Στα τέλη του Αυγούστου, ο πρώην διοικητής της επαναστατικής οργάνωσης FARC της Κολομβίας, Ιβάν Μάρκεζ, πλαισιωμένος από πρώην συμπολεμιστές του εμφανίστηκε σε βίντεο να καλεί τους υποστηρικτές του σε έναρξη νέου ένοπλου αγώνα. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Μια νέα φάση του ένοπλου αγώνα ξεκινά». Ο ίδιος υπήρξε από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας ειρήνευσης το 2016, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, είχε από τότε εκφράσει επιφυλάξεις για την εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας. Στο βίντεο κατηγορεί την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ντούκουε για παραβίαση της συμφωνίας.

«Μέσα σε δύο χρόνια πάνω από 500 κοινωνικοί αγωνιστές έχουν δολοφονηθεί και 150 αντάρτες είναι νεκροί εν μέσω αδιαφορίας και απραξίας εκ μέρους του κράτους» δήλωσε. Πράγματι, ειδικά την περίοδο της ακροδεξιάς διακυβέρνησης του Ιβάν Ντούκουε, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι δολοφονίες ακτιβιστών και αγωνιστών είτε σχετίζονταν με το FARC είτε όχι, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για ένα νεκρό την ημέρα. Η κοινή λογική λέει, ότι η κυβέρνηση και το κράτος όχι μόνο δεν είναι αδιάφοροι και άπραγοι, αλλά μάλλον είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση, η οποία έχει ομοιότητες με την περίοδο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης το 2016, η ηγεσία του FARC είχε δεχθεί κριτική, που προέβλεπε ακριβώς μια τέτοια κατάσταση και κάποια ένοπλα τμήματά της αρνήθηκαν να αφοπλισθούν.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Κολομβίας χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη αυτή, αλλά όχι και το όργιο δολοφονιών που οδήγησαν σε αυτή. Κατηγορεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ότι παρέχει χώρο και ασφάλεια εντός της χώρας στο FARC αλλά και στον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), που δεν κατέθεσε ποτέ τα όπλα, ώστε να αναδιοργανωθούν και να συνάψουν συμμαχία μεταξύ τους. Με αφορμή όλα αυτά επαναφέρει το ενδεχόμενο της ένοπλης επέμβασης στη Βενεζουέλα, εντείνοντας πάλι την κατάσταση.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί τον Ντούκουε ως τον βασικό υπεύθυνο για την εφαρμογή και επομένως και την κατάρρευση της συμφωνίας, την οποία είχε εξαρχής στηρίξει. Η απάντηση της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο δεν απέχει από την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει τις αυταπάτες και τις λανθασμένες αντιλήψεις, που συνοδεύουν την πολιτική της ταυτότητα.