Kαταδικάστε το αντιδραστικό μέτωπο της Δεξιάς

Απορρίψτε την πολιτική του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης

Στο δρόμο του ασίγαστου λαϊκού αγώνα για να ανατραπεί

η πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας.

Ειρήνη, Δουλειά, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμός

1. Μια νέα πολιτική κατάσταση διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας, ύστερα από την εκλογική νίκη της ΝΔ, που προδιαγράφει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και όξυνση της πολιτικής αντίδρασης. Το νέο πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από την αχαλίνωτη επίθεση των αντιδραστικών δυνάμεων με επικεφαλής τη ΝΔ του Μητσοτάκη, που με νέους εκβιασμούς και τρομοκρατία σχεδιάζουν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, για να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Χαρακτηρίζεται επίσης από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγείται σε βαθιά και ολόπλευρη κρίση. Πρωταγωνιστής αυτή την περίοδο, εντολοδόχος του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης, η NΔ αποτελεί την κύρια, δοκιμασμένη κυβερνητική λύση για την εφαρμογή όλων των βάρβαρων, αντεργατικών μέτρων και νόμων που έχουν έτοιμα για να εφαρμόσουν την επομένη των νέων εκλογών, όταν θα επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς της «δημοσιονομικής πειθαρχίας».
H NΔ κήρυξε ήδη «εθνικό συναγερμό» και επιχειρεί να συνενώσει σε ένα μαύρο δεξιό μέτωπο όλες τις δυνάμεις που αποσκίρτησαν το προηγούμενο διάστημα από τα δεξιά της.

Οι νέοι αρνητικοί πολιτικοί συσχετισμοί αποτυπώνουν στιγμιαία μια δεξιά στροφή που συντελέστηκε στην ελληνική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτή την αρνητική εξέλιξη σημαντικό ρόλο έπαιξαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία, μπροστά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της τετραετίας, όπως έκαναν στα χρόνια της πανδημίας, πρόσφεραν ανοχή, συμμόρφωση και τελικά στήριξη σε αυτή την πολιτική. Ακόμη και όταν η ΝΔ, αξιοποιώντας την πανδημία, επιχείρησε την επιβολή ενός αντιδραστικού καθεστώτος, με χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών και την επιβολή χουντικού τύπου μέτρων και νόμων, κόμματα όπως το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ, με την στάση τους μετατράπηκαν σε «αριστερό» άλλοθι μιας ακραία δεξιάς πολιτικής. Εξωραΐζοντας έτσι, τη βαρβαρότητα της αστυνομοκρατίας και των χουντονόμων, πρόσφεραν το χώρο και το έρεισμα σε αυτές τις εξαιρετικά αρνητικές ανατροπές.

Η εκλογική νίκη της ΝΔ πριμοδοτήθηκε προκλητικά και μεθοδικά από τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα και τα διατεταγμένα MME, που βομβαρδίζουν ασταμάτητα το λαό σε ρόλο χειραγωγού όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά ευνοήθηκε επίσης και ενισχύθηκε από τη στήριξη που πρόσφερε όλη την περασμένη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Δεξιάς. Η ουσιαστική ταύτιση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή του λαού και τις τύχες της χώρας με την πολιτική της ΝΔ, η υπερψήφιση της πλειοψηφίας των νόμων που έφερε η ΝΔ στη Βουλή κατά την περίοδο 2019-23, καθώς και τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του όταν ήταν κυβέρνηση, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική συντριβή. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την όποια κυβερνητική φθορά από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και να αποσπάσει δυνάμεις από την εκλογική επιρροή της ΝΔ αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Άνοιξε, έτσι, διάπλατα ο δρόμος για τη συνέχιση της Δεξιάς κυριαρχίας και το έδαφος, τώρα, είναι στρωμένο για μια νέα αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η αυξημένη εκλογική καταγραφή ακροδεξιών, θρησκόληπτων και εθνικιστικών κομμάτων και σχηματισμών δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Το ΠΑΣΟΚ μεταμορφώνεται συνεχώς και προσπαθεί να βρει διακριτό ρόλο με κούφιες αντιπαραθέσεις. Το βαρύ αντιλαϊκό του όμως παρελθόν και η στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης το καθηλώνουν σε ρόλο κομπάρσου, παρά την εκλογική του ενίσχυση.

Το ΜέΡΑ25, ένα αρχηγικό κόμμα που δημιουργήθηκε στα απόνερα της ολοκληρωτικής ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική πολιτική, τσαλαβουτώντας καιροσκοπικά δεξιά και αριστερά και διαδραματίζοντας ρόλο συμπληρωματικής δύναμης στον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγήθηκε τελικά εκτός Βουλής.

Το ΚΚΕ εισέπραξε ένα τμήμα της κοινωνικής αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας με αριστερό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο των εκλογικών του ποσοστών. Μια άνοδος που, δυστυχώς, παρά τις μεγαλόστομες επαναστατικές διακηρύξεις του, υπηρετεί, τελικά, κοινοβουλευτικές αυταπάτες και την πολιτική του συμβιβασμού απέναντι στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό και της διάσπασης των εργατολαϊκών αγώνων.

2. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάη είναι δυσμενές για τα λαϊκά συμφέροντα. Όχι μόνο γιατί σημειώνεται μετά από μια περίοδο εφαρμογής μιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα τη διαδεχθεί μια νέα αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ, που διακηρύσσει ανοιχτά την κλιμάκωσή της, αλλά γιατί διευκολύνει τη ΝΔ να μιλά, τώρα, για « δικαίωση» και «έγκριση» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, για «καθαρή εντολή» που της επιτρέπει να προχωρήσει σε νέα σκληρότερα μέτρα, σαρώνοντας εργατικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις.

Τα προπαγανδιστικά επιτελεία της μεγαλοαστικής τάξης ξεκίνησαν, ήδη, να αξιοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα, προσπαθώντας να προσδώσουν ένα προφίλ θριαμβευτή στον Μητσοτάκη και στη ΝΔ, επιδιώκοντας να εδραιώσουν στη συνείδηση των λαϊκών μαζών τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα, με σκοπό να υποσκάψουν και να παραλύσουν τις λαϊκές αντιδράσεις μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται. Παρά την επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Δεξιάς, η «κυβερνητική σταθερότητα» που σχεδιάζουν και διακηρύσσουν μόνο αβέβαιη μπορεί να είναι. Καμιά «τάξη» και καμιά πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στη φτώχεια, την εξαθλίωση του λαού και την υποδούλωση της χώρας. Στο έδαφος αυτό, μόνο όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων και της ταξικής πάλης μπορεί να σημειωθεί.
Κάτω από τη βαριά σκιά του εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει να υπογραμμιστεί πως η αντιλαϊκή πολιτική δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τις κάλπες που στήνουν όποτε θέλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις αλλά μέσα από τους μαζικούς, εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες που μπορούν να αναπτύξουν οι λαϊκές μάζες.

Μπροστά στο νέο σαρωτικό κύμα αντιλαϊκής επίθεσης που έρχεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλο δρόμο να επιλέξουν, για να υπερασπιστούν την επιβίωσή τους, παρά να ξεσηκωθούν σε μαζικούς αγώνες που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν όπως συνέβη με το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη. Ο λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του παραμερίζοντας τις σειρήνες της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, να δυναμώσει την πάλη του για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων που έρχονται. Είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας για το λαό και οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δώσουμε τη δική μας συμβολή στον αγώνα του λαού μας ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες και εκμεταλλευτές και τα πολιτικά τους φερέφωνα.

3. Το πραγματικό πρόβλημα μπροστά στις νέες αντεργατικές-αντικοινωνικές θύελλες που έρχονται, μετά τις εκλογές, είναι αν θα χτιστεί βήμα-βήμα ένα ισχυρό λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ένα παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης ικανό να αποκρούσει τα αντεργατικά μέτρα και να προασπίσει αποτελεσματικά τα άμεσα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και να τον ενώσει πάνω στα γενικά παλλαϊκά αιτήματα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν θα οικοδομηθεί μια ανεξάρτητη απέναντι στην κυρίαρχη τάξη, ισχυρή και αξιόπιστη Κομμουνιστική Αριστερά, ένα αυθεντικό κομμουνιστικό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, σταθερός και ασυμβίβαστος εκφραστής της εργατικής τάξης, του λαού και των ταξικών συμφερόντων τους.
Όχι μια στο όνομα Αριστερά, προσαρμοσμένη στις πιέσεις και τις ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, που θα κληθεί να ξελασπώσει, να διασώσει και να διαιωνίσει την ιμπεριαλιστική και αστική κυριαρχία, αλλά μια πραγματική Κομμουνιστική Αριστερά, ένα πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα που χωρίς την ύπαρξη, την οικοδόμηση και τη δράση του η εργατική τάξη και οι πλατιές λαϊκές μάζες θα παραμένουν αφοπλισμένες, ευάλωτες στο πέλαγος των εφήμερων ρεφορμιστικών αυταπατών και των συνεχώς διαψευδόμενων προσδοκιών.

4. Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη, προβάλλοντας χωρίς περιστροφές το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο της πάλης του τα συνθήματα: «Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά», «Ούτε ΝΔ-Ούτε ΣΥΡΙΖΑ για μια πραγματική Αριστερά».
Πάνω από ένα μήνα, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ κινητοποιήθηκαν με αυταπάρνηση, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους, το μήνυμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας, την πάλη για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προωθώντας το στόχο για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος ενάντια στο συμβιβασμό και τη συνθηκολόγηση, για μια πραγματική Αριστερά. Ποτέ, σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναπτύχθηκε μια τόσο πλατιά, σε έκταση και διάρκεια, κινητοποίηση των δυνάμεών μας από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, μέσα από δεκάδες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, συσκέψεις και συζητήσεις, παρουσία σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα, πρέπει να επισημανθεί η αποφασιστική συμβολή των νέων συντρόφων στην προεκλογική δουλειά και τα καθήκοντα δημόσιας εκπροσώπησης και προβολής των απόψεων του κόμματός μας. Στη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα, διαδόθηκαν πλατιά οι ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ, δυνάμωσαν και αναζωογονήθηκαν οι δεσμοί μας με εργαζόμενους, αγωνιστές του λαϊκού και αριστερού κινήματος, δημιουργήσαμε σχέσεις με νέους αγωνιστές. Αποτυπώνονται δυνατότητες που υπάρχουν και νέες που διαμορφώνονται, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όλα αυτά πιστεύουμε πως αποτελούν τα βασικά στοιχεία της προσπάθειάς μας, που αφήνουν μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, για την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ενίσχυση του Μ-Λ ΚΚΕ και την πορεία του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των 3.920 ψήφων, που πήρε το Μ-Λ ΚΚΕ, και το οποίο είναι 45% υψηλότερο από τους 2.706 ψήφους στις εκλογές του 2019, σε συνθήκες μάλιστα εκβιαστικών διλημμάτων και μεγάλης πίεσης από τις θεωρίες της «χαμένης ψήφου» και του «μικρότερου κακού», είναι θετικό και καταγράφει την αντοχή και τη δυνατότητα ευρύτερης απήχησης της γραμμής του Μ-Λ ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να εκτιμηθεί σε συνάρτηση με το ιδεολογικοπολιτικό βάρος του μηνύματος που απευθύναμε και παίρνοντας υπόψη πως δε μασήσαμε τα λόγια μας, ούτε χαϊδέψαμε αυτιά, αναζητώντας “συμπληρωματικούς” ρόλους. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θέσαμε, βασικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα αρχών του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, κόντρα στο πέλαγος των ρεφορμιστικών αυταπατών, ανοίγοντας μέτωπο αντιπαράθεσης στη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη ρεφορμιστική γραμμή του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25, αντιμαχόμενοι θέσεις και “μεταβατικά” προγράμματα, όπως αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλλιεργούν το συμφιλιωτισμό και λειτουργούν σαν αριστερό συμπλήρωμα του ρεφορμισμού.

Το κέρδισμα της εμπιστοσύνης και η ενεργητική στήριξη, συσπείρωση και στράτευση αυτού του αγωνιστικού δυναμικού θα κριθεί στην πορεία, μέσα στους αγώνες του λαού και την ανεξάρτητη πολιτική παρουσία και δράση του Μ-Λ ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως για εμάς, αυτός ο κόσμος αποτελεί μια βάση, ένα έρεισμα μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Και είναι καίριας σημασίας ζήτημα για το Μ-Λ ΚΚΕ η σταθεροποίηση και ισχυροποίηση των δεσμών του με αυτό τον κόσμο, ώστε σε αυτές τις συνθήκες να δυναμώσει η πολιτική παρέμβαση του κόμματος.

Οι αγωνιστές, οι αριστεροί που μας στήριξαν, αλλά και όσοι όλα αυτά τα χρόνια συγκρατήθηκαν στις όχθες του μαρξιστικού-λενινιστικού ρεύματος, υποδήλωσαν με την ψήφο τους πως το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα είναι εδώ, κόντρα στις πιέσεις και τις σειρήνες των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων. Αξιοποιώντας όλες τις υποδείξεις, καταγράφοντας τις δυνατότητες, τις αντοχές αλλά και τις αδυναμίες και παραλείψεις μας στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, εργαζόμαστε για τη μάχη της επόμενης μέρας που έχουμε μπροστά μας, με τη βεβαιότητα πως ο αγώνας μας εκφράζει ανάγκες της ταξικής πάλης και τις αγωνιστικές διαθέσεις ενός κόσμου να παλέψει για μια πραγματική κομμουνιστική Αριστερά.

25-5-2023