Προκλητικός για μια ακόμα φορά στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε κάτω από το βάρος των τεράστιων καταστροφών από τις 2 τελευταίες κακοκαιρίες, αλλά και της συνεχιζόμενης ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και φτωχοποιεί ακόμα μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Οι σκέψεις μας σήμερα είναι στον Βόλο και την Βόρεια Εύβοια» δήλωσε ανερυθρίαστα ο πρωθυπουργός, την ώρα που ολόκληρες περιοχές παρέμεναν κάτω από τις λάσπες και ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου στερούνταν πόσιμου νερού, ενώ ανυπολόγιστη είναι η οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ο λαός του θεσσαλικού κάμπου. Από αυτήν την άποψη τα ευχολόγια Μητσοτάκη και οι τοποθετήσεις του ότι «το κράτος είναι παρόν, μαζί με τους κατοίκους» δεν μπορούν να συσκοτίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της κρατικής εγκατάλειψης και κατάρρευσης κάθε μέσου λαϊκής προστασίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Θέλοντας να συσκοτίσει πλήρως τις βαρύτατες εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες ο Μητσοτάκης επιδόθηκε και σε ένα απίστευτο κρεσέντο αντιεπιστημονικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, μιλώντας για πολλοστή φορά για τις «επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσει μια εικόνα όπου απέναντι σε έναν τέτοιο «εχθρό», όπως τον είχε αποκαλέσει παλιότερα, δεν είναι και πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις… Από δίπλα και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που αναπαράγουν ατόφιο το κυβερνητικό αφήγημα, συνεπικουρούμενα από τις γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων που με κατευθυνόμενα ερωτήματα για το «αν το φαινόμενο ήταν τόσο μεγάλο που καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει» ενίσχυαν το πολεμικό κλίμα με τον δήθεν αόρατο εχθρό της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το μήκος κύματος, αλλά ακόμα περισσότερο εξοργιστικός και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός ήταν ο Βορίδης σε τοποθέτησή του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Λίγο μετά τον Daniel ο Βορίδης δήλωνε: «Έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;». Τώρα, μετά την δεύτερη κακοκαιρία ο ίδιος δήλωσε πως ο Βόλος ήταν εξαιρετικά άτυχος εμπαίζοντας κανονικά το δοκιμαζόμενο λαό του θεσσαλικού κάμπου.

Πάντως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με την επίκληση δηλαδή μιας ιδιότυπης εμπόλεμης κατάστασης επιχείρησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός και στο άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τα λαϊκά νοικοκυριά και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολιορκία» των νοικοκυριών από την ακρίβεια την ώρα που βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενέργεια και καύσιμα είτε παραμένουν σε πρωτοφανή επίπεδα, είτε ακριβαίνουν ακόμα περισσότερο, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά σε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις αυξήσεις τιμών. Το κυβερνητικό αφήγημα της επίκλησης κάποιου εξωγενούς παράγοντα που προκαλεί υποτίθεται τα δεινά που χτυπάνε με σφοδρότητα τον ελληνικό λαό έρχεται και εδώ να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Δεν είναι όμως κάποιος αόρατος εχθρός που ευθύνεται για τις φυσικές καταστροφές ή την ακρίβεια, απέναντι στον οποίο μάλιστα η κυβέρνηση κάνει υποτίθεται ό,τι μπορεί… Είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική, που είναι πολιτική εγκατάλειψης και απαξίωσης κάθε μέσου κοινωνικής προστασίας και την ίδια στιγμή μια πολιτική που τροφοδοτεί την ακρίβεια και ενθαρρύνει την αισχροκέρδεια του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού.

Ταυτόχρονα, μνημείο απύθμενου θράσους και ταυτόχρονα υποκρισίας ήταν η τοποθέτηση Μητσοτάκη για πιθανές νέες αυξήσεις στους μισθούς και για μια υποτιθέμενη ενίσχυση των εργαζόμενων την ώρα που και τις προηγούμενες «πολυδιαφημισμένες» αυξήσεις-ψίχουλα τις έχει ήδη εξανεμίσει η τρομακτική ακρίβεια. Ακόμα περισσότερο όμως, πάει πολύ για τους εργαζόμενους να ακούν για αυξήσεις και ενισχύσεις από μια κυβέρνηση που με τον τελευταίο νόμο της καθιέρωσε το 13ωρο, την επέκταση της 6ημερης εργασίας, την εργασία σε περισσότερους εργοδότες, το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της απεργίας.

Καταπάτηση ακόμα και του αστικού Συντάγματος για τη φίμωση
και τη χειραγώγηση όποιου διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή

Την ίδια στιγμή, χωρίς καν την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται, η ΝΔ μαζί με τον Βελόπουλο ψήφισαν τις αλλαγές των μελών των ΑΔΑΕ και ΕΣΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές στην ΑΔΑΕ πραγματοποιήθηκαν μία μέρα πριν η ΑΔΑΕ συνεδριάσει για να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για τη μη συνεργασία της στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Ακόμα μεγαλύτερη δυσωδία φέρνει στην επιφάνεια η παραδοχή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Χήττα, ότι το κόμμα του επιδίωκε την αλλαγή των μελών του ΕΣΡ καθώς εκκρεμούσε πρόστιμο δύο εκατ. ευρώ στον Βελόπουλο.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προχωρά στον στραγγαλισμό κάθε φωνής που δεν ταυτίζεται μέχρι κεραίας με το αφήγημά της. Θυμίζουμε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα μεταφερθούν υπό την εποπτεία της πολιτικής προστασίας όχι για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός -όπως ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης- αλλά για να χειραγωγούνται και να ελέγχονται πλήρως οι ανακοινώσεις τους. Για αυτό άλλωστε είχε προϊδεάσει και ο Πέτσας όταν έλεγε πως είδε πολιτική εκμετάλλευση στην ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις πυρκαγιές, η οποία κατέγραφε απλά το μέγεθος των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών.
Η κυβερνητική γραμμή είναι ξεκάθαρη: Ο,τι δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις καταστέλλεται και στραγγαλίζεται.

Περιοδείες στήριξης των υποψηφίων περιφερειαρχών από το Μητσοτάκη

Σε μπαράζ συναντήσεων και περιοδειών έχει επιδοθεί ο Μητσοτάκης με τους υποψήφιους περιφερειάρχες της ΝΔ. Οι κινήσεις αυτές πρώτα απ’ όλα αποδομούν τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι δήθεν σε αυτές τις εκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή και ακομμάτιστη. Η στήριξη άλλωστε της ΝΔ σε υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας αυτό δείχνει.

Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εξασφαλίσει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη. Από τη μια θέλει να μεταφράσει μια τέτοια νίκη ως επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει για να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την ίδια πολιτική και από την άλλη θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαρροές που έχει λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας για τις καταστροφές και την ακρίβεια. Μια ενδεχόμενη μείωση της εκλογικής επιρροής στις περιφερειακές εκλογές θα αυξήσει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στις εκλογές, το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα η κυβερνητική αλαζονεία θα ξεθωριάσει κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιστάσεων που αναπόφευκτα θα γεννήσει η βάρβαρη κυβερνητική πολιτική.