Άλλη μια θλιβερή πρωτιά σημειώνει η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat. Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες. Συγκεκριμένα ο Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει κατά μέσο όρο 41 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία με μέσο όρο ωρών εργασίας 40,4 και 40,2 αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία βρίσκονται πολύ χαμηλά στην σχετική λίστα, με τους Ολλανδούς να εργάζονται μόλις 33,2 ώρες κατά μέσο όρο.

Αυτά τα στοιχεία βγήκαν την ίδια στιγμή που στην ελληνική Βουλή ψηφιζόταν το αντεργατικό έκτρωμα-Γεωργιάδη με το οποίο διευρύνεται το εργατικό ωράριο σε 13ωρα και 6ήμερα! Τα στοιχεία φανερώνουν ξεκάθαρα πως τα αλλεπάλληλα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ραγδαία επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια των εργαζομένων. Όσο και αν προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη κάθε φορά να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους, κάνοντας λόγο πως «τρομοκρατούν, υπερβάλλουν και πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί», εν τέλει τα στοιχεία δυστυχώς τους διαψεύδουν παταγωδώς.

Και ενώ οι ώρες εργασίας τραβούν την ανηφόρα δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μισθούς, όπως καυχιέται σε κάθε ευκαιρία ο Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν 1003 € μεικτά ενώ αντίστοιχα πριν 12 χρόνια, το 2011, ανερχόταν σε 1264 € μεικτά. Όλα αυτά σήμερα, σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα διαδέχονται η μία την άλλη. Από την άλλη, 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται κάτω από 780 € μεικτά! Μάλλον ο υπουργός εργασίας όταν έλεγε πως είναι επιλογή των εργαζομένων αν θα δουλεύουν παραπάνω, και πως θα κάνουν ουρές γι’ αυτό, ως επιλογή εννοούσε ότι θα εξαναγκασθούν από τη φτώχεια!

Και αν η φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγουν τους εργαζόμενους να αποδέχονται τους μισθούς πείνας και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια και την ασφάλειά τους. Τραγική ειρωνεία ότι μόλις 2 μέρες μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχέδιου ένας εργάτης ακρωτηριάστηκε έπειτα από 10ωρη εργασία στα ναυπηγία της Σαλαμίνας! Σύμφωνα με το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Σαλαμίνας, ο υπεύθυνος εργολάβος εφάρμοσε τον νόμο πριν καν βγει το ΦΕΚ! Ο συγκεκριμένος εργολάβος δραστηριοποιείται στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας μέσω διάφορων εταιρειών. Με το νέο νομοσχέδιο προσλαμβάνει εργαζόμενους σε 2 εταιρείες, έχοντάς τους έτσι να δουλεύουν από το πρωί ως στο βράδυ χωρίς να καταβάλλει υπερωρίες!