Το Σαββατοκύριακο 1-2 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας. Για την Οργάνωση Νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ, η Ετήσια Σύσκεψή της αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία. Και αυτό διότι μέσα από αυτήν πραγματοποιεί τον απολογισμό της δράσης της Οργάνωσης, αλλά κυρίως χαράσσει τις κατευθύνσεις και τους στόχους της για την επόμενη χρονιά. Από την άποψη αυτή, στη φετινή Σύσκεψη το ζήτημα δεν είναι μόνο να αποτυπωθούν τα θετικά βήματα που αναμφίβολα έχει πραγματοποιήσει η Πορεία, αλλά και να εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες, ώστε να μπορέσουμε με καλύτερους όρους να παλέψουμε τη νέα χρονιά που έρχεται.

Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, θέτουν το καθήκον της μέγιστης πολιτικής επαγρύπνησης της Οργάνωσης. Σε μια περίοδο που ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει, με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν σε μια σειρά περιοχές του κόσμου, με την ενίσχυση ενός αντιδραστικού ρεύματος με ακροδεξιά χαρακτηριστικά από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να οξύνονται μέρα με τη μέρα, η Πορεία οφείλει να αναδείξει την αναγκαιότητα ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού μετώπου των λαών, του μόνου που μπορεί να βάλει φρένο στις αντιδραστικές εξελίξεις.

Αν σε διεθνές επίπεδο συμβαίνουν τα παραπάνω, οι εξελίξεις στη χώρα μας φέρουν τη σφραγίδα ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος, που δεν μπορεί παρά να οξύνει τα πολιτικά μας αντανακλαστικά. Η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, η αποκάλυψη της απάτης της «εξόδου από τα μνημόνια», η ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στη χώρα μας, αλλά και συνολικότερα το βάθεμα της εξάρτησης από τους ιμπεριαλιστές είναι στοιχεία που πρέπει αναμφίβολα να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην Ετήσια Σύσκεψη της Πορείας. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις τόσο γύρω απ’ το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα, όσο και γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάζεται να αναλυθούν και να συζητηθούν σε βάθος, με στόχο την ενίσχυση της κατεύθυνσης του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια, για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία.

Αυτό που βέβαια δεν μπορεί να λείψει από τη Σύσκεψη είναι η ανάγκη να δοθούν κατευθύνσεις και άξονες πάλης για το κίνημα της νεολαίας. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς βρίσκονται στο στόχαστρο και συνεχώς καρατομούνται, που τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών πετιούνται έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και η δημόσια δωρεάν παιδεία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, που η ανεργία και η ελαστική εργασία «θερίζουν», που μεγάλα κομμάτια της νεολαίας αναζητούν διέξοδο στη μετανάστευση, η Ετήσια Σύσκεψη της Πορείας καλείται να ενισχύσει τις αγωνιστικές κατευθύνσεις της, με στόχο την καλύτερη παρέμβασή της στο κίνημα της νεολαίας, σπουδάζουσας και εργαζόμενης.

Τέλος, βασικό αντικείμενο της Σύσκεψης δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν τα μέτωπα πάλη της επόμενης περιόδου, καθώς και οι ιδιαίτερες οργανωτικές κατευθύνσεις που χρειάζεται να χαραχτούν για να ανταποκριθούμε καλύτερα στα πολιτικά μας καθήκοντα. Αναμφίβολα, η αφομοίωση της πολιτικής γραμμής του Μ-Λ ΚΚΕ και το υψηλό επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής ενότητας που υπάρχει στην Οργάνωση Νεολαίας είναι στοιχεία που έχουν επιτρέψει στην Πορεία να πραγματοποιήσει σημαντικά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Το άνοιγμα και η λειτουργία των πολιτιστικών χώρων σε Αθήνα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, η βελτίωση της δουλειάς στους τομείς των μαθητών, των φοιτητών και των νέων εργαζομένων, τα κάμπινγκ, το περιοδικό της Πορείας, αποτελούν αποτύπωση της θετικής δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί στη Νεολαία. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, αδυναμίες και ελλείψεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Βασικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι η ανάγκη σύνδεσής μας με τον κόσμο, στοιχείο που θα κρίνει και το βαθμό επιτυχίας της φετινής μας Σύσκεψης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Πορεία χρειάζεται να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, με στόχο η Σύσκεψή της να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για την ενίσχυσή της.