Η πλειοψηφία του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε στις 8 Γενάρη, έκρινε “συνταγματική” τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή ανατρέπει την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου που είχε βγάλει αντίθετη απόφαση και έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων…

Η απόφαση του ΣτΕ δίνει πλέον και με τη βούλα τη νομική κάλυψη κυρίως στους μεγαλοεπιχειρηματίες να καταστρατηγήσουν τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με αγώνες. Η Κυριακάτικη αργία μάλιστα είναι από τις πρώτες εργατικές καταχτήσεις που αποτέλεσαν  εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε με οριακή πλειοψηφία ότι η απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάη έως Οκτώβρη).

Η νέα απόφαση που πάρθηκε η μετά από παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων κατά της πρώτης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήλθε να επιβεβαιώσει την ευθυγράμμιση της αστικής Δικαιοσύνης με την αντιλαϊκή πολιτική.

Την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στην εργοδοσία που ζητά και πετυχαίνει παραπέρα ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενισχύει το ιστορικό συμπέρασμα ότι οι λαϊκές και εργατικές κατακτήσεις δεν υπερασπίζονται και οι εργατικές διεκδικήσεις δεν κατακτιούνται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά έξω από αυτές μέσα από μαζικούς αγώνες των εργαζομένων. Ένα συμπέρασμα πολύ επίκαιρο, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κίνηση που, αντί να στρέφει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην κατεύθυνση της διοργάνωσης μαζικών αγώνων για τη επανακατάκτηση των μεγάλων οικονομικών απωλειών που έφεραν οι μνημονιακοί νόμοι, τους σπρώχνει σε πρακτικές προσφυγών στα δικαστήρια.