Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση των συνταξιούχων την Τρίτη 14/2 στην Αθήνα.Στα ψίχουλα που πέταξε η κυβέρνηση σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους, οι απόμαχοι της δουλειάς απάντησαν με τη δυναμική και μαζική παρουσία τους στο συλλαλητήριο.

Με τα συνθήματά τους, για ακόμη μια φορά διεκδικούν «ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση του αντιασφα­λιστικού νόμου Κατρούγκαλου».

Η ΕΡΓ.Α.Σ. με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Συνταξιούχων συμμετείχε με δικό της μπλοκ στη συγκέντρωση των συνταξιουχικών οργανώσεων στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση μοιράστηκε μαζικά η παρακάτω προκήρυξη:

ΕΡΓ.Α.Σ.
Εκπαιδευτικός Όμιλος
συνταξιούχων
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι μάσκες έπεσαν! Η πολυδιαφημισμένη αύξηση των συντάξεων αποδείχθηκε μια μεγάλη απάτη. Η περίφημη αύξηση του 7,7% αποδείχθηκε ότι αφορούσε μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα των συνταξιούχων. Σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αιχμάλωτοι του νόμου Κατρούγκαλου με το κόλπο της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στις συντάξεις. Άλλοι πάλι είδαν ποσοστά αύξησης πολύ μικρότερα απ’ το περίφημο 7,7%. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα με τέτοιο ρυθμό, που και οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν, εξαφανίστηκαν στο αμέσως επόμενο λεπτό για όποιον τόλμησε να πάει να ψωνίσει τα απολύτως αναγκαία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ξεγελάσει πως δήθεν μας φροντίζει! Η αντιπολίτευση υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια ελπίζοντας να κλέψει την ψήφο μας.

Όμως και οι δύο αρνούνται να καταργήσουν το νόμο Κατρούγκαλου και το νόμο Χατζηδάκη που μας σφαγιάζει καθημερινά. Αρνούνται να καταργήσουν το σάπιο μνημονιακό καθεστώς και να επαναφέρουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, επαναφέροντας τις συ­ντάξεις για όλους εκεί που ήταν πριν τα μνημόνια, να επαναφέρουν τη 13η και 14η σύνταξη και τόσα άλλα που μας έκλεψαν και που ξεπερνάνε το 100 δισ. ευρώ!

Συνάδελφοι,

Με το νόμο Κατρούγκαλου, όσοι πήραν σύνταξη πριν το 2016 δεν πρόκειται να δουν αύξηση τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια, ενώ αυτοί που βγήκαν μετά το 2016 θα τρέχουν ασθμαίνοντας να καλύψουν τις φοβερές περικοπές του ίδιου νόμου που ο αρχιτέκτονας της αντιλαϊκής αντισυνταξιοδοτικής πολιτικής Κατρούγκαλος σκαρφίστηκε για να κόψει τις συντάξεις.

Αίσχος και πάλι αίσχος! Όλοι εμείς που σήμερα είμαστε στους δρόμους, αλλά και όσοι σήμερα δεν είναι εδώ, οφείλουμε να δώσουμε μια υπόσχεση στον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω! Δεν πρόκειται να ανεχτούμε την κοροϊδία και τις αθλιότητές τους! Θα είμαστε πάντα απέναντί τους! Γι’ αυτό να είναι βέβαιοι. Όλοι στους δρόμους για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς απ’ τη σύνταξή μας! Δεν τους παρακαλούμε.

Απαιτούμε να μας δώσουν ό,τι μας ανήκει!

Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες συνταξιούχοι συγ­κεν­τρώθηκαν την Τρίτη 14/2, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και στην κοροϊδία που υφίστανται, με τα ψίχουλα που πέταξε η κυβέρνηση και μάλιστα σε ορισμένους μόνο από αυτούς.

Η συγκέντρωση ήταν μαζική, σε μια περίοδο άλλωστε που και μια σειρά άλλοι κλάδοι βρίσκονται στους δρόμους, καθώς η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και υπάρχει μια αντιδραστική ιδεολογική επέλαση της κυβέρνησης στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης!

Οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, απαιτούν πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που έχουν υποστεί, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ενσω­μάτωση της προσωπικής διαφοράς, κατάρ­γηση του νόμου Κα­τρού­γκαλου.