Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μάη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βου­­­­­λή για την καταγγελία της Συμφωνίας των στρατιωτικών βάσεων με τις ΗΠΑ.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του μπλοκ στη συγκέντρωση. Συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά άλλες επαρχιακές πόλεις, αλλά η συμμετοχή ήταν περιορισμένη για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της ανανέωσης παραμονής των αμερικανικών βάσεων και του ρόλου που διαδραματίζουν μπροστά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Είναι γνωστό ποιοι έχουν τη βασική ευθύνη για την υπονόμευση του αντιαμερικάνικου- αντιιμπεριαλιστικού αγώνα με τις αστήριχτες και επικίνδυνες θεωρίες τους περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας και καταδίκης τού αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και για την εθνική ανεξαρτησία. Τόσο ο λεγόμενος αντικαπιταλιστικός χώρος, όσο και το ΚΚΕ που προσχώρησε τα τελευταία πολλά χρόνια στις απόψεις τους με τις καινοφανείς θεωρίες τους καλλιέργησαν το πνεύμα της υπονόμευσης και της εγκατάλειψης των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών αιτημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό -για το τι σημαίνει η συγκεκριμένη συμφωνία- το γεγονός ότι με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μια σειρά υποδομές της χώρας και ιδιαίτερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει παραδοθεί στους αμερικανονατοϊκούς προκειμένου από εκεί να έχουν πρόσβαση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ουκρανία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, η κυβέρνηση ΝΔ υπηρετώντας πιστά το δόγμα της υποτέλειας «ανήκομεν εις την Δύσιν», ευθυγραμμίστηκε και συστρατεύθηκε με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις τους. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: μια πολιτική απροκάλυπτης ξενοδουλείας που όχι μόνο δεν αποτελεί κάποιου είδους γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, όπως προσπαθούν να πείσουν τα κυβερνητικά στελέχη και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν τοποθετεί τη χώρα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», αλλά η ταύτιση με τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις της επίθεσης και του πολέμου μόνο δεινά μπορούν να προκαλέσουν στη χώρα και το λαό μας.

Όταν κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους πολέμους στην Ουκρανία και ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, που απειλούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ανάφλεξη, πρέπει σταθερά και επίμονα να θέσουμε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Να ξεσκεπάσουμε την ιμπεριαλιστική υποκρισία και να καταδείξουμε τους πραγματικούς σκοπούς των πολέμων τους. Να σταθούμε στο πλευρό των λαών που γίνονται θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει τον αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό του αγώνα, να απαιτήσει να ακυρωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανονατοϊκά επιθετικά σχέδια και κάθε στρατιωτική αποστολή όπλων στα ανδρείκελα της Ουκρανίας, παλεύοντας για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση ενάντια στη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 12/5, η διαδήλωση ενάντια στη νέα συμφωνία αναβάθμισης και επέκτασης των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Στις 6:30μμ, στην Καμάρα, συγκεντρώθηκαν εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις και στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε από το αμερικανικό προξενείο και κατέληξε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωσή του και τα υλικά του, για να διαδώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος, που θα παλέψει για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Ηγουμενίτσα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μάη, την ημέρα συζήτησης στην Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας, στις 7μμ, στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας, συγκέντρωση με μικρή μαζικότητα μετά από καλέσματα του Μ-Λ ΚΚΕ, του ΚΚΕ (μ-λ) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου φωνάχτηκαν αντιϊμπεριαλιστικά-αντιπολεμικά συνθήματα.

Στη συγκέντρωση και στη συνέχεια στην πόλη μοιράστηκε η προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ.