Μαύρος ουρανός τις τελευταίες ημέρες. Από τα δακρυγόνα, τους καπνούς στα βόρεια σύνορά μας. Ατμόσφαιρα πνιγηρή, άρρωστη. Από ιό που φορά κορόνα. Χαρμάνι σκουρόχρωμο, πλανιέται πάνω μας και μας ζώνει.
Τα βόρεια σύνορά μας κέντρο διερχομένων. Όχι. Δεν εννοούμε ασφαλώς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι αυτοί που διέρχονται, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως πραγματοποιείται «εισβολή» και πρέπει να αμυνθούμε. Από κοντά κι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που λίγο πιο ντροπαλά μιλά για «εισροή». Τι είναι αυτό που χωρίζει τα δύο κόμματα. Λίγα μονάχα γράμματα;
Κέντρο διερχομένων οι ακριτικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες. Αυξημένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Συνοριοφύλακες. Frontex. Δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες. Κυβερνήτες , κυβερνητικοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ακόμη και ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, όλοι μαζί , μία ψυχή, ένα σώμα.
Ανάμεσά τους βέβαια οι γνωστοί φαιοί, ρατσιστικοί, μισαλλόδοξοι, σκοταδιστικοί, φασιστικοί κύκλοι, χύνουν με άνεση το δηλητήριό τους, φουσκωμένοι από την ακροδεξιά ρητορική και πολιτική. Το εντυπωσιακό; Το έργο των ντόπιων φασιστών έρχεται να συνδράμει και αδελφή φασιστική οργάνωση από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, κι ο ευρωπαίος φασίστας αδελφός με τον ντόπιο.
Σύνορα και φράχτες αγκαθωτοί εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Δε στέκονται όμως ικανά να εμποδίσουν κατά πως φαίνεται την είσοδο άλλων επισκεπτών. Εν προκειμένω ο κορονοϊός δε φάνηκε να πολυσκέφτεται σύνορα κι ελέγχους. Κατέφτασε αεροπορικά, μετρά δεκάδες κρούσματα, αφήνει τα ίχνη του με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύσεις, ακυρώσεις και το μέλλον φαίνεται να επιφυλάσσει αρκετά.
Στις Συμπληγάδες πέτρες της κατάστασης στον Έβρο και του κορονοϊού ένας λαός δοκιμάζεται. Χωρισμένος στα δύο; Ίσως οι ακροδεξιές κραυγές και οι «πολεμικού» τύπου επιχειρήσεις κατά των εχθρών προσφύγων και μεταναστών να ακούστηκαν πολύ. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν αντιστάσεις και φωνές λογικής απέναντι στο ρεύμα. Οι φωνές αυτές πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στη ρότα ενός αντιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας. Ενάντια στην εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό. Όσο δε βαθαίνει η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος, ενός τέτοιου προσανατολισμού τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ακραίες , εθνικιστικές φωνές και οι κίνδυνοι.


Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/2 και στη
Θεσσαλονίκη φοιτητική διαδήλωση καταγγελίας της κρατικής και αστυνομικής τρομοκρατίας στην ΑΣΟΕΕ. Στις 4μμ συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο περίπου 200 φοιτητές και στη συνέχεια έκαναν διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη διαδηλωση προπορεύθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής και στη συνέχεια ακολούθησαν τα μπλοκ αριστερών και αναρχικών σχημάτων. Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στην κινητοποίηση μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωση-καταγγελία της. Με ξεκίνημα τη χθεσινή διαδήλωση, είναι ανάγκη οι φοιτητές να ξαναπιάσουν το νήμα των αγώνων και να ξαναπραγματοποιήσουν μαζικές γενικές συνελεύσεις. Να οργανώσει το φοιτητικό κίνημα νέες διαδηλώσεις ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί, ενάντια στις διαγραφές και για την υπεράσπιση του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού
Την Πέμπτη 5/3 πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Στις 6μμ έγινε η συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, η οποία αφού πέρασε από το αμερικανικό προξενείο κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ελπιδοφόρο είναι ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 1500 άτομα. Η ΛΑ-ΑΑΣ συμμετείχε με δικό της μπλοκ, φωνάζοντας τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.