Όχι στη διάλυση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης μας!Φθηνές και ποιοτικές μετακινήσεις!

Η κατάσταση που βιώνει ο λαός της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Λεωφορεία που πιάνουν φωτιά εν κινήσει, θέτοντας τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών σε κίνδυνο, γραμμές με πολύ αραιά δρομολόγια που καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη μετάβαση του κόσμου στον προορισμό του, επιβάτες που στριμώχνονται σε ασφυκτικό βαθμό, πεπαλαιωμένος στόλος οχημάτων είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί.

Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η διοίκηση του ΟΑΣΘ. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η οποία κρατικοποίησε τον οργανισμό, δημαγω­γώντας πως αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξυγίανσή του, είναι πολιτική ακόμα μεγαλύτερης εγκατάλειψης και διάλυσης του ΟΑΣΘ, μια πολιτική που εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια των μνημονιακών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Άλλωστε, με πρόσφατη υπουργική απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), μέρος του συγκοινωνιακού έργου ανατίθεται από τον ΟΑΣΘ στην ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ. Από την άλλη, πρόκληση αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού, Στέλιου Παππά,  σύμφωνα με τον οποίο «η κατάσταση του οργανισμού συνεχώς καλυτερεύει τα τελευταία χρόνια».

Γίνεται λοιπόν φανερό πως ο μόνος που μπορεί να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης είναι ο ίδιος ο λαός της. Οι εργαζόμενοι που δυσκολεύονται να φτάσουν στους τόπους δουλειάς τους, οι φοιτητές που αδυνατούν να βρεθούν εγκαίρως στις σχολές τους, οι άνεργοι και όλος ο λαός της πόλης να διεκδικήσουν και να παλέψουν για:

– Δημόσιες, φθηνές και ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες

– Συχνά δρομολόγια σε κάθε λεωφορειακή γραμμή

– Ανθρώπινους όρους μετακίνησης


▲▼▲

Όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους! Κάτω η κυβερνητική πολιτική και η εργοδοτική τρομοκρατία!

Νεκρός έπεσε στις 17/1 ένας 57χρονος εργάτης μετά από τον μοιραίο τραυματισμό του από μεταλλική δοκό που του έπεσε στο κεφάλι στις εγκαταστάσεις κατασκευαστικής εταιρείας στα Διαβατά. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των λεγόμενων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα και καταδεικνύουν το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στη μάχη που δίνει για το μεροκάματο.

Τα εργατικά αυτά «ατυχήματα» καθόλου τυχαία δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τρομοκρατίας και εκβιασμών στους χώρους δουλειάς. Διότι κάτω από την απειλή της απώλειας του μεροκάματου οικοδόμοι θα ανέβουν στις σκαλωσιές ανεξαρτήτως ηλικίας ή καιρικών συνθηκών, όπως ο εργάτης που έχασε τη ζωή του στο γήπεδο της ΑΕΚ. Διότι κάτω από τον εκβιασμό της απόλυσης οι ντελιβεράδες είναι αναγκασμένοι να βγουν στο δρόμο ανεξαρτήτως αν χιονίζει ή αν βρέχει  και σε συνθήκες εντατικοποίησης να τρέχουν να παραδώσουν τη μία παραγγελία μετά την άλλη, όπως οι δύο νέοι εργαζόμενοι που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο πριν λίγες μέρες στα Χανιά.

Τα εργατικά αυτά «ατυχήματα», όμως, είναι και αποτέλεσμα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων που επέβαλλαν κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ, τα δικαιώματα των εργαζομένων ξεθεμελιώνονται το ένα πίσω από το άλλο, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο στην εργοδοσία να επιβάλλει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα. Μέσα από τη συσπείρωση στα σωματεία τους να παλέψουν:

Για ανθρώπινους όρους δουλειάς

Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία

Ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ