Την αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση «γνωριμίας» Αναστασιάδη – Τατάρ, την περασμένη Τρίτη, υπό την αιγίδα της Ειδικής Συμβούλου του γγ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Σπέχαρ, στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αυτή την κατεύθυνση επιβεβαιώνει προτρεπτικά και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρει ότι οι δύο πλευρές έκφρασαν αποφασιστικότητα να ανταποκριθούν θετικά στη σύγκληση «μιας άτυπης 5+ συνάντησης (…) σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα και σε κατάλληλο στάδιο».

Και ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η συνάντηση έγινε σε «φιλική ατμόσφαιρα», αναφέροντας γενικόλογα, για να «μη μολύνει τη φιλική ατμόσφαιρα», ότι μεταξύ άλλων θεμάτων κυριάρχησαν τόσο το θέμα των Βαρωσίων όσο και εκείνο των υδρογονανθράκων, ο εγκάθετος της Άγκυρας, Τατάρ, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι είναι ώρα να συζητηθούν «νέες ιδέες στο τραπέζι…» «…έξω από καλούπια», εννοώντας προφανώς το μέχρι τώρα πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έθεσε με επιμονή την ανάγκη να τερματιστεί η «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» και, ξεχνώντας τον κατοχικό Αττίλα, τόνισε με θράσος ότι η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους συνιστά καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστήριξε ότι σε μια πενταμερή συνάντηση «θα εκφράσουμε τις δικές μας ιδέες, απόψεις για τη διαδικασία και πώς μπορεί να υπάρξει μια φόρμουλα για δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα δίπλα». Αργότερα, σε γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» των κατεχομένων αναφέρεται ότι στη συνάντηση ο Τατάρ υποστήριξε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί που έχουν τα δικά τους κράτη» και «μοιραζόμαστε αυτό το νησί».

Ωστόσο λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνάντησης η Τουρκία δείχνοντας πώς εννοεί «φιλική ατμόσφαιρα» διαλόγου για τη «μοιρασιά» του νησιού, έκδωσε νέα παράνομη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, γειτονικής εκείνης που ενεργούσε από τις 10 Οκτώβρη. Σύμφωνα με τη νέα Navtex, το «Μπαρμπαρός» διακόπτει «πρόωρα» τις έρευνες στα τεμάχια 6 και 7 (που έληγαν στις 9 Νοέμβρη) και μέχρι τις 16 Φλεβάρη 2021 θα δρα σε περιοχή λίγο πιο Ανατολικά, και πάντως παραμένοντας προκλητικά στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Συνέντευξη Τατάρ με προοπτική τη διχοτόμηση

Αποκαλυπτική για το στίγμα των προθέσεών του, αλλά και των ημερών που έρχονται για την Κύπρο και τον διάλογο στο Κυπριακό ήταν η πρώτη συνέντευξη του Τατάρ σε ελληνόγλωσσο μέσο (στα «Νέα» και στον «Πολίτη») αμέσως μετά την «εκλογή» του και την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου χαράχθηκε ο νέος οδικός χάρτης για την Κύπρο. Στη συνέντευξη ήταν κατηγορηματικός σε σχέση με την Αμμόχωστο, στην οποία ο Ερντογάν οργανώνει αυτή την Κυριακή πικ νικ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης (15/11/1983) του ψευδοκράτους.

Επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοί της θα κληθούν να επιστρέψουν μέσω αιτήσεων στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, ενσωματώνοντάς την στα κατεχόμενα, κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις άκαρπες εκκλήσεις των ψεύτικων υποστηρικτών των κυπριακών δικαίων.
Δήλωσε απερίφραστα ότι «η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι νεκρή» και ότι στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές στην “ΤΒΔΚ” οι Τ/Κ με εξέλεξαν με την εντολή να αναζητήσω μια λύση δύο κρατών»…«Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι λύση δύο κρατών την οποία ο λαός μου επέλεξε με την ψήφο του. Είτε οι εξωτερικές δυνάμεις το αποδέχονται είτε όχι».

Διπλωματία των κανονιοφόρων

Στα πλαίσια αυτά το Κυπριακό αποτελεί τροχιοδεικτικό μοντέλο και για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Παράλληλες εξελίξεις σημειώνονται και σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την κυβέρνηση της Δεξιάς και τα φερέφωνά της να περιορίζονται στην «ψύχραιμη» στάση και στις διπλωματικές υποκλίσεις στα ευρωατλαντικά κέντρα.

Λίγο πριν από τη Νavtex για έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ ο σταθμός της Αττάλειας με ανακοίνωσή του δέσμευε περιοχές νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, για το χρονικό διάστημα 1-14 Νοέμβρη για έρευνες του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις». Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα έσπευσε να δώσει τη δική της απάντηση στα «συμμαχικά» ευχολόγια για κλίμα διαλόγου, διαλύοντας κάθε αυταπάτη για διαμόρφωση «φιλικής ατμόσφαιρας» και την πιθανότητα να ακολουθήσει τη «διπλωματία των σεισμών» με αφορμή την έκφραση αμοιβαίας αλληλεγγύης Ερντογάν και Μητσοτάκη για τις καταστροφές Σάμου-Σμύρνης. Η Άγκυρα επέλεξε τη διπλωματία των φρεγατών. «Αξιοποίησε» μάλιστα τον εγκέλαδο προβάλλοντας την «επιχειρηματολογία» πρώην υπαρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος υποστήριξε πως ο σεισμός στο Αιγαίο «επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ελληνικά νησιά, όπως η Σάμος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απόδειξη το ότι η ηπειρωτική Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το σεισμό, απεναντίας η Σμύρνη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, υπέστη σοβαρές ζημιές». Καταλήγοντας στον παράλογο ισχυρισμό ότι και τα άλλα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια αποτελούν «φυσική προέκταση της υφαλοκρηπίδας της κοντινότερης ηπειρωτικής χώρας»!

Κατηγορηματικός και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ακάρ, ο οποίος μίλησε για «μια νέα πολιτική κυριαρχίας που ασκείται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο» μέσω των αλλεπάλληλων Navtex, υπογραμμίζοντας ότι «60 πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται επί ποδός» και ότι «στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα τα αεροσκάφη μας είναι έτοιμα για να υπερασπιστούν το δίκιο μας». Ο ίδιος επανέλαβε τελεσιγραφικά τις Τουρκικές απαιτήσεις λέγοντας ότι «πρέπει όλα να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένων του αφοπλισμού των νησιών και των 6 και 10 μιλίων του εναέριου χώρου των νησιών και των χωρικών υδάτων».

Στο ίδιο μοτίβο το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα «να αποφύγει την αύξηση της έντασης στην περιοχή και να πάρει μέτρα για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις» και να προχωρήσει «σε έναν άνευ όρων διάλογο με τη χώρα μας (την Τουρκία) για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και άλλων αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών».