Το αναλυτικό πρόγραμμα

Με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει, βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά για την έναρξη του 8ου Κάμπινγκ της Πορείας! Ήδη αρκετοί φίλοι και συναγωνιστές, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, έχουν δηλώσει συμμετοχή για το θερινό μας ραντεβού, ενώ τα δωμάτια στον φιλόξενο χώρο του κάμπινγκ «Drepanos» στο Δρέπανο Θεσπρωτίας έκλεισαν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την αρχική ανακοίνωση για το 8ο Κάμπινγκ. Προχωρώντας τώρα προς την 31η Ιουλίου, η Πορεία έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στη μορφή, ένα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές βραδιές, αθλητικά τουρνουά, εκδρομές και πολλά άλλα… Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στον υψηλό πήχη που έχουν θέσει τα προηγούμενα εφτά ιδιαίτερα επιτυχημένα κάμπινγκ.

Την Παρασκευή 31/7, ημέρα έναρξης του κάμπινγκ, αφού στήσουμε τις σκηνές μας και βουτήξουμε στην όμορφη θάλασσα της παραλίας του Δρεπάνου, η συλλογική κουζίνα της Πορείας θα έχει προετοιμάσει από νωρίς το πρώτο γεύμα το οποίο θα συνοδεύσει την εναρκτήρια βραδιά (9.00μμ), κατά την οποία θα υπάρξει η ενημέρωση για τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά και η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στα αθλητικά τουρνουά.

Το Σάββατο 1/8, μετά το φαγητό (8.30μμ), το κάμπινγκ μεταφέρεται στην παραλία, όπου κάτω απ’ τον έναστρο αυγουστιάτικο ουρανό θα πραγματοποιηθεί μια βραδιά αστροπαρατήρησης και μυθολογικής αναζήτησης σχετικής (και όχι μόνο) με τους αστερισμούς, με μύθους από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τους Βίκινγκς στην Σκανδιναβία, με τίτλο «Γραμμένο στ’ αστέρια», η οποία θα κλείσει με πάρτι και καλοκαιρινά κοκτέιλς.

Η Κυριακή 2/8, μετά και τους αγώνες beach volley και τις μονομαχίες στο τάβλι και το σκάκι, θα κλείσει με την κεντρική πολιτική εκδήλωση-συζήτηση, αφιερωμένη στις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, με τίτλο «Ο λαός και η αριστερά μπροστά στη φτώχεια, την καταστολή και την πολεμική απειλή», ενώ η κουζίνα του κάμπινγκ θα έχει προετοιμάσει το βραδινό μας, για να συζητήσουμε και μετά το πέρας της εκδήλωσης με μεζέ και ποτό πάνω σε προβλήματα που θα αναδειχθούν αναμφίβολα από μια συζήτηση που φιλοδοξεί να προβληματίσει και να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα για την κατάσταση και τα καθήκοντα της αριστεράς και του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

Τη Δευτέρα 3/8, αφού προμηθευτούμε από νωρίς τον καφέ και το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε στις 8.30πμ με πούλμαν για να επισκεφτούμε τον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, μιας περιοχής ηρωικής όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β´ αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου. Μετά την πρώτη περιήγησή μας από ντόπιους συναγωνιστές που θα μας μιλήσουν για τις μάχες στην Μουργκάνα, δείχνοντας μας σημεία και θέσεις όπου έγιναν αυτές, η εκδρομή θα καταλήξει στις πηγές της Λαγκάβιτσας, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δίπλα στο ποτάμι, στις 11.30πμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΔΣΕ, με ιδιαίτερες αναφορές για την πλούσια δράση του στην περιοχή της Ηπείρου, και ιδιαίτερα στην Μουργκάνα, η οποία θα κλείσει με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο «Μουργκάνα» του Δημήτρη Χατζή και αντάρτικα τραγούδια. Στη συνέχεια θα παραμείνουμε στον χώρο μέχρι το απόγευμα, για να φάμε και να ξαποστάσουμε πριν αναχωρήσουμε για το Δρέπανο στις 5.00μμ.

Την Τρίτη 4/8, στις 12.00μμ θα πραγματοποιηθεί η θεματική συζήτηση της ΕΡΓΑΣ για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων ιδιαίτερα μπροστά και στο ξέσπασμα της νέας οικονομικής κρίσης. Αφού ολοκληρωθούν οι αθλοπαιδιές, οι φίλοι και οι συναγωνιστές της Πορείας θα πάνε (είτε με τα πόδια είτε οδικώς) στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 μμ εκδήλωση για το περιβάλλον με τίτλο «Η «ανάπτυξή» τους καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας». Άξονες της εκδήλωσης θα αποτελέσουν τόσο το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων, αλλά και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον, στην Ήπειρο και σε όλη τη χώρα για να μην περάσουν τα περιβαλλοντοκτόνα κυβερνητικά σχέδια. Η βραδιά θα κλείσει στον χώρο του κάμπινγκ με αναμμένα κάρβουνα και ζωντανή μουσική, από τοπικό νεολαιίστικο συγκρότημα.

Την Τετάρτη 5/8 στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η θεματική συζήτηση της Φοιτητικής Πορείας με θέμα τους πρόσφατους φοιτητικούς αγώνες και την προοπτική της πάλης του φοιτητικού κινήματος. Το βράδυ, αφού σερβιριστεί το φαγητό της συλλογικής μας κουζίνας από τις 8.30, το μουσικό σχήμα της Πορείας θα παρουσιάσει κομμάτια από το πλούσιο έργο του σπουδαίου δημιουργού Θάνου Μικρούτσικου. Ένα έργο που συνοδεύει τους αγώνες του προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού κινήματος, που εξυμνεί τους αριστερούς, κομμουνιστές και δημοκράτες ήρωες εξόριστους της Μακρονήσου. Ένα έργο που ανέδειξε τον μεγάλο ποιητή της θάλασσας, Ν. Καββαδία, και τον σύστησε στο λαό με μελωδίες που ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα το νου. Η Πορεία τιμά το έργο αυτό που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει το λαό μας.

Το πρωί της Πέμπτης 6/8, αφού φορέσουμε τα καπέλα και τα αθλητικά μας παπούτσια και αφού φορτώσουμε στις τσάντες μας τα απολύτως απαραίτητα, αναχωρούμε στις 9.00πμ για να επισκεφτούμε τα Γίτανα, την πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας, στην οποία θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που πρόσφατα ξεκίνησαν ανασκαφές και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σώζονται αρκετά ευρήματα. Μετά το πέρας της επίσκεψής μας στα αρχαία Γίτανα, στις 10.30 το πούλμαν θα μας μεταφέρει στον ποταμό Αχέροντα, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα ποτάμια της χώρας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε (και να κολυμπήσουμε) στο ποτάμι. Η άφιξή μας στον ποταμό υπολογίζεται γύρω στις 11.30πμ, ενώ η αναχώρησή μας θα ξεκινήσει στις 4.30. Το βράδυ της ίδιας μέρας, και αφού επιστρέψουμε στο Δρέπανο με γεμάτες μπαταρίες, θα φιλοξενήσουμε το μουσικό σχήμα «Καθ’απαγόρευση», το οποίο θα συνοδεύσει τα ψητά κρέατα της κουζίνας της Πορείας με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια απ’ τις 9.30 και μετά.

Την Παρασκευή 7/8, στις 8.30μμ οι συναγωνιστές και οι φίλοι της Πορείας θα παρακολουθήσουν μία πλούσια θεατρική βραδιά που με πολύ κόπο και μεράκι προετοιμάζουν οι θεατρικές ομάδες των πολιτιστικών χώρων της Πορείας. Η θεατρική ομάδα του Σήματος από την Αθήνα, της Πυξίδας από την Θεσσαλονίκη και της Σφήνας από τα Γιάννενα δουλεύουν πυρετωδώς για να παρουσιάσουν μία βραδιά με τρία θεατρικά έργα. Το κλασσικό αριστουργηματικό θέατρο του Μπρέχτ θα συναντήσει το σύγχρονο θέατρο σε έναν συνδυασμό που ελπίζουμε να μείνει αξέχαστος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το σερβίρισμα του φαγητού, ενώ η βραδιά θα κλείσει με ξεφάντωμα και χορό στο δεύτερο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία.

Το Σάββατο 8/8, μετά την ολοκλήρωση των τελικών στα τουρνουά, το 8ο Κάμπινγκ θα «κλείσει» την αυλαία του με την καθιερωμένη μουσική βραδιά και τα εκλεκτά εδέσματα της συλλογικής κουζίνας του κάμπινγκ. Το φετινό γλέντι περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ, ενώ το τοπικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα θα μας συνοδεύσει μελωδικά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ακόμα, τις προηγούμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί στο κάμπινγκ η θεματική συζήτηση για το μαθητικό κίνημα, καθώς και καλλιτεχνικό εργαστήριο.

Την Κυριακή 9/8, μετά και από την επίσημη ολοκλήρωση του 8ου Κάμπινγκ της Πορείας, θα αναχωρήσουμε από το Δρέπανο με το πούλμαν που έχει κλείσει η Πορεία και το οποίο θα έχει προορισμό την Αθήνα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για την άφιξή μας στο Δρέπανο θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 31/7, στις 11.00πμ. Επειδή οι θέσεις για το λεωφορείο είναι περιορισμένες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει άμεσα να κλείσουν θέση! Για κρατήσεις θέσεων είτε για άφιξη είτε για αναχώρηση από το κάμπινγκ με το πούλμαν οι ενδιαφερόμενοι καλούν στο τηλέφωνο 6972002238 (Σπύρος).

Στο κάμπινγκ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα το κυλικείο-μπαρ, ενώ από το μεσημέρι θα σερβίρονται μεζέδες για όσους θέλουν να ξαποστάσουν μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Στο χώρο θα υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο, ενώ λόγω και του κορονοϊού έχει υπάρξει μέριμνα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες για το 8ο Κάμπινγκ της Πορείας:
6931406267 (Παναγιώτης)
6936956957 (Φοίβος)

Για κρατήσεις δωματίων και πληροφορίες για ξενοδοχεία οι ενδιαφερόμενοι καλούν στο τηλέφωνο 6983007584 (Αριάδνη).