Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Τα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται από το Σεπτέμβρη του 2021. Οι μισθοί άρχισαν να αυξάνουν για αδιευκρίνιστους λόγους. Το φαινόμενο επισημάνθηκε από τα ΜΜΕ με αδιαφορία: «αυξάνονται οι μισθοί», ή «ρεκόρ αυξήσεων στους μισθούς». Ούτε ποιος, ούτε γιατί. Έτσι. Αυξάνονταν. Μοναχοί τους. Ο χρόνος περνούσε και οι τιμές στο πετρέλαιο, το αέριο και το ρεύμα μειώνονταν. Η κυβέρνηση φορολόγησε όχι μόνο τα υπερκέρδη, αλλά και τα απλά, απλούστατα κέρδη των εταιρειών που πουλούσαν αέριο, ρεύμα, πετρέλαιο. Μέχρι και τους μισθούς των διευθυντάδων τους με νόμο όρισε στα 713 ευρώ. Άσε που με νόμο μείωσε τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Όταν δε ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Φλεβάρη του 2022, οι μισθοί κατά τα ΜΜΕ έκαναν «τρελλή κούρσα» προς τα πάνω, σε ένα «ξέφρενο ράλι».

Δροσούλα είχε το τριήμερο και εφόσον δεν πνιγήκατε, κοιμηθήκατε; Ξυπνήστε τώρα.
Έχουμε καταντήσει να θεωρούμε φυσιολογικό να μην αυξάνονται οι μισθοί και να είναι φυσιολογικό να αυξάνονται οι τιμές σε όλα τα ονομαζόμενα καταναλωτικά αγαθά.

Όταν η κυβέρνηση έχει να «αντιμετωπίσει» τους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία και τη φορολογία των πολλών, νομοθετεί με ρυθμούς «ξέφρενου ράλι», γδέρνοντας τις σάρκες τους -των πολλών- καθημερινά, σαν το γυπαετό -το έμβλημα του Δία- που έτρωγε το συκώτι τού Προμηθέα, κάθε μέρα. Όταν έχει να «αντιμετωπίσει» την αισχροκέρδεια των ελάχιστων, είναι Κυριακή – αργία.

Το Γενάρη ο πληθωρισμός ήταν στο 6%. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%, δηλαδή τριπλάσια αύξηση στη σχέση. Τον Απρίλη ο πληθωρισμός ήταν στο 10%. Οι μισθοί δεν αυξήθηκαν, η σχέση στο άπειρο. Το Μάη ο πληθωρισμός ήταν στο 11,5% και οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5%. Και όταν λέμε μισθούς, εννοούμε αυτούς που είναι «επίσημοι». Γιατί για τους πραγματικούς, στην πραγματική πραγματικότητα, υπάρχει άβυσσος. Συν, πλην, επί, διά, κατά, μετά, άστα να πάνε. Κατά τα γνωστά, λεφτά δεν υπάρχουν για τους μισθούς. Υπάρχουν όμως για ραφάλ, που έτσι και τα σηκώσει ο πιλότος Άδωνις στον αέρα, θα ρίξει καμιά βόμβα στο κεφάλι του Ερντογάν, στην Άγκυρα που είναι τέρμα βάθος Τουρκίας, που θα ’ναι όλη δικιά του. Με τέτοιες … μπαρούφες, θα φτάσουμε και στις εκλογές κατά το Σεπτέμβρη, εφόσον μας αφήσει ο …Ερντογάν.
Καλό θα είναι να ξυπνήσουμε. Γιατί τα πράγματα, μαζί με το Αιγαίο, γκριζάρουν.

***

Ο Σοφός Βενιζέλος-Μπένυ, πάει Βρυξέλλες. Θα ασχολείται λέει με την κοινωνική πολιτική της ΕΕ, σε επιτροπή «σοφών». Όση σχέση έχει ο Βενιζέλος με τη σοφία, άλλη τόση σχέση έχει η ΕΕ με την κοινωνική πολιτική. Ο Βενιζέλος έχει και προϋπηρεσία στα κοινωνικά θέματα. Βέβαιαα. Με το κακόφημο PSI, βούτηξε επί υπουργίας του τα μισά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, για να τα δώσει στους τραπεζίτες και τους «συμμάχους» μας Σόιμπλε και Τόμσεν … (Τί να κάνουν αυτά τα παιδιά;) Άργησαν, λέμε, να τον ανταμείψουν για τα δεδουλευμένα του. Την πρόταση την έκανε ο Κούλης. Αν βρει ψήφους ο Ανδρουλάκης στην κάλπη, με τους ρυθμούς που εξαγοράζει το Μητσοτακέικο, (Χρυσοχοΐδης, Μπένος, Οικονόμου και άλλα παιδιά), ας μας γράψει.

Τάνια