Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την 31η Ιουλίου, ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του 9ου Camping της Πορείας, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και στο Blue Bay Camping.
Η Πορεία διαμορφώνει για τις 9 ημέρες και 8 βραδιές της διαμονής μας στον Άγιο Κωνσταντίνο ένα πλούσιο και ζωντανό πρόγραμμα, με την πεποίθηση ότι αυτό ανταποκρίνεται με ισορροπία στις ανάγκες ξεκούρασης και αναψυχής, όσο και στις ανάγκες ενημέρωσης, έκφρασης, και συζήτησης πάνω σε επίκαιρα και σημαντικά θέματα, κοινού ενδιαφέροντος. Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του camping:

► Στις 9 ημέρες της διαμονής μας, η Πορεία θα πραγματοποιήσει δύο κεντρικές συζητήσεις – εκδηλώσεις:
Η πρώτη συζήτηση-εκδήλωση θα έχει κεντρικό άξονα τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας, και τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε με υπόβαθρο την υγειονομική κρίση. Ποια είναι η «σφραγίδα» που αφήνουν στην Ελλάδα τα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού;
Η δεύτερη συζήτηση-εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του ’21, θα περιστραφεί στους μακρόχρονους και ηρωικούς αγώνες που έχουν δοθεί στη χώρα μας για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, ενός στόχου που ακόμη αναζητά την πλήρη δικαίωσή του.

► Με βασικούς σταθμούς της την Καλύβα του Άρη (όπου ο Βελουχιώτης όρκισε τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ), την μαρτυρική κωμόπολη της Υπάτης (με αρχαίο κέντρο της το μεσαιωνικό κάστρο σε κορυφή υφώματος, που το κάνει να μοιάζει με «εναέριο φρούριο»), και τον Γοργοπόταμο (με την ανατίναξη της σιδηροδρομικής του γέφυρας με πρωταγωνιστή τον ΕΛΑΣ, να αποτιμάται ως μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου), η Πορεία θα πραγματοποιήσει μονοήμερη εκδρομή σε περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους, στολισμένες ανεξίτηλα από μνήμες ηρωικών αγώνων.

►Από το 9ήμερο πρόγραμμα του Camping δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η θεατρική βραδιά.
Με τίτλο «Ικέτιδες του Αισχύλου – Τότε και σήμερα» η θεατρική ομάδα Σήματος (Αθήνα) θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την ομώνυμη τραγωδία. Οι Ικέτιδες, κόρες του Δαναού, προσπαθούν να αποφύγουν τον αιμομικτικό γάμο με τα ξαδέλφια τους, τους γιους του Αιγύπτου, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να τις παντρευτούν με τη βία. Οι κοπέλες καταφεύγουν από την Αίγυπτο στο Άργος και ζητούν άσυλο. Το έργο πραγματεύεται την προσφυγιά και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία με τρόπο εξαιρετικά επίκαιρο. Ο Αισχύλος θέτει ως κέντρο του έργου του τη γυναίκα που διεκδικεί το δικαίωμα στο σώμα της, διακηρύσσοντας πως η καταπάτηση αυτού του δικαιώματος είναι ένα από τα αιώνια κι ασυγχώρητα εγκλήματα.

Η θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο «Ω! τι κόσμος μπαμπά», μια εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά που παραμένει διαχρονική και επίκαιρη, αν και γραμμένη τη δεκαετία του ’70. Το σαθρό πολιτικό σύστημα, η αλλοίωση των ανθρωπίνων σχέσεων και το κυνήγι του ανθρώπου για τον εύκολο πλούτο είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται στο συγκεκριμένο έργο με έναν ιδιαίτερο κωμικοτραγικό τρόπο. Το έργο αποτελείται από αυτοτελείς σκηνές και η ομάδα θα παρουσιάσει κάποιες από αυτές, με το δικό της τρόπο. Πέρα από το χιουμοριστικό κομμάτι της παράστασης, σίγουρα στο τέλος αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα.

Η θεατρική ομάδα της Σφήνας (Γιάννενα), θα παρουσιάσει απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι εκείνος». Υπό τον τίτλο αυτό, σε σενάριο Κώστα Μουρσελά, η σατιρική σειρά προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια της Χούντας στην Ελλάδα (1972-1974) και με αλληγορικά στοιχεία περνούσε έμμεσα αντικαθεστωτικά μηνύματα στο κοινό. Ο Λουκάς και ο Σόλων είναι δύο απλοί άνθρωποι, που σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και προσπαθούν με σχόλια, απόψεις, συζητήσεις, να κατανοήσουν τον παραλογισμό και τον προβληματισμό της σύγχρονής τους κοινωνίας. Είναι σαν δύο κλασικοί «Ρωμιοί», που προσπαθούν να καταλάβουν την κοινωνία των τελευταίων χρόνων της Χούντας.

► Ανατρεπτική όσο και ευχάριστη έκπληξη στο πρόγραμμα θα επιχειρήσει να αποτελέσει η πρωτοεμφανιζόμενη βραδιά «Γεω-μυθολογίας», σε μια εκδήλωση που θα δέσει τη γεωλογική ιστορία του τόπου με τις ερμηνείες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η μυθική «Τηθύς», μία εκ των Τιτανίδων, κόρη του Ουρανού και της Γαίας, συναντά τη «θάλασσα της Τηθύος» -επιστημονική ονομασία του αρχαίου ωκεανού που άλλοτε ένωνε την ευρασιατική με την αφρικανική ήπειρο- και η αξεπέραστη ελληνική μυθολογία, με ισχυρή δόση από τους τοπικούς αρχαίους μύθους της περιοχής της Φθιώτιδας, συναντά την σύγχρονη γεωλογική επιστήμη και την παγκόσμια γεωλογική ιστορία, σε μία ένωση που μας ταξιδεύει λίγες χιλιάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πίσω, πριν μας επαναφέρει στο σήμερα.

► Ανεξαίρετα το πρόγραμμα και του φετινού μας camping κοσμείται από μουσικές βραδιές και γλέντια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν:
Μουσική βραδιά με βαλκανικά και σμυρναίικα τραγούδια. Ο μοναδικός δεξιοτέχνης Κλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο, φωνή), με τον Γλαύκο Σμαριανάκη δίπλα του (βιολί, φωνή), και την Αλίκη Παπαπέτρου στην κιθάρα, υπόσχονται για το βράδυ της 3ης Αυγούστου να είναι μια ιδιαίτερη σε ακούσματα, ξεχωριστή και ζωηρή σε ρυθμούς μουσική βραδιά!
Μουσικό αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη. Συνεχίζοντας την παράδοση των μουσικών αφιερωμάτων των τελευταίων χρόνων, το μουσικό σχήμα της Πορείας διοργανώνει φέτος μια βραδιά πολλά υποσχόμενη, τιμώντας το πλούσιο λαϊκό και ρεμπέτικο μουσικό έργο του πολύ σημαντικού μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Θα ερμηνεύσει επιλεγμένα και πολυαγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια σε ρυθμούς ζεϊμπέκικου, χασάπικου και όχι μόνο…

Η Πορεία εξασφάλισε και φέτος πολύ χαμηλές τιμές/ημέρα για όλους τους φίλους και συναγωνιστές που θα διαμείνουν σε σκηνές (μόλις 6,5 ευρώ) με ένα επιπλέον εφάπαξ ποσό οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης του camping μας ίσο με 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 6989928824 (Αλεξία) και 6957319990 (Γιώργος). Τηλέφωνο επικοινωνίας για δωμάτια, 6983007584 (Αριάδνη).

Βαδίζοντας προς την καλοκαιρινή ανάσα που τόσο θα χρειαστούμε όλοι μας, στο site της Πορείας θα αναρτηθούν λεπτομερώς όλες οι σχετικές πληροφορίες που θα αφορούν τη μετάβαση, τη διαμονή, το πρόγραμμα του 9ου Κάμπινγκ της Πορείας!