Για άλλη μια φορά έρχονται στο φως νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου αδιάλειπτα όλη την προηγούμενη περίοδο. Σε ρεπορτάζ του BBC, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στα σύνορα της χώρας. Ταυτόχρονα, αιτούντες άσυλο καταγράφονται σε βίντεο να περιγράφουν όσα απάνθρωπα πράγματα έζησαν από τις ελληνικές αρχές. Η ίδια η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, σε μια επίδειξη απύθμενης υποκρισίας, έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές που με την πολιτική τους και με τις αντιπροσφυγικές τους συμφωνίες είναι οι υπεύθυνοι για το προσφυγικό δράμα.

Την ίδια στιγμή η έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη Frontex καταλήγει ότι «…η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex συμπεραίνει ότι η Υπηρεσία βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη μέλη με τα οποία είχε κοινή επιχείρηση, αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις, και να δώσει συνέχεια, με τρόπο κατάλληλο, ενδελεχή και αποτελεσματικό. Ως αποτέλεσμα, η Frontex δεν εμπόδισε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων». Η ΕΕ προσπαθώντας να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες, αποκαλύπτει την αλήθεια για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα με την πλάτη της Frontex, δηλαδή… της ΕΕ. Αναφέρει ότι ο ίδιος ο διευθυντής της, Λετζέρι, έθεσε στο αρχείο τη διερεύνηση των καταγγελιών για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασισμένος στη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις, διαβεβαίωση που όμως δεν ήταν αποτέλεσμα έρευνας, ενώ σε σχετικό περιστατικό ζήτησε από την αξιωματούχο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex να αφαιρέσει από τον φάκελο όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν. Όπως πάντως αναφέρουν βουλευτές των «πρασίνων» και της «ευρωπαϊκής αριστεράς», το πόρισμα δεν καταλήγει να ζητά την απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσίας διότι ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις από το «ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα» από κοινού με την ομάδα των ακροδεξιών και των φιλελευθέρων.

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Ν. Μηταράκη, εξακολουθεί να αρνείται την πολιτική των επαναπροωθήσεων και κάνει λόγο για προπαγάνδα της Τουρκίας αφού, όπως ο ίδιος τονίζει: «Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων». Κι αν έλεγε κανείς ότι με αυτές τις τοποθετήσεις ο υπουργός και η κυβέρνηση έφτασαν στα όρια της αυτογελοιοποίησής τους, το ίδιο το υπουργείο σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους προχώρησε στην αλλαγή των διατυπώσεων της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου, εξαφανίζοντας το βασικό της πόρισμα, ότι δηλαδή στην χώρα μας παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.