Πολλές φορές οι πηχυαίοι τίτλοι και τα βροντερά λόγια μπορεί να περνούν δίπλα μας χωρίς να τους δίνεται η πρέπουσα σημασία μπροστά στον καταιγισμό πληροφοριών που κατακλύζουν μέσα ενημέρωσης, διαδίκτυο, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κλπ. Γι΄ αυτό καλό είναι να αλιεύονται στοιχεία που να θεμελιώνουν ισχυρισμούς και όσο το δυνατό να γίνονται γνωστά ευρύτερα. Ειδικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατά κόρον επιδίδεται αδιάλειπτα σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, ενώ προσφεύγει συστηματικά σε μια καταιγίδα αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων που επιχειρούν να μεταβάλουν και να ανατρέψουν το επίπεδο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων -έστω και περιορισμένων- που καθορίστηκαν μεταπολιτευτικά, δηλαδή εδώ και 50 χρόνια.

Ας δούμε ωστόσο μερικά στοιχεία που αφορούν την πολύπαθη αγορά εργασίας.
Το λοιπόν σε σύνολο 580 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν πρόσφατα και ανακοινώθηκαν από το ΣΕΠΕ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο 50% διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Από τους 5.152 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν οι 767 βρέθηκαν θιγόμενοι: 29 ως αδήλωτοι και 576 για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας, ενώ οι λοιπές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν 162. Και αυτό όταν σύμφωνα με τους της κυβέρνησης, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας «θα μείωνε την αδήλωτη εργασία και την παραβατικότητα σε ό,τι αφορά ωράρια υπερωρίες» κλπ.

Αλλά μόλις κόπασαν οι θριαμβολογίες για την «ψηφιακή αποτύπωση» του χρόνου εργασίας μέσω της ψηφιακής κάρτας, να που με πρόσφατη υπουργική απόφαση η ψηφιακή κάρτα καθίσταται «γράμμα κενού περιεχομένου», καθώς θεσπίστηκε η εκ των υστέρων καταχώριση των μεταβολών του χρόνου απασχόλησης μαζί και των υπερωριών στο τέλος κάθε μήνα.

Έτσι με την απολογιστική καταχώριση των αλλαγών διατηρείται ανέπαφο το διευθυντικό δικαίωμα στην εφαρμογή του χρόνου εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών των εργαζομένων, καθώς οι όποιες αλλαγές με τον τρόπο αυτό «νομιμοποιούνται» και δηλώνονται στο τέλος κάθε μήνα.
Με την απαξίωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει το όργιο της αυθαιρεσίας που υπάρχει, έτσι και αλλιώς, και την προβλεπόμενη μεγέθυνσή της.