Οι εκλογές τελείωσαν και οι μάχες της επόμενης ημέρας βρίσκονται μπροστά μας. Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε τη μάχη, αντιλαμβανόμενο τις εκλογές ως μια πολιτική μάχη, με το βλέμμα στραμμένο πάντοτε στην επόμενη ημέρα. Το Μ-Λ ΚΚΕ, με μια πλατιά -επί τρεις μήνες- πολιτική εξόρμηση, τόσο μπροστά στο 7ο Συνέδριο όσο και αμέσως μετά στις ευρωεκλογές, πάλεψε με κεντρικά συνθήματα «Έξω η Ελλάδα από ΕΕ-ΝΑΤΟ», «Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά», «Για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική». Το Μ-Λ ΚΚΕ πάλεψε να διαδώσει το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του τοποθέτησης, χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Με αυτούς τους στόχους και τις κατευθύνσεις έδωσε τη μάχη των ευρωεκλογών, έχοντας να αντιπαλέψει όχι μόνο τη δεξιά μετατόπιση όλων των ψευτοαντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και την πολιτική της φίμωσης και της καταστολής.

Συνέχεια από σελ. 1
Πρώτα και κύρια του οικονομικού στραγγαλισμού των μικρότερων συνδυασμών, όταν απαιτούνταν 20.000 ευρώ μόνο για το παράβολο. Απαιτούνταν δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να κατέβει το Μ-Λ ΚΚΕ στις εκλογές, κάνοντας τα ελάχιστα. Το Μ-Λ ΚΚΕ βασίστηκε, για άλλη μια φορά, στις συνεισφορές των μελών και των φίλων, στις ενισχύσεις που έδωσαν στα πλαίσια της καμπάνιας εργαζόμενοι και άνεργοι, αντιλαμβανόμενοι την τίμια και καθαρή στάση του κόμματός μας. Σε αυτή τη βοήθεια το Μ-Λ ΚΚΕ βασίστηκε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πρακτικά. Έτσι έγινε κατορθωτό, παρά τις κάθε είδους φιμώσεις, το κοκκινοκίτρινο χαρτόνι, τα πανό και οι αφίσες του Κόμματος να βρεθούν πολλές φορές μαζικά στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, από το Λασίθι ως τη Βόρεια Κέρκυρα και από τα Χανιά ως την Κομοτηνή. Να μοιραστούν χιλιάδες ανακοινώσεις σε πλατείες, χωριά και χώρους εργασίας. Το Μ-Λ ΚΚΕ διοργάνωσε πάνω από 30 προεκλογικές εκδηλώσεις-συζητήσεις, στο διάστημα των τρι­ών αυτών μηνών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, τη Βέροια, την Ικαρία, την Κρήτη, το Αγρίνιο, πάνω από μία σε μια σειρά νομούς της χώρας. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι μπόρεσαν άμεσα να ακούσουν, να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν πάνω στις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ.

Αξιοποιώντας το δύσκολο πολιτικό αγώνα που δώσαμε, θα πρέπει για όλο το επόμενο διάστημα να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση και το δυνάμωμα των δεσμών μας με τους εργαζόμενους, το μοναδικό παράγοντα που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθεροποίηση και διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του M-Λ KKE. Μακριά από εκλογικίστικες αυταπάτες και εμμονές, όλος ο προσανατολισμός της δράσης του M-Λ KKE πρέπει να στραφεί ακόμα πιο αποφασιστικά εκεί που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, πασχίζοντας για το δυνάμωμα του μαζικού, λαϊκού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα.

Το βασικό καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε σταθερά και αποφασιστικά στη γενική γραμμή που έχουμε χαράξει, προσπαθώντας να δώσουμε πιο ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που απασχολούν το κίνημα και να ξεπεράσουμε σο­βα­ρές αδυναμίες που εμφανίζονται στην ορ­γα­νωτική συγκρότηση και δράση μας.

Ο κόσμος που μας στήριξε αποτελεί μια βάση, ένα έρεισμα μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, να μετασχηματιστεί από εκλογική στήριξη σε ενεργητική πολιτική παρέμβαση, να συσπειρωθεί ουσιαστικά, να διευρυνθεί και να δυναμώσει. Αυτό αποτελεί ήδη μια παρακαταθήκη που διευρύνει τα όρια απεύθυνσης του κόμματος, δημιουργώντας μαζί με όλη τη βασική δουλειά μας ένα θετικότερο περιβάλλον για την προβολή και διάδοση της πολιτικής του M-Λ KKE ανάμεσα σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις απ’ όσες συμβατικά αποτυπώνει η εκλογική μας καταγραφή.

***

Το κυριότερο ζήτημα τώρα είναι η ζωντανή, συστηματική, παραπέρα αξιοποίηση από το M-Λ KKE των δεσμών, των επαφών, των επιρροών που αναπτύχθηκαν μέσα στην πολιτική ζύμωση της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Μιλήσαμε με απλούς ανθρώπους για τη σημερινή δύσκολη πολιτική κατάσταση, για την κρίση στην αριστερά, για την προοπτική και τις δυσκολίες του αγώνα. Ακούσαμε προσεκτικά και καταγράψαμε τις δικές τους παρατηρήσεις, εκτιμήσεις, προβληματισμούς, ενστάσεις, αγωνίες. Αυτή ήταν και η πιο ουσιαστική πλευρά όλης αυτής της προσπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, είπαμε καθαρά ότι για μας οι εκλογές είναι ένα απλό επεισόδιο, ότι δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για τη σημασία τους και ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να βρεθούμε κι αύριο, να συζητήσουμε ξανά, να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς, να περπατήσουμε μαζί στην απεργία, τη συγκέντρωση, τη διαδήλωση, να οικοδομήσουμε μαζί μέσα από μικρές και μεγάλες προσπάθειες, αυτό που λείπει: ένα ισχυρό, αξιόπιστο κομμουνιστικό κόμμα, ικανό να οργανώνει, να καθοδηγεί και να κερδίζει μάχες μικρές και μεγάλες. Για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, αυτό είναι σήμερα ένα σημαντικό καθήκον και υποχρέωση. Να κρατήσουμε όλα τα νήματα σφιχτά στο χέρι, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους που προεκλογικά συζήτησαν μαζί μας, μας στήριξαν με το λόγο τους, με την οικονομική συνδρομή τους, με την ψήφο τους. Με τη σταθερή, άμεση, ζωντανή επικοινωνία, με το «Λαϊκό Δρόμο», ξανά και ξανά να οικοδομήσουμε μια νέα, σταθερή πολιτική επιρροή, απαραίτητη και σημαντική για το παρόν και το μέλλον της δράσης μας, τον αγώνα, για το παρόν και το μέλλον του M-Λ KKE. Να γιατί από τώρα, με το ίδιο πείσμα και επιμονή που δώσαμε την προεκλογική μάχη, είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, συνεπείς με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και τα καθήκοντα που θέσαμε.

Mε επίγνωση ότι χρειάζεται συχνά χρόνος, μακρόπνοες και επίμονες προσπάθειες για να μετασχηματιστεί η συμπάθεια και η πολιτική στήριξη σε αγωνιστική συστράτευση, αλλά και με εμπιστοσύνη στη γραμμή του M-Λ KKE, μπορούμε και πρέπει να εντείνουμε τώρα τις προσπάθειές μας για να στερεώσουμε και απλώσουμε παραπέρα τους δεσμούς του κόμματος με ευρύτερες αγωνιστικές δυνάμεις.

***

Το M-Λ KKE πρέπει να βρεθεί μέσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, μέσα στα νέα μέτωπα που θα ανοίξει η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» της ΝΔ, να δυναμώσει την παρουσία του στα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα, στις αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, το M-Λ KKE θα συνεχίσει σταθερά και αποφασιστικά τον αγώνα του για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, δυναμώνοντας την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συνθηκο­λόγησης, παλεύοντας για την ανάπτυξη του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κόντρα στην πολιτική της NΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της φτώχειας, της α­νεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας, για την προάσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων.
Η μάχη των εκλογών, ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της πολιτικής πάλης, τελείωσε και ξανοίγεται μπροστά μας ο αγώνας σε όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ταξικά μέτωπα.