπαίνουν στον πάγο. Πάντως, σουρεαλιστικώς ενδιαφέρουσα θα ήταν η επιστροφή του Πάνου Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία.

Κόμματα που προήλθαν/ αποτελούν παρακλάδια
των ΑΝΕΛ

Αγροτικό – Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας: Στις 8 Ιουνίου, το ΑΚΚΕΛ και το ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) συμφώνησαν στη σύμπραξη των δυνάμεών τους και ανακοίνωσαν κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές. Μάλλον το ΑΚΚΕΛ πείστηκε από το ΕΠΑΜ πως «οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές ίσως αποτελέσουν την τελευταία ιστορική ευκαιρία για την ανατροπή των κυρίαρχων συσχετισμών δύναμης υπέρ του λαού, ώστε με ειρηνικό τρόπο να απαλλαγεί η πατρίδα μας από το καθεστώς κατοχής. Πριν συμβούν τα χειρότερα με όρους γενοκτονίας, κοινωνικής κατάρρευσης και εθνικού ακρωτηριασμού».

Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος – Νότης Μαριάς: Ο κ. Μαριάς αποκλείεται να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Βελόπουλου, ο πρόεδρος του Άλλου Δρόμου είχε «βολέψει» ως συνεργάτη τον …γιο του στην Ευρωβουλή και τώρα ζητά μέσω των αρμοδίων της Ομάδας του ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, στους οποίους εντάχθηκε η Ελληνική Λύση) «να τον κρατήσουν». Ο κ. Μαριάς απαντά με μηνύσεις για συκοφαντία. Και για τον Νότη Μαριά ακούγεται, όπως και για τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ότι συζητάει με την Ένωση Κεντρώων. Ακόμη όλα κρίνονται…
Ελληνικό Όραμα: Αγνοείται. Έλαβε την 40ή θέση από τα 40 κόμματα που μετείχαν στις ευρωεκλογές, και φαίνεται ότι αυτό μέτρησε στις συνειδήσεις των δημιουργών του Ελληνικού Οράματος. Είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές, ακόμη και σε πλαίσιο συνεργασίας με άλλα συγγενικά κόμματα.

ΛΑΟΣ: Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, «Η ευθύνη του αποτελέσματος (σ.σ. των ευρωεκλογών) ανήκει στην ηγεσία του κόμματος και η οποία θ’ ανοίξει τον δρόμο στη Νέα Γενιά. Η νέα ηγεσία του κόμματος θα σχεδιάσει την στρατηγική εν’ όψει των Εθνικών εκλογών». Βέβαια, το κακό με τα προσωποπαγή κόμματα, είναι ότι παύουν να υφίστανται όταν τα εγκαταλείπει το «πρόσωπο κλειδί». Η παραίτηση του κ. Καρατζαφέρη στα τέλη Μαΐου από την ηγεσία του κόμματός του, αποτελεί πιθανότατα την αρχή του τέλους για τον Συναγερμό… Γεωργιάδης και Βορίδης της ΝΔ, πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, φέρονται να δήλωσαν συντετριμμένοι.

Κόμματα που προήλθαν/ αποτελούν παρακλάδια
του ΛΑΟΣ

Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος: Λαμπρή εξαίρεση στον χώρο που απλώνεται δεξιά της δεξιάς, η Ελληνική Λύση είναι ο μεγάλος μικρός νικητής των ευρωεκλογών, με βέβαιη τη συμμετοχή της στις εθνικές εκλογές, στις οποίες θα διεκδικήσει με αξιώσεις (κατά πως φαίνεται) την είσοδό της στη Βουλή. Ο Βελόπουλος ήδη παζαρεύει θέσεις στο ψηφοδέλτιό του.

(Και) η Ελληνική Λύση προεκλογικώς πριμοδοτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (για να κόψει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία), και μάλλον αυτό επιτεύχθηκε εν μέρει. Όμως όλα τα υπόλοιπα μικρά δεξιόστροφα κόμματα τα έκαναν θάλασσα από άποψη ποσοστών, και το μεγάλο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ναυαγεί…

Kόμματα εθνικιστικά ή ακροδεξιά
Εθνικό Μέτωπο – Πατριωτικός Σύνδεσμος – Λιοντάρια Συνεργεία για την Ελλάδα: Το Εθνικό Μέτωπο δεν διευκρινίζει τη στάση που θα τηρήσει στις Εθνικές Εκλογές, και περιορίζεται να πει πως «Εργαζόμαστε προκειμένου να βρεθεί ένα σχήμα ικανό να εκφράσει τις ακηδεμόνευτες πατριωτικές δυνάμεις». Μάλλον, λοιπόν, δεν θα κατέβουν. Πυθία και ο Πατριωτικός Σύνδεσμος. Μόνο από ένα από τα «Λιοντάρια» μαθαίνουμε πώς: «Σε λίγες μέρες πάλι μέσα σε ένα 10 ήμερο, όπου δεν θα ειπωθεί απολύτως τίποτε για Ελλάδα και τα δύο μοντελάκια (σ.σ. Τσίπρας και Μητσοτάκης) θα λικνίζονται στην ίδια πασαρέλα, οι ίδιοι ψηφοφόροι θα ξαναεπικυρώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτήν τη φορά όμως χωρίς να μπορούν να βρουν και να ρίξουν και δικά μας φακελάκια».
Ελεύθερη Πατρίδα: Η Ελεύθερη Πατρίδα θα συμμετάσχει (μάλλον) στις εκλογές του Ιουλίου! Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Οι Ευρωεκλογές τέλειωσαν. Έρχονται οι εθνικές!» ενημερώνει πως «Το τελικό ποσοστό μας και ο αριθμός των ψήφων αποτελεί πλέον εφαλτήριο για τον αγώνα στις εθνικές εκλογές».

Κόμμα Νέων: Δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Πάντως στους ψηφοφόρους 17 έως 24 ετών πρώτη αναδείχθηκε στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία…

Λαϊκός Σύνδεσμός – Χρυσή Αυγή: Αν και δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στις ευρωεκλογές, πέφτοντας στο 4,88% από το 9,39% στις προηγούμενες ευρωπαϊκές κάλπες θα κατέβει στις εθνικές εκλογές. Ο Παναγιώταρος μάλλον αισθάνθηκε ότι κομμάτι των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής κατευθύνθηκε προς την Ελληνική Λύση, και γι’ αυτό, μέσω ανάρτησης, τα έβαλε με τον Βελόπουλο: «Αντιναζί Βελόπουλος στον ΣΚΑΪ: Σκοπός μου να εξαφανίσω τους Ναζί της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή! Για πες μας βρε Κυριάκο ποιος τηλεκομπογιαννίτης μου ζητούσε (παρακαλούσε) να κατέβει μαζί με τους Ναζί στις εκλογές του Γενάρη του 2015; Θες να σου θυμίσω μέρος και τι παραγγείλαμε;» Πάντως, η ΝΔ έχει πολλές προϋποθέσεις, έστω και χωρίς Μπαλτάκο στη σύνθεσή της, να τραβήξει ψηφοφόρους από τους ακροδεξιούς γείτονές της. Μην ξεχνάμε, τώρα έχει τον Μπογδάνο.