Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Σοβαρή -και καλά- η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», στις 26/3 αναρωτιέται: «Θα φάει ο Πούτιν το ψωμί του πλανήτη;». Φοβερή εικόνα ομολογουμένως! Ο Πούτιν με βουνά καρβέλια μπροστά του να τρώει το ψωμί που θα μπορούσαν να φάνε τα δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη -με εξαίρεση τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ήδη δεν έχουν να φάνε και πεθαίνουν από την πείνα, με ρυθμό 11 ανθρώπους το λεπτό σε όλο τον πλανήτη! Βέβαια με 300 ευρώ επίδομα, στην πρώτη φάση της πανδημίας, γίνεσαι 800 κιλά, όπως είπε και ο Άδωνις. Με τόσα καρβέλια που θα φάει, ο Πούτιν, θα φάει, θα φάει, θα σκάσει. Και έτσι θα πετύχουμε την αλλαγή ηγεσίας στη Ρωσία, χωρίς την επέμβαση των Αμερικάνων. Το είπε και ο Μπλίνκεν: «Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ’ επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία -ή οπουδήποτε αλλού». Να ’ναι καλά. Επιτυχημένο ανέκδοτο είχαμε να ακούσουμε από την εποχή του Τοτού.

Έρχεται ακρίβεια, έρχεται αύξηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, έρχεται επισιτιστική κρίση, έρχεται αύξηση στο ψωμί (αυτό που θα φάει ο Πούτιν), τα λαχανικά, το λάδι, το ξίδι και το λαδόξιδο, αυξήσεις-φωτιά στα ενοίκια. Μας κανοναρχούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τα μέσα πληροφόρησης, (ο θεός να την κάνει). Από μόνες τους έρχονται οι αυξήσεις. Με δικιά τους πρωτοβουλία. Πήραν το στρατί και έρχονται καβάλα στ’ άλογο. Δεν κανονίζουν τις τιμές οι μεγαλέμποροι-μονοπώλια που θησαυρίζουν ασύστολα…

Τον Απρίλιο του 2008, για παράδειγμα, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν 145,81 δολάρια το βαρέλι και η τιμή της αμόλυβδης στα βενζινάδικα ήταν 0,983 ευρώ το λίτρο. Σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου είναι 114 περίπου δολάρια το βαρέλι και η τιμή της αμόλυβδης στα βενζινάδικα είναι γύρω στα 2 ευρώ το λίτρο. Θυμόμαστε καλά πως, με τον Πόλεμο του Κόλπου το 2003 και την κατακρεούργηση του Ιράκ, η τιμή του αργού πετρελαίου από τα 30 δολάρια το βαρέλι ανέβηκε στα 100 δολάρια το βαρέλι, όταν όλα τα παπαγαλάκια έλεγαν πως η τιμή του θα πέσει, αφού ηττήθηκε ο Σαντάμ. Να μια καραμπινάντη περίπτωση που οι Αμερικάνοι ΔΕΝ ανακατεύτηκαν για «αλλαγή καθεστώτος». Μάλιστα ο Νίκος, αδελφός Γιωργάκη Παπανδρέου, διαβεβαίωνε, τότε, πως θα πέσει στα 10 δολάρια το βαρέλι. Θυμόμαστε και θα θυμόμαστε καλά και πάντα. Και όχι, η Ρωσία του Πούτιν δεν πούλαγε φτηνότερα το πετρέλαιό της, τότε, για να ανακουφιστεί ο πλανήτης.

Βαριά φτώχεια και πείνα ετοιμάζουν για τους πολίτες τής «αναπτυγμένης» Δύσης οι αφεντάδες τους. Αφού ξεζούμισαν, ξέσκισαν τους λαούς της γης οδηγώντας την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική σε λιμό, γυρίζουν τώρα να αρπάξουν και τα ψίχουλα που έδιναν στους λαούς τους, για να κάθονται «φρόνιμα και υπεύθυνα». Και δεν τους φτάνει αυτό. Σε μια φρενίτιδα κανιβαλικού αλληλοσπαραγμού, αρπάζουν τα έχει ο ένας του άλλου. Οι Αμερικάνοι αρπάζουν την αγορά ενέργειας των Ευρωπαίων από τη Ρωσία, για να πουλήσουν ακριβότερα, στην Ευρώπη, η Αγγλία αρπάζει την περιουσία του Αμπράμοβιτς και του κάθε Αμπράμοβιτς, που τον είχαν κολλητό τους και τα πίνανε μαζί στα σαλόνια και στα παλάτια τους. Η Γαλλία προσπαθεί να πάρει κεφάλι από τη Γερμανία και πάει λέγοντας.

«Μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας», λέγε με ψίχουλα, πήρε και ο αχυράνθρωπος Κυριάκος. Βέβαια. Γι’ αυτό και αναθέσαμε στην ΕΕ να αγοράζει μαζικά, για όλες τις χώρες της, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το επιχείρημα έτοιμο στην άκρη του στόματος: «Αν αγοράσουμε μεγαλύτερες ποσότητες θα μας τις πουλήσουν πιο φτηνά»! Στη Γερμανία αναθέσαμε να κάνει μαζικές αγορές ενέργειας για μας, που θα τις μοιράσει μετά; Στη Γερμανία, βρε πουλάκι μου, που -στην αρχή του κορονοϊού- έκλεβε τις πληρωμένες ήδη μάσκες για τον κορονοϊό άλλων χωρών;
Τα πράγματα είναι απλά:
Ή αυτοί και οι πόλεμοί τους – Ή εμείς.

Τάνια