Τους μισούν απόλυτα κι ολοκληρωτικά. Απεχθάνονται αυτούς που δίνουν και τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο όλων των ανθρώπων. Ο λόγος για τις πρωτοφανείς, ανήκουστες, τρομοκρατικές, απάνθρωπες ποινές που επιβλήθηκαν στους έντεκα Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν πέρυσι και δικάστηκαν τώρα στον Κορυδαλλό. 537 χρόνια! Δηλαδή μισή χιλιετία. Κατά τ’ άλλα, η δικαιοσύνη είναι τάχα ανεξάρτητη και όχι όπως υποστηρίζουμε εμείς, ότι είναι υπηρέτρια, δούλα της κρατικής εξουσίας. Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης υψώνει αντιερντογανικές σημαίες και οι ελληνόφρονες θέλουν να πάρουν την Αγιά Σοφιά. Στο πλευρό των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών βρέθηκαν, ως όφειλαν, μόνο αριστερές οργανώσεις που σέβονται την πάλη των λαών και το ανυπόταχτο πνεύμα όπου γης. Η ανήκουστη ποινή που επιβλήθηκε στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Πρέπει να πεισμώσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο που βλέπει με δημοκρατικό και διεθνιστικό μάτι τα τεκταινόμενα.

***

Όπως φαίνεται από το αποτρόπαιο έγκλημα στη Φολέγανδρο, όπου ένας άντρας έριξε από τα βράχια και παρακολούθησε να πνίγεται η -κατά τ’ άλλα- αγαπημένη του, δείχνει πως η διαχωριστική γραμμή ζωής και θανάτου όλο και ξεθωριάζει. Σε μια κτηνώδη κοινωνία, με τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο να σημειώνουν το θάνατο ως μια απλή στατιστική είναι εύκολο ο άνθρωπος να γίνεται ανθρώπινο κτήνος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο πιο πυκνά, βλέπουμε κι ακούμε αποτρόπαιες πράξεις που θα μπορούσαν να περιγραφούν μόνο με την πένα των αρχαίων τραγωδών. Μόνο μια συστηματική διαπαιδαγώγηση που βλέπει το διπλανό ως συνάνθρωπο, συναγωνιστή και φίλο μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα σ’ ένα σύστημα που θεωρεί πως πρέπει να γυρίσουμε σε καταστάσεις ζούγκλας στην οποία θα ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου. Ό,τι και να μας πουν τα αρπαχτικά των μέσων ενημέρωσης, τίποτα δεν αποτρέπει το γεγονός πως αυτή η κοινωνία βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή και πως η ανθρωποφαγία είναι ένα οργανικό συστατικό της.

***

Άκουσαν πολλά οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών μας από την κυβέρνηση, νέα και παλιά. Τους ονόμασαν Ακρίτες, πολύτιμους, αναντικατάστατους και η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε να εννοηθεί πως θα τους ευνοούσε πολλαπλά. Πριν όμως περάσουν λίγοι μήνες ξεχάστηκαν τα ζήτω, οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα. Και έμειναν το Καστελλόριζο, οι Οθωνοί, η Γαύδος, η Τέλενδος και άλλα νησιά στα αζήτητα, διότι στον καπιταλισμό ό,τι πουλάει αξιοποιείται. Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, το νησί Μαθράκι βουλιάζει στη βρώμα, σαπισμένα φύκια σκεπάζουν το λιμάνι σαν θαλασσοχτισμένα μπάζα. Άνθρωπος δεν μπορεί να πλησιάζει. Απέμειναν τα λόγια τα μεγάλα να τα παίρνει ο αέρας. Ανεμοκουβέντες της κυρίαρχης πολιτικής και κοροϊδία του λαού.

***

Μακρύς ο κατάλογος των κακουργημάτων της Νέας Δημοκρατίας. Αλιεύουμε μία μικρή σοδειά των τελευταίων ημερών:
-160.000 απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων
-Καταστροφή του εργασιακού τοπίου
-Καταδίκες αγωνιστών
-Απολύσεις στα λιπάσματα Καβάλας
-Υποδαύλιση εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε εμβολια-
σμένους και μη
-Άνθρακες ο θησαυρός του τουριστικού προϊόντος
-Νέες απολύσεις προ των πυλών
-Μεταφορά της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιώτες
-Αξιολόγηση, περικοπές και απολύσεις στα σχολεία
-Σφαγή των εισακτέων στα πανεπιστήμια
-Αναίρεση των προσλήψεων στα νοσοκομεία και κλεί-
σιμο των περιφερειακών μονάδων υγείας κι έπεται συνέχεια.
Αλλά όπως είπε ο ποιητής «πάρτε μαζί σας νερό γιατί
το μέλλον θα ’χει ξηρασία».