Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Υγεία Τρίτη 1 Φλεβάρη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, 13:00

Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ. για εκτύπωση

Συγχρόνως με τα εκτρωματικά αντεργατικά μέτρα (ν.Χατζηδάκη),την καθήλωση των μισθών και το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, τη μεγάλη ανεργία και φτώχεια, τα χτυπήματα στη δημόσια παιδεία και κοινωνική ασφάλιση, την εξοργιστική ανυπαρξία πολιτικής προστασίας που ζήσαμε και με το πρόσφατο χιονιά στην Αττική, την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα της πανδημίας που απλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και, πάνω στο βωμό της κυβερνητικής πολιτικής διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μεγαλώνει το μακάβριο σωρό των θανάτων.

Ενώ η πανδημία έχει καταστήσει εδώ και σχεδόν δυο χρόνια επείγουσα και πρώτη ανάγκη την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ ανάλγητα μείωσε την περασμένη χρονιά κατά 572 εκατομμύρια το κρατικό κονδύλι για τη δημόσια υγεία, ενώ και στον προϋπολογισμό του 2022 προκαθόρισε νέα μείωση κατά 820 εκατ. Ευρώ, παρά το ότι νοσοκομεία καταρρέουν και τα κύματα της πανδημίας να διαδέχονται το ένα το άλλο και στο 2021 είχαμε υπερτετραπλασιασμό του συνολικού αριθμού των θανάτων από κορονοϊό (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 31/12/2020 το σύνολο των θανάτων στην Ελλάδα ήταν 4838 και στις 31/12/2021 ήταν 20.790). Και αυτός ο τραγικός υπολογισμός συνεχίζεται με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους από τη πανδημία και με το τέλος μόλις του πρώτου μήνα του 2022 ο συνολικός αριθμός θανάτων από την πανδημία να έχει ξεπέρασε τους 23.000 !

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας τη νέα καραντίνα διαμήνυε πως «διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». Ένα χρόνο μετά και ενώ η υγειονομική κατάσταση έχει γίνει απελπιστικά τραγική και το ολέθριο κυβερνητικό “σχέδιο για την πανδημία” έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη το συνεχίζει με προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού επιτελείου που χαρακτηρίζουν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σαν “πολυτέλεια”, να επιμένουν ότι τα μνημονιακά χρόνια «καλώς κλείσανε τα νοσοκομεία τότε, γιατί δεν είχαν καθόλου κίνηση» και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, να θρασύτατα να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ είναι το ίδιο»!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι το δημόσιο σύστημα υγείας να παραπαίει και να σκόπιμα να αποδυναμώνεται για να κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να έχει υποστεί δραματική μείωση (με 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας), να είναι εξουθενωμένο, να νοσεί και υγειονομικοί με κορονοϊό να εξαναγκάζονται να εργάζονται. Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς να βρίσκονται σε θαλάμους και αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Τα 8 νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια να μην ανοίγουν και αντίθετα να επιχειρείται και το σταμάτημα της λειτουργίας άλλων (όπως το Παίδων Πεντέλης που η κυβέρνηση πάει να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο) και η αλλαγή λειτουργιών τους(νοσοκομεία μετατρέπονται σε αποκλειστικά νοσοκομεία Covid, στερώντας κλίνες και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας).

Δίπλα σε όλα αυτά αν συμπεριλάβουμε και το τι γίνεται με την πανδημία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την σκανδαλώδη κερδοσκοπία με τις μάσκες και τα διαγνωστικά τεστ κλπ. έχουμε τη συνολική εικόνα μιας πραγματικά εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει φραγμός σε αυτήν την πολιτική που έχει αφήσει και αφήνει το λαό ανυπεράσπιστο μπροστά στην απειλή για την υγεία του . Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το μαζικό αγώνα που θα ασκήσει τη πιο μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση και θα διεκδικήσει την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού,επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας στη δουλειά τους,μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για το σκοπό αυτό η ΕΡΓΑΣ καλεί να στηρίξουμε όλοι με τη μαζική συμμετοχή μας τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ για τη 1η Φλεβάρη στο υπουργείο Υγείας και , ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στη κοινωνικά καταστροφική κυβερνητική πολιτική.