Πογκρόμ κατά προσφύγων εξαπόλυσαν φασιστικές συμμορίες στην Κύπρο. Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν στη Χλώρακα της Πάφου την Κυριακή (27/9), όταν όχλος αποτελούμενος από κουκουλοφόρους και ακάλυπτους ακροδεξιούς επιτέθηκαν με ρόπαλα, σιδερολοστούς και μολότοφ ενάντια σε οικογένειες Σύριων, που διαμένουν σε κτιριακό συγκρότημα, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, με την αστυνομία να παραμένει απαθής παρατηρητής, παρά τις εκκλήσεις των προσφύγων.

Στη συνέχεια οι φασιστικές επιθέσεις κορυφώθηκαν αυτή τη φορά στη Λεμεσό. Εκατοντάδες μαυροφορεμένοι ακροδεξιοί, έπειτα από διαδικτυακά καλέσματα ΕΛΑΜιτών (Κύπριων ομογάλακτων των Χρυσαυγιτών), ξεχύθηκαν αργά το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου στους δρόμους της περιοχής του Μόλου και επιτέθηκαν οργανωμένα σε πρόσφυγες, κατοίκους, αλλά και τουρίστες, καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους. Οι νοσταλγοί της «Νύχτας των Κρυστάλλων» φώναζαν συνθήματα όπως «Refugees not welcome» (Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι), «Η Κύπρος είναι ελληνική» και «Έξω οι ξένοι από την Κύπρο», καταστρέφοντας σπίτια και μικρομάγαζα προσφύγων, στη πλειοψηφία τους οικογενειαρχών, που ζουν χρόνια στο νησί. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα. Τα τάγματα εφόδου καθοδηγούνταν και υποστηρίχτηκαν από γνωστά αιρετά στελέχη του φασιστικού ΕΛΑΜ και άλλων ακροδεξιών ομάδων. Υπάρχουν καταγγελίες, ότι τα προσφυγικά σπίτια είχαν σημαδευτεί με σπρέι για να είναι αναγνωρίσιμα στα τάγματα εφόδου.

Η εικόνα συμπληρώνεται με την επίθεση στο «Νέο Τζαμί» (τζαμί Τζεντίτ) της Λεμεσού, ένα 10ήμερο νωρίτερα που προκάλεσε και την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για «αποτρόπαιη επίθεση» αλλά και για «πρόσθετη απόδειξη ότι το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό πρότυπο για τη λύση του Κυπριακού». Ταυτόχρονα το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε «δέκτης διαβήματος από πρέσβη αραβικής χώρας» για τις επιθέσεις.

Η διαχρονική επώαση του φασισμού με την δεξιά πολιτική των κυβερνήσεων του ΔΥΣΗ, που εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες στοιβάζουν στην Κύπρο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και κάνουν τα «στραβά μάτια» στον ρατσισμό σαν βασικό μέτρο αποτροπής της μετανάστευσης, έρχεται να προστεθεί στην τουρκική «επιχειρηματολογία» για λύση δυο κρατών. Οι ιμπεριαλιστές και τα ντόπια πολιτικά υποχείριά τους, μετά από μισό αιώνα, αφότου οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα προκαλώντας τα σημερινά δεινά στο νησί, μπροστά στις δρομολογούμενες επώδυνες εξελίξεις για το Κυπριακό, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το φασιστικό τέρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η οργή του δημοκρατικού κόσμου υποχρέωσε και το ΑΚΕΛ, που αποφεύγει ακόμα και προεκλογικές συγκεντρώσεις, να διοργανώσει στη Λεμεσό, αντιρατσιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 2 χιλιάδων αντιφασιστών.

***

Στο μεταξύ, ο βοηθός του γγ του ΟΗΕ, Γιέτζια, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής, επισκέφθηκε το νησί εστιάζοντας στη «μεγάλη εικόνα» προκειμένου να ξαναενεργοποιηθεί «η διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό» στα πλαίσια των Ευρωνατοϊκών επιλογών για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Προφανώς η «μεγάλη εικόνα» δίνει χώρο στις «γόνιμες» τουρκοκυπριακές προτάσεις για επανεκκίνηση διαλόγου μόνο στη βάση των δυο ανεξάρτητων κρατών εξαφανίζοντας τις «λεπτομέρειες» για μια ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρο, δίχως ξένα στρατεύματα και ιμπεριαλιστική κηδεμονία.

Είναι επίσης ενδεικτικό για το ποιος διαχειρίζεται τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου. Ο αμερικάνικος κολοσσός της «Chevron» υπαναχώρησε από την υπογεγραμμένη με τη Λευκωσία συμφωνία του 2019 σχετικά με την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Σχεδιάζει τρεις γεωτρήσεις παραγωγής αντί για πέντε που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Το κυριότερο προτείνει την απευθείας σύνδεση του «Αφροδίτη» με τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της στην Αίγυπτο σε βάρος των εσόδων της Λευκωσίας.

Στα πλαίσια του ολοένα και πιο ασφυκτικού εναγκαλισμού της Κύπρου από τις ΗΠΑ και τον εξοβελισμό της ρωσικής επιρροής από το νησί, η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία ανακοίνωσε ότι στο εξής θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο ψευδοκράτος, ευθυγραμμιζόμενη με την πρακτική πολλών Δυτικών χωρών: ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας.