Η στήλη διόλου δεν καταλαβαίνει το σαρκασμό, τη χλεύη, την ειρωνεία προς τον πρωθυπουργό όταν αυτός τσέπωσε κοινοτικές επιδοτήσεις για τα κτήματά του στο νομό Χανίων. Εδώ έχουμε έναν αγρότη πρωθυπουργό κι ας μην ξέρει να ξεχωρίσει το πορτοκάλι από το μανταρίνι. Του άφησε ο πατέρας του σπίτια, χτήματα, μετρητά και αρχαία ευρήματα, τώρα εισπράττει από παντού. 72 σπίτια! Συνδυάζει αρμονικά το νόμιμο με το ηθικό! Άλλωστε η αρχαία γραμματολογία στον Όμηρο μας έδωσε τον Οδυσσέα να ’χει χτήματα και πρόβατα και τον Τηλέμαχο να ξέρει από αγροτικές δουλειές. Ενδιάμεσα η Κίρκη μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε συμπαθή ροζ τετράποδα. Συνειρμοί;

***

Σαν να δυσκολεύονται οι αριστεριστές μας να ερμηνεύσουν τα τελευταία γεγονότα με τα μουγκρίσματα του Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία. Κάτι οι δηλώσεις για τα νησιά, κάτι η αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης, και τα συνθήματα για διπλή ανατροπή σε Αθήνα και Άγκυρα χαμήλωσαν το ύψος τους. Διότι η υπεράσπιση της πατρίδας σε αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο μπορεί να μην έχει πολλή δημοφιλία στο τρίγωνο Εξάρχεια- Προπύλαια-Πολυτεχνείο αλλά δεν είναι ένα κοκκαλωμένο σχήμα. Έχει διαλεκτική βάση και προοπτική, ιδιαίτερα αν ζεις «στη ζώνη του πυρός». Όχι δεν θα ξεπέσουμε σε ντεφετισμό (στην ουρά των αστών) αλλά δεν θα απογειωθούμε στην ονειροφαντασία των αριστεριστών. Πατριωτισμός, Διεθνισμός, Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και του επιθετισμού.

***

Με τη βαριοπούλα ή με τα βιβλία ξεσπαθώνουν οι αγράμματοι αστοί με αφορμή τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τι λες βρε παιδάκι μου; Ώστε η ΝΔ, που περιέκοψε τα κονδύλια για την έρευνα, έκλεισε 100 σχολικές βιβλιοθήκες, βάζει λουκέτο στις κοινοτικές (βιβλιοθήκες), ενδιαφέρεται για τα γράμματα και τις τέχνες. Άσχετο αν προσλαμβάνει χωροφύλακες, αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους. Άσχετο αν πριμοδοτεί την καταστολή, αλλά όχι τα γράμματα. Άσχετο αν έκανε τα ΜΜΕ σκουπιδότοπο. Άσχετο… Σιγά μην το δίλημμα για τη ΝΔ είναι το σφυρί ή το βιβλίο.

***

Μας έστειλαν και δημοσιεύουμε ελαφρώς σχολιασμένο το παρακάτω σημείωμα από τον φίλο Σ.Ε.: «Θυμάμαι με συγκίνηση τον παππού μου, εξορία στα Γιούρα και στο Επταπύργιο, 11 συνολικά χρόνια αλύγιστος χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Τελικά του ’μεινε ένα μετάλλιο από τα χέρια του Δροσογιάννη στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειώσω πως οι διώκτες της αριστεράς μεταλλάχθηκαν, πέρασαν στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα κάπου αλλού, αλλά οι μνήμες κι ο ηρωισμός των εξόριστων αγωνιστών μάς ακολουθούν σαν φωτεινοί φάροι. Όσο κι αν είναι δύσκολες οι σημερινές συνθήκες, πρέπει να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία και να μένουμε στο ταξικό μετερίζι. Αυτοί είναι οι ήρωές μου, αυτά είναι τα παραδείγματα που ακολουθώ».