Η μεγάλη φωτιά στον Έβρο προκάλεσε τη μεγαλύτερη δασική καταστροφή στην ΕΕ εδώ και 23 χρόνια, από τότε που άρχισαν να γίνονται επίσημες μετρήσεις. Ταυτόχρονα όμως σημειώθηκε και μία ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, καθώς 18 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, κάηκαν κυριολεκτικά ζωντανοί μέσα στην πύρινη κόλαση του δάσους της Δαδιάς.
Την ίδια ώρα, τα εξιλαστήρια θύματα για αυτή την καταστροφή αποτελούν για τις ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή οι ίδιοι οι μετανάστες. Τα βίντεο με τους αυτόκλητους «σερίφηδες» που κυνηγούσαν νεαρούς μετανάστες «συλλαμβάνοντάς» τους προκάλεσαν αποτροπιασμό.

Φυλακισμένοι σε τρέιλερ από έναν εσμό ακροδεξιών, που φαίνεται πως έχουν επαφές και με άτομα από το κόμμα του Βελόπουλου, 13 νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες κατηγορήθηκαν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι έβαζαν φωτιές, για να αφεθούν τελικά ελεύθεροι, καθώς δεν υπήρχε καμία σχετική απόδειξη. Παράλληλα, άλλοι τέσσερις πρόσφυγες έπεσαν στα χέρια μίας ακόμα ομάδας ακροδεξιών που τούς κατηγορούσαν για εμπρησμό και για «εισβολή».

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα, θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από τα τυπικά μυθεύματα των ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων στην Ελλάδα που κατηγορούν πάντοτε το εύκολο θύμα, τον πρόσφυγα και τον μετανάστη, χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο για οποιαδήποτε καταστροφή κι αν συμβεί.

Πριν λίγα χρόνια στον Έβρο υποτίθεται ότι λάμβανε χώρα «εισβολή αλλόθρησκων και βαρβάρων» που ήθελαν τάχα να «αλλοιώσουν τον πολιτισμό και να κατακτήσουν την Ελλάδα». Τώρα και πάλι ο Έβρος δέχεται τάχα «επίθεση» από «μετανάστες – εμπρηστές» που θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα.

Ωστόσο, όλος αυτός ο εσμός των… «σερίφηδων» κάνει για μία ακόμα φορά αυτό που πάντα έπρατταν οι φασίστες: Βγάζουν «λάδι» την εγκληματική και αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της κυρίαρχης τάξης που αφήνει τα δάση στο έλεος της φωτιάς δεκαετίες τώρα, χωρίς καμία πρόληψη και χωρίς καμία προστασία. Κάποτε ήταν ο… «στρατηγός άνεμος», τώρα είναι η «κλιματική κρίση» και οι «εμπρηστές» που καταστρέφουν τους πνεύμονες πρασίνου της χώρας. Οι φασίστες αποτελούν ουσιαστικά προκάλυμμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκαλύπτοντας τις εγκληματικές ευθύνες της.

Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να έχει «ευήκοα ώτα» στο κοινό της ακροδεξιάς, από όπου άλλωστε αντλεί ψήφους, κάνει λόγο για «εμπρηστές» που στρέφονται ενάντια στη χώρα, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει να πλανάται η πεποίθηση πως για όλα φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

«Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας», ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Μητσοτάκης, δίχως όμως να προσκομίσει κάποιο στοιχείο, την ώρα που η Πυροσβεστική αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλη η παράταξη της ΝΔ συμπλέουν με την ακροδεξιά, «ψαρεύοντας» ψήφους στα θολά νερά του ρατσισμού, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.

Για την κυβέρνηση φταίνε πάντα οι άλλοι. Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», η «κλιματική αλλαγή», οι «εμπρηστές». Σε καμία περίπτωση η ίδια και οι εγκληματικές αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθεί και που αφήνει στην τύχη τους τα δάση και το φυσικό περιβάλλον. Δεν φταίει άραγε η υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής που στηρίζονται σε υποπολλαπλάσιες δυνάμεις σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες; Δεν φταίει το ξεπερασμένο εδώ και πολλά χρόνια μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται; Δεν φταίει η παντελής απουσία πρόληψης και ο συστηματικός έλεγχος και καθαρισμός των περιαστικών περιοχών από τις οποίες ξεκινούν σε μεγάλο βαθμό οι φωτιές;

Προφανώς και φταίνε και αυτά, όπως επίσης και οι κλιματολογικές συνθήκες που αναντίρρητα αλλάζουν ραγδαία. Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη και της ΝΔ, πιστή στο δρόμο των αντιλαϊκών περικοπών που χάραξαν οι μνημονιακές πολιτικές, πιστή στο «λιγότερο κράτος» και στον «περισσότερο ιδιωτικό τομέα», πιστή στις επιταγές των αρπακτικών της αγοράς και της εργασιακής «ζούγκλας».

Η σωστή και πλήρης πρόληψη για τις πυρκαγιές προϋποθέτει κονδύλια, αναμόρφωση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας. Προϋποθέτει προσλήψεις και εξοπλισμούς και όλα αυτά είναι κάτι το οποίο ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν, παρά μόνο περιορίζονται σε εξαγγελίες και ενέργειες που έχουν μικρό κόστος, πιστοί στις επιταγές της περιβόητης «αγοράς». Τα μόνα θύματα είναι ο ίδιος ο λαός, Έλληνες και ξένοι, που καίγονται, πνίγονται, λοιδορούνται.

Μόνο ο μαζικός, οργανωμένος, συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας του λαού και της νεολαίας μπορεί να βάλει φραγμό στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ που αφήνει τα πάντα στην τύχη του και το μόνο για το οποίο… «μεριμνά» είναι τα κέρδη του μεγάλου ντόπιου κεφαλαίου και η υποταγή στους ξένους δυνάστες, στους οποίους δίνει «γη και ύδωρ».

Μόνο η αντιφασιστική πάλη μπορεί να τσακίσει το φασισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.