Με περίσσεια υποκρισία των Δυτικών -και όχι μόνον- απέναντι στο παλαιστινιακό πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε η δήθεν «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα Διάσκεψη στο Παρίσι (9/11) που συγκάλεσε ο πρόεδρος Μακρόν με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, δεκάδων ακόμα χωρών (μεταξύ τους της Ελλάδας και της Κύπρου), του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού και διεθνών ΜΚΟ. Οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου παρέστησαν επίσης στη Διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε σε αυτή τη Διάσκεψη, ούτε οι αραβικές χώρες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν σαφής: «Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της Διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ». Άρα;

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, μετά τις αποτυχημένες επισκέψεις του (6/11) σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Ιορδανία, Ιράκ, Κύπρο και Τουρκία, ενημέρωσε την Κομισιόν, ώστε η Διάσκεψη να πληροφορηθεί για τις διαθέσεις όλων των δυνάμεων που εμπλέκονται στους ανταγωνισμούς τής ευρύτερης περιοχής. Με δεδομένο το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» κατά της «τρομοκρατικής» Χαμάς, ο Μακρόν απηύθυνε εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις» των βομβαρδισμών προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι που εγκαταλείπουν την κατεστραμμένη πλέον Γάζα. Κάτι που φαίνεται τελείως απίθανο, εξαιτίας των αποφάσεων Νετανιάχου για συνέχιση του πολέμου μέχρις ότου εξοντωθούν οι Παλαιστίνιοι και η Χαμάς.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι πίσω από τις εκκλήσεις για «θαλάσσιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και για «ειρήνευση» στην περιοχή, αλλά και την πρόταση για δύο κράτη -η οποία από τη διακήρυξή της μέχρι την τυχόν υλοποίησή της θα χρειαστεί χρόνια για να εφαρμοστεί-, κρύβονται τα δόλια συμφέροντα των Δυτικών για εκμετάλλευση της παλαιστινιακής ΑΟΖ και τα πλούσια κοιτάσματά της σε υδρογονάνθρακες, μαζί με τον πολιτικό έλεγχο και τυχόν άλλες παρεμβάσεις κατά της Παλαιστίνης, τα οποία εποφθαλμιούν οι πάντες. Και προφανώς της Τουρκίας, που αφενός εμφανίζεται σαν υπέρμαχος της αντιστασιακής ισλαμικής Χαμάς και των παλαιστινιακών εθνικοαπελευθερωτικών δικαιωμάτων και αφετέρου καταγγέλλει ως «τρομοκρατικό» το εθνικοαπελευθερωτικό ΡΚΚ και συνολικά τους Κούρδους που μάχονται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν!

Σαν συμπέρασμα να τονίσουμε πως οι κάθε λογής αποφάσεις της Διάσκεψης, αλλά και όλων των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συνόδων, των Οδηγιών της ΕΕ κλπ, δεν έχουν καμία άμεση πρακτική εφαρμογή. Τα πάντα επαφίενται στις ορέξεις των Ισραηλινών (διάβαζε των ΗΠΑ) που καλούν τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Ακόμα πιο κυνική η στάση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, που κάνει λόγο για «εθελοντική μετανάστευση» (κάτω από την πίεση των βομβαρδισμών) των Παλαιστινίων από τη Γάζα, αποκαλώντας την ως «σωστή ανθρωπιστική λύση». Αυτό που διαφαίνεται είναι η μύχια απόφαση των Ισραήλ-ΗΠΑ για τον εξαναγκαστικό διωγμό των 2,5 εκατ. Παλαιστινίων της Γάζα, σε τρίτες χώρες.

***

Η Διάσκεψη επικεντρώθηκε σε δύο θέματα: το πρώτο για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια, το οποίο βέβαια σκοντάφτει στην απαγόρευση του Ισραήλ να επιτρέψουν την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, και το άλλο θέμα ήταν οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και συζητήσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.
Ωστόσο, και τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται υπό την αίρεση Νετανιάχου (και ΗΠΑ) ο οποίος, σαν μόνιμη επωδό, απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) Φ. Λαζαρινί δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής, προσθέτοντας ότι όλα τα περάσματα προς τη Γάζα θα πρέπει να ανοίξουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. € στα 100 εκατ. € το 2023. Κατά τη δευτερολογία του τόνισε πως: «Η άμεση ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή». Ο Μακρόν πρότεινε επίσης στο πλαίσιο της Διάσκεψης να αποφασιστεί η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας η οποία θα συντονίσει τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική. Έπεα πτερόεντα…
Φυσικά μέχρις ότου γίνουν αυτές οι δημαγωγικές, ανέξοδες υποσχέσεις, οι Παλαιστίνιοι θα έχουν υποστεί μία πρωτοφανή γενοκτονία, καθώς δεν είναι μονάχα οι 12.000 νεκροί αλλά και οι τραυματίες, η πείνα, η δίψα, οι αρρώστιες κλπ. Ο Μακρόν ναι μεν υπογράμμισε την προστασία των αμάχων, ωστόσο, παρ’ όλ’ αυτά επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του».

Ο Μητσοτάκης σαν άλλος Φαρισαίος εξέφρασε στην παρέμβασή του τη λύπη του για τις απώλειες των αμάχων. Αυτός που εναγκαλιζόταν τον χασάπη Νετανιάχου πριν λίγες μέρες, παριστάνει τώρα τον θλιμμένο για την «κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση» και την «απώλεια αθώων πολιτών». Στο μεταξύ, όλο το προηγούμενο διάστημα αναγνώριζε -και μέχρι σήμερα αναγνωρίζει- το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ξεχνώντας τα 75 χρόνια καταπίεσης και εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού και τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά χιλιάδων αμάχων, ενώ απείχε ακόμα και από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος στον ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια, τασσόμενος με τη γραμμή των ΗΠΑ – Ισραήλ.

Εξάλλου, οι ύπουλες προθέσεις των Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στη μεταφορά, δηλ. εκτοπισμό αμάχων-τραυματιών του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Γάζα, μέσω «θαλασσίων διαδρόμων» σε «ασφαλείς περιοχές» (sic), φάνηκε καθαρά στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μαξίμου!

Μετά τη Διάσκεψη του Παρισιού δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», όπως έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, τεράστιες συγκεντρώσεις υπέρ του Παλαιστινιακού λαού συγκλονίζουν τον κόσμο. Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» δονεί τις αραβικές χώρες, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ κ.ά. Οι εκκλήσεις για δύο κράτη πληθαίνουν, προκειμένου να δοθεί πατρίδα στον δοκιμασμένο Παλαιστινιακό λαό.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη και όλο το διπλωματικό προσωπικό της χώρας στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «γενοκτονία» τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς.
Στη Ρωσία, ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι: «…Τώρα βλέπουμε πώς οι Αγγλοσάξονες κυριολεκτικά σπρώχνουν τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου».

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ο. Ουενμπίν ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να αποκαταστήσει την ειρήνη» στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς από αρχές Νοέμβρη ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «φανατισμό» στις ενέργειές του στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυητή για τη «διευθέτηση» της κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

Θυμίζουμε πως, για εβδομήντα πέντε χρόνια, δεκάδες «ειρηνευτικές» και «διπλωματικές» πρωτοβουλίες των Δυτικών έχουν αποτύχει, καθώς ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των σχεδίων είναι η υποταγή του Παλαιστινιακού λαού στις απαιτήσεις των σιωνιστών και ιμπεριαλιστών.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς καμία αμφιβολία, βαρύνονται με τη συνενοχή στα σιωνιστικά εγκλήματα, έχοντας συνυπογράψει τις επαίσχυντες αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης ενεργειακές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ο λαός μας πρέπει να καταδικάσει το συνεχιζόμενο έγκλημα, με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, να εκφράσει ξανά την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, να υπερασπίσει τους λαϊκούς εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και να αντισταθεί στα σχέδια αλληλοσφαγής των λαών για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των κάθε είδους αντιδραστικών.