Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη σύνδεση του Γκουαϊδό με παραστρατιωτική οργάνωση εμπόρων ναρκωτικών από την Κολομβία. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή ήταν η δημοσίευση φωτογραφιών όπου ο εκλεκτός των Αμερικανών φιγουράρει με ηγετικά μέλη της διαβόητης οργάνωσης Los Rastrojos. Πρόκειται για καρτέλ ναρκωτικών, που ιδρύθηκε από μέλη της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, Δυνάμεις Αυτοάμυνας (AUG). Το καρτέλ έχει «πλούσια» δράση επί των συνόρων Κολομβίας και Βενεζουέλας, από διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπορία, μέχρι και παράνομες εξορύξεις και πολιτικές δολοφονίες. Βάση του θεωρείται η περιοχή Βόρεια Σανταντέρ της Κολομβίας.
Τις φωτογραφίες δημοσίευσε αρχικά ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γουιλφρέντο Κανιθάρες. Ο ισχυρισμός είναι ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στις 22 Φεβρουαρίου. Εκείνη τη μέρα ο Γκουαϊδό πέρασε στην Κολομβία εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής κρίσης, προκειμένου να οργανώσει το πέρασμα της ψευτοβοήθειας των αμερικανών. Μάλιστα θεωρείται ότι πέρασε ακριβώς από παράνομο συνοριακό πέρασμα, που ελέγχει το καρτέλ, γνωστό ως «Τρόχας». Την πληροφορία επιβεβαίωσε η κολομβιανή εφημερίδα, La Silla Vacia, γράφοντας ότι ο Γκουαϊδό πέρασε από τη «Χρυσή Πύλη» της οργάνωσης. Αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, πρόσθεσε ότι πράγματι ο Γκουαϊδό εισήλθε στην Κολομβία από «ανεπίσημο» πέρασμα.

Ο εκλεκτός των ΗΠΑ προσπάθησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος ότι εκείνη την ημέρα έβγαλε εκατοντάδες φωτογραφίες, οπότε και δεν γνώριζε με ποιους. Μετά τις δηλώσεις του, ακολούθησε δημοσίευση επιπλέον φωτογραφιών με τους ναρκέμπορους.

Αποτελεί σίγουρα ειρωνεία της τύχης, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γνωστά ΜΜΕ της Δύσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση Μαδούρο ότι στηρίζεται στο ναρκεμπόριο για να επιβιώσει. Τώρα όμως είναι ο εκλεκτός τους, που πιάστηκε στα πράσα.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη τσαλακωμένη εικόνα του. Λίγες μέρες πριν, στις αρχές του Σεπτέμβρη, κατηγορήθηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας, αυτός και δύο κορυφαίοι συνεργάτες του, ως έτοιμοι να παραιτηθούν από τις ιστορικές αξιώσεις της Βενεζουέλας επί της περιοχής Εσσεκίμπο της γειτονικής Γουιάνας. Αυτό ώστε να εξασφαλίσουν θερμότερη στήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω περιοχή αποσπάστηκε από τη Βενεζουέλα το 1899 με πρωτοβουλία του τότε βρετανικού αποικιακού καθεστώτος στη Γουιάνα.

Η όλη υπόθεση αφορά ηχογραφημένη συνομιλία της εκπροσώπου του στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βανέσα Νόιμαν και του διευθυντή διεθνούς γραφείου, Μανουέλ Αβεντάνο. Σε αυτή αναλύεται η ανάγκη εγκατάλειψης της πάγιας θέσης της Βενεζουέλας από τον Γκουαϊδό, ώστε να υπάρξει στήριξη της Βρετανίας και της Γουιάνας στις πραξικοπηματικές του βλέψεις. Η κυβέρνηση Μαδούρο διέκοψε τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση, που φιλοξενούνται στη Νορβηγία απαιτώντας εξηγήσεις. Άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης βρήκαν ευκαιρία να καταδικάσουν τον φθαρμένο πλέον Γκουαϊδό, που υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αποτυχιών του και της ανάμειξής του σε διάφορα σκάνδαλα βλέπει την όποια επιρροή είχε να μειώνεται.
Αυτό φαίνεται να οδηγεί και σε σταδιακή απόσυρση της στήριξης από τους πάτρωνές του, οι οποίοι δε σπεύδουν πλέον να τον υπερασπισθούν συστηματικά όπως πριν, ίσως θεωρώντας τον καμένο χαρτί.