Στις 21/7 κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με την οποία προβλέπεται η αναστολή εργασίας για κατηγορίες εργαζομένων που δεν εμβολιάζονται. Πρόκειται για μια νέα αντιδραστική τομή που εκτός των άλλων, με πρόσχημα για μια ακόμη φορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις και την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η απουσία της αριστεράς και των συνδικάτων, η έλλειψη αγωνιστικής απάντησης από τη μεριά του προοδευτικού κινήματος συνιστά μια σημαντική υποχώρηση και καταδεικνύει την αφόρητη πίεση που ασκεί η κυρίαρχη συντριπτική προπαγάνδα, στην οποία προσαρμόζονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και όχι μόνο.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
Η υποχρεωτικότητα δεν αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, εμβόλια, τεστ, φάρμακα και μέτρα πρόληψης σε ΜΜΜ, σχολεία, χώρους εργασίας και όλα αυτά για τα οποία ενάμιση χρόνο τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες. Και είναι σφάλμα για την αριστερά η αναπαραγωγή της κυβερνητικής θέσης ότι το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο απέναντι στην πανδημία. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί όλα τα παραπάνω και χωρίς αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Η υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς που επιβάλλεται μέσω κυρώσεων, ποινών, απολύσεων, αναστολών και πληρωμών για τεστ (που παίρνουν το ρόλο προστίμου) αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής του αυταρχισμού, των απαγορεύσεων, της ατομικής ευθύνης και της ενεργοποίησης ενός νέου ακόμα πιο επικίνδυνου κοινωνικού αυτοματισμού. Στόχος παραμένει πάντα η μετάθεση των εγκληματικών ευθυνών από την κυβέρνηση στο λαό και η εμπέδωση του αυταρχισμού και της πειθάρχησης.

Ποινές, κυρώσεις, αναστολή
και τελικά απολύσεις

Μια σφοδρή προπαγανδιστική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Εδώ και εβδομάδες προετοιμάζουν το έδαφος για ένα βάναυσο και αυταρχικό μέτρο. Μετά από ένα «καταιγισμό ιδεών» από τα κυβερνητικά στελέχη και τους δημοσιογραφικούς κολαούζους τους, τελικά η τροπολογία προβλέπει την αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών και ασφάλισης! Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα από τη μεταπολίτευση.

Από όλα είχε το κυβερνητικό think tank. Από το να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα νοσήλια τους, μέχρι την οριστική απόλυση! Με σταθερό τρόπο υφαίνουν το επικίνδυνο ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης. Επιδιώκουν να παρουσιάσουν το μέτρο της αναστολής και των απολύσεων ως αποτέλεσμα αυτής της ευθύνης και της επιλογής. Στρώνουν το έδαφος για κάθε τέτοιο αυταρχικό μέτρο. Ήδη ακολουθεί η Κεραμέως με τα φιρμάνια για όσους αρνηθούν την αξιολόγηση. Εάν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για μεγάλες, αρνητικές ανατροπές.

Η στέρηση της μισθωτής εργασίας και της δυνατότητας επιβίωσης σε όποιον επιλέγει να μην εμβολιαστεί αποτελεί μια βαθιά αντιδραστική τομή.

Μαζί με την αναστολή προβλέπεται και η κάλυψη της θέσης του εργαζόμενου που απολύεται από ιδιώτες. Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό.

Το συνδικαλιστικό κίνημα
σε επικίνδυνη αφωνία

Απέναντι στον κυβερνητικό εκβιασμό και τη λαιμητόμο της αναστολής, δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά απαντούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το επίδικο.

Όταν η κυβέρνηση λέει «ή εμβολιάζεσαι ή απολύεσαι», η απάντηση δεν μπορεί να αφορά τη σημασία των εμβολίων στην ιστορία της ιατρικής. Αυτό είναι υπεκφυγή. Η αριστερά δεν έχει καμία ανάγκη να αποδείξει τη θεώρησή της για την επιστήμη και τα επιτεύγματά της όπως είναι τα εμβόλια και πολύ περισσότερο δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν για αυτά.

Ούτε η απάντηση μπορεί να είναι ως αντιπρόταση η ενημέρωση και η πειθώ! Για ποιο ακριβώς πράγμα μπορούν να πείσουν τους υγειονομικούς, αυτοί που εν μέσω πανδημίας όχι μόνο δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο, αλλά συνεχίζουν την κατεδάφιση του ΕΣΥ και κλείνουν νοσοκομεία;

Στο ίδιο μήκος κύματος οι περισσότερες ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μόνο το όχι στις απολύσεις και αφήνει στο απυρόβλητο την αναστολή(;;) και το θέμα της υποχρεωτικότητας. Και βέβαια πουθενά η ανακοίνωσή της δεν αναφέρει κινητοποιήσεις και ανάγκη αγωνιστικής απάντησης στον αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο.

Το ζήτημα όμως της αναστολής και των απολύσεων είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις.

Όχι στην αναστολή εργασίας και τις απολύσεις. Καμία ποινή και καμία διάκριση για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Ο διχασμός ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους είναι πλαστός και στοχεύει στην ενεργοποίηση ενός άθλιου κοινωνικού αυτοματισμού.