Θα θυμάστε ότι από καιρό εις καιρόν εμφανίζεται κάποιος στην Τουρκία με χάρτες όπου η ημισέληνος φτάνει στο… Ιόνιο. Είναι έκφραση το τούρκικου εθνικισμού, σωβινισμού και μιλιταρισμού. Τώρα το γήπεδο της ΑΕΚ ονομάζεται Αγία Σοφία, ο Ντέμης Νικολαΐδης κατάπιε κάποιες αφοριστικές δηλώσεις του 2005, οι μπράβοι του Μελισσανίδη τρομοκράτησαν τους Νεοφιλαδελφιώτες, συμμορίες πάνω-κάτω, λεφτά του δημοσίου για το γήπεδο και άλλα πολλά. Ποιος λέει ότι ο κουτοεθνικισμός δεν φυτρώνει στην από δω μεριά; Αψευδής μαρτυρία η Νέα Φιλαδέλφεια και το γήπεδό της. Όχι, η στήλη δεν είναι αντι-ΑΕΚ. Αλλά την επόμενη φορά που θα ακούσει σε παρέα πως «η πολιτική δεν μπλέκει με τον αθλητισμό θα τα πάρει στο κρανίο». Άντε και νίκες στην… Αγιά Σοφιά.

***

Όχι, θα διαφωνήσουμε εντελώς, «κάθετα και οριζόντια». Είναι απόλυτο πολιτικό λάθος αυτό που ακούγεται πως «δεν κινείται τίποτα». Στην ταξική πάλη δεν υπάρχει το λήμμα «τίποτα». Η Μαλαματίνα, οι φοιτητές, οι απεργίες στους σιδηροδρόμους στην Αγγλία, οι εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη, οι αντιθέσεις των λύκων, ο πόλεμος, το ενεργειακό, οι αντάρτες στην Ινδία, οι εκλογές στη Λατινική Αμερική κλπ. Εντάξει υπάρχει το μαύρο σύννεφο πάνω από την Ευρώπη και η ζυγαριά έκλινε συνολικά στο τόξο της αντίδρασης. Αλλά αν δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος, είναι γιατί λείπει η κόκκινη σημαία. Το υποκείμενο, αναγνώστη, το υποκείμενο!

***

Μουσικολόγοι δεν είμαστε, αλλά την κοινωνική ματιά στη μουσική την έχουμε. Έτσι λοιπόν νομίζουμε πως η ραπ μουσική εκφράζει την τάση των φτωχών μαύρων, κυρίως νέων, να μιλήσουν άμεσα, χωρίς μελωδία, με όπλο την κίνηση και πρωτόλεια όργανα. Με στόχο κατά βάση αντισυστημικό. Έλα όμως που το σύστημα καραδοκεί. Πλασάρει την τραπ, δηλαδή ευνουχισμένη ραπ, άμουση, άτεχνη, «άστιχη», μικροαστική, για ανόητους, επίπεδη και όσα άλλα θα μπορούσε κανείς να της προσάψει. Για να ξεδοντιάσει τη ραπ και να ισοπεδώσει τους φίλους της.

***

Η υπόθεση του βιαστή στα Σεπόλια αναδεικνύει και άλλες παραμέτρους. Ο εν λόγω βιαστής ήταν μέλος της ΝΔ, είχε σχέσεις με αστυνομικούς, πήγαινε τακτικά στην εκκλησία και φωτογραφίζονταν με παπάδες, ελληναράς, μικροαστός ιδιοκτήτης και άλλα παρόμοια. Μήπως οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα έπρεπε να ασχοληθούν με την πολιτική και κοινωνική ταυτότητα των βιαστών και των παρόμοιων καθαρμάτων; Γιατί εμείς δεν ακούσαμε για αριστερούς που είναι ανάλογα αποβράσματα. Εσείς;

***

Και αφού αντιδρούν τόσο οι κάτοικοι των Εξαρχείων για το μετρό, το κόψιμο 72 δέντρων, την αστυνόμευση κλπ, γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει το σταθμό 200 μέτρα πιο δίπλα, ας πούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει όλα τα εχέγγυα (πλατεία, μουσείο, άπλα κλπ); Απαντήσεις κανένας δεν έλαβε από τους αρμόδιους. Στο μεταξύ, τα Εξάρχεια θυμίζουν κατεχόμενη πόλη.