Αντιγράφουμε από την Καθημερινή: “«Φωτογραφικοί» διορισμοί με λεπτομερή περιγραφή των νέων θέσεων, ώστε εξόφθαλμα οι μόνοι υποψήφιοι που μπορούν να κριθούν κατάλληλοι να είναι «ημέτεροι». «Στημένα» εκλεκτορικά σώματα -ακόμη και από συγγενείς- ώστε να επιλέξουν τον αρεστό υποψήφιο. Υποψήφιοι επιστήμονες που προωθούνται για διορισμό στο ΑΕΙ είτε λόγω των συγγενειών τους -εξ αίματος, εξ αγχιστείας ή ακαδημαϊκών- με καθηγητές του ιδρύματος είτε λόγω πολιτικών διασυνδέσεων. Πρόκειται για φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.” Ωραίο κράτος αρίστων υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης! Ακόμα και η ναυαρχίδα του δημοσιογραφικού αστικού κόσμου, όπως είναι η Καθημερινή, έβγαλε φωνή μεγάλη.

***

Κοντέψαμε να πιστέψουμε τους κάθε λογής αντικαπιταλιστές ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στα όρια του θανάτου. Διότι έτσι μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον ανεξάρτητο και «σέρτικο» αέρα τής χώρας μας στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Αλλά μια χώρα όπως η Τουρκία με 80 εκατομμύρια πληθυσμό, που «πατάει» σε Συρία και Κύπρο, επεμβαίνει ενεργά στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει σύνορα με Βαλκάνια και Μέση Ανατολή (από το Ιράν ως την Βουλγαρία), θέλει να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων, ρίχνει ρώσικα αεροπλάνα και ζορίζει τις ΗΠΑ, είναι εξηγήσιμο να γίνεται διαμεσολαβητής στο ουκρανικό, να «παιζει» με Ισραήλ και Αίγυπτο. Να ελίσσεται ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Αλλά άντε να βρεις ρεαλιστική μεζούρα για τους αντικαπιταλιστές.

***

Η στήλη θέλει να θυμίσει πως η απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ γεννάει προϋποθέσεις και δυνατότητες. Ξέρουμε την ποιότητα των κρατούντων στις δύο συνομοσπονδίες. Ξέρουμε το εύρος, την υπονομευτική τους δράση και τις συμμαχίες τους με το διάβολο. Ειδικά η ΓΣΕΕ έχει να κηρύξει απεργία σχεδόν έναν χρόνο. Όμως άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Καλοί οι συντονισμοί 5-6 πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά δημιουργούν γεγονότα μικρής σημασίας. Η γενική απεργία είναι άλλο πράγμα.

***

Πίσω από κάθε σκάνδαλο αναζητήστε υλικά -δηλαδή οικονομικά- αίτια. Μην ακούτε πως οι αστοί ασχολούνται με την πολιτική για την ψυχή της μάνας τους. Όμως διαβάζουμε -χωρίς να διαψεύδεται- μια εταιρεία χρωστάει 70.000 ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, άλλη 1,3 εκατομ-μύρια, άλλη 4,3 εκατομμύρια και έχουν -ω του θαύματος- ίδια διεύθυνση στους Αγίους Αναργύρους. Συμπλέκονται ως τρικέφαλη Λερναία Ύδρα με πολιτικά πρόσωπα και είναι υποψήφιες στο διαγωνισμό διαφημίσεων για τις στάσεις του ΟΑΣΘ. Την ίδια ώρα στη γραία της διπλανής πόρτας κόβεται το φως από τη ΔΕΗ και δεκάδες σπίτια βγήκαν στο σφυρί από τις αδηφάγες τράπεζες. Πώς λέμε ότι στον καπιταλισμό υπάρχουν ευκαιρίες;