Απόφαση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

1. Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ συζήτησε την πολιτική σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις αρχές του Ιούνη του 2024 και αποφάσισε τη συμμετοχή του Μ-Λ ΚΚΕ σε αυτές. Προσδιόρισε τους στόχους της ευρωεκλογικής πάλης του κόμματος, θέτοντας στο επίκεντρό τους την ευρύτερη διάδοση των ιδεολογικοπολιτικών θέσεών του, το αγωνιστικό κάλεσμα για την ενίσχυση της μαζικής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, για την ενδυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού-εθνικοανεξαρτησιακού αγώνα για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καθόρισε τα πολιτικά και οργανωτικά μέτρα που θα προετοιμάσουν τις δυνάμεις του κόμματός μας να δώσουν την εκλογική μάχη, υπερπηδώντας και τα νέα εμπόδια για τον αποκλεισμό των μικρών κομμάτων από τις ευρωεκλογές, που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

2.Η διεξαγωγή των φετινών ευρωεκλογών θα γίνει μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η παρατεταμένη ύφεση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχουν ανάψει νέους μεγάλους πολέμους και προκαλούν τσουνάμι ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας, σάρωμα των εισοδημάτων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων, μεγάλα μεταναστευτικά κύματα. Με την ΕΕ να παίζει ενεργό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, στο πλάι των ΗΠΑ και μέσα από το ΝΑΤΟ, οι φλόγες του πολέμου έχουν απλωθεί μέχρι την καρδιά της Ευρώπης, οι συνέπειες του οποίου έχουν δημιουργήσει μια μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη, ένα ισχυρό κλονισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και σοβαρές διεθνείς αλλαγές και μετατοπίσεις στις τοποθετήσεις των κρατών. Οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μεταφέρουν όλο το βάρος αυτών των συνεπειών πάνω στους λαούς τους, αυξάνουν την πολεμοκάπηλη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, ενισχύουν τα μέτρα αντιδημοκρατισμού και αντιμεταναστευτικής θωράκισης της ΕΕ, τροφοδοτούν την άνοδο των πιο αντιδραστικών, ακροδεξιών δυνάμεων, διεγείροντας ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Μεγάλοι εργατικοί απεργιακοί αγώνες έχουν ξεσπάσει και ξεσπούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η αγροτιά βρίσκεται σε μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και οι λαϊκές αντιστάσεις στην πολιτική του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του παίρνουν διευρυμένες και δυναμικές διαστάσεις.


Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έντασης της πολιτικής αντίδρασης και των οικονομικών πιέσεων αλλά, ταυτόχρονα, και ανάπτυξης των κοινωνικών διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων, το ζήτημα πώς θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν οι μαζικοί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, σε ποια κατεύθυνση θα προσανατολιστούν αποκτά ζωτική σημασία για την αποτελεσματικότητα της πάλης ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι ευρωεκλογές πρέπει να αξιοποιηθούν για να προβληθεί η πραγματικά αριστερή πολιτική που δίνει σωστές απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Η ενεργητική συμμετοχή στην πολιτική κινητικότητα που δημιουργούν μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε και να παρουσιάσουμε πιο πλατιά στο λαϊκό κόσμο τις θέσεις και τα επιχειρήματα που ξεσκεπάζουν την ΕΕ ως ένα μηχανισμό που οργανώνει με τις πολιτικές του (οικονομικά «προγράμματα», ντιρεκτίβες για τις εργασιακές σχέσεις, Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.) την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για λογαριασμό του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ως ένα οργανισμό που προωθεί τις ληστρικές και επεκτατικές επιδιώξεις των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

3.Τα 43 χρόνια ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συσσωρεύσει στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, σε όλο τον ελληνικό λαό αμέτρητα οικονομικά και κοινωνικά δεινά που, τα τελευταία 14 χρόνια, κορυφώθηκαν με τα τρία μνημόνια και τις συμφωνίες μακρόχρονης ασφυκτικής εποπτείας και ληστρικής εκμετάλλευσης της ελληνικής οικονομίας, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σαρωτικές ανατροπές εργατικών δικαιωμάτων, οι μεγάλες καταστροφές που έχει πάθει η φτωχομεσαία αγροτιά, η ατέλειωτη οικονομική λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η διάλυση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η καταβαράθρωση της εγχώριας βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής, η καταχρέωση της Ελλάδας είναι προϊόν της πολιτικής των κυβερνήσεων της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης που σφραγίζεται από τις πολιτικο-οικονομικές υπαγορεύσεις των αποφάσεων και των οδηγιών της ΕΕ.


Ενάντια σε αυτήν την πολιτική έχει δώσει και δίνει αγώνες ο ελληνικός λαός, με πιο πρόσφατους αυτούς που ξεκίνησαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια και φτάνουν μέχρι τις σημερινές κινητοποιήσεις της αγροτιάς και της σπουδάζουσας νεολαίας. Η προπαγάνδα απάτης του περιβόητου «ευρωμονόδρομου» και της «ευρωπαϊκής ευημερίας», την οποία για χρόνια χρησιμοποίησαν η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και οι κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν και εξωραΐσουν την πρόσδεση της Ελλάδας στην ΕΕ, καταρρέει καθώς ο ελληνικός λαός βλέπει να ορθώνεται η ΕΕ απέναντί του ως ένας οικονομικός και πολιτικός δυνάστης του.


Το βάθεμα της εξάρτησης που επέβαλε η ντόπια μεγαλοαστική τάξη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ αντικρίζεται, μέρα με τη μέρα, από τον ελληνικό λαό ως ένας μεγάλος βραχνάς από τον οποίο θα ήθελε να απαλλαγεί. Το έδαφος της πάλης ενάντια στην ΕΕ και της προβολής της ανάγκης για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, γίνεται -και με τη συμβολή των όσων συμβαίνουν σήμερα σε όλη την Ευρώπη- πιο γόνιμο για μια πολιτική που θέτει στην ημερήσια διάταξη αυτούς στόχους. Την διάδοση αυτής της πολιτικής θα πρέπει να υπηρετήσει και η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές στέλνοντας σε μεγαλύτερη έκταση το αγωνιστικό μήνυμα για συστράτευση στο μαζικό κίνημα που θα έχει σαν προμετωπίδα του το «έξω η Ελλάδα από την ΕΕ».

4.Τα κόμματα του αστικού συστήματος έχουν από τώρα, ήδη, προσαρμόσει την πολιτική τους στις επιδιώξεις τους για τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ σπεύδει να προχωρήσει γρήγορα τα νομοσχέδια των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεών» της για να διαμορφώσει προϋποθέσεις δημαγωγίας τις παραμονές των ευρωεκλογών, εκμεταλλεύεται τη διαλυτική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ασθενικότητα του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, προσβλέπει στη στήριξή της από τη ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία και τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προς τις οποίες δίνει διαρκώς εγγυήσεις σταθερής εξασφάλισης των συμφερόντων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα διαγκωνισθούν για τη δεύτερη εκλογική θέση, με τον πρώτο, να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης εκλογικής συντριβής.


Η κατάσταση που επικρατεί στο αστικό πολιτικό σύστημα, από τη μια, προεξοφλεί μια προεκλογική εκστρατεία όπου θα οξυνθεί η δημαγωγία και θα ενταθούν οι πολιτικοί εκβιασμοί για την ψήφο, με παραπλανητικά διλήμματα. Από την άλλη, ιδιαίτερα, εξαιτίας της αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής τής κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαμορφώνει ένα ευρύτερο ακροατήριο στο οποίο μπορεί να μιλήσει, με καλύτερους όρους, μια πραγματικά αριστερή πολιτική. Το Μ-Λ ΚΚΕ με τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές θέλει να επικοινωνήσει με αυτόν τον κόσμο και να του μεταφέρει τα πολιτικά μηνύματά του, αντικρούοντας όλα τα εκβιαστικά διλήμματα που θα του θέσουν οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις.

5.Το Μ-Λ ΚΚΕ κατεβαίνει αυτοδύναμα στις ευρωεκλογές για να καλέσει κάθε εργαζόμενο, κάθε δημοκράτη, κάθε απλό άνθρωπο που βιώνει και αντιλαμβάνεται τις οδυνηρές συνέπειες της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, να αγωνιστεί ενάντια στην πολιτική τής φτώχειας, της ανεργίας, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποτέλειας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης. Για να ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά τής ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, για την έξοδο της από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Επιδιώκουμε μέσα από τις συζητήσεις στην προεκλογική περίοδο να δυναμώσουμε τους πολιτικούς και οργανωτικούς δεσμούς μας με τον άμεσο και τον ευρύτερο περίγυρό μας, με νέους αγωνιστές.


Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει τον τριπλασιασμό του παράβολου συμμετοχής στις ευρωεκλογές που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως ένα ακόμη μέτρο αντιδημοκρατικού αποκλεισμού των μικρών κομμάτων από τις ευρωεκλογές. Το Μ-Λ ΚΚΕ στηριζόμενο πάντα στις δικές του δυνάμεις θα ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο και γι’ αυτό ξεκινά τρίμηνη οικονομική εξόρμηση.
Καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους του και τους οπαδούς του, όλους τους εργαζόμενους, τους αγωνιστές της Αριστεράς, τους δημοκράτες να του δώσουν την πολιτική και οικονομική στήριξη με την οποία θα δώσει αποφασιστικά την μάχη των ευρωεκλογών, να διαδώσει την πολιτική του και να συμβάλει από καλύτερες θέσεις στους αγώνες του λαού μας.