Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο κάμπινγκ της Πορείας στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ, δεκάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι της Πορείας πέρασαν 8 μέρες γεμάτες διασκέδαση, ψυχαγωγία, πολιτικές και ιστορικές συζητήσεις, εκδρομές, θεματικά εργαστήρια και πολλά ακόμη, ενώ το ιδιαίτερα συντροφικό κλίμα και το συλλογικό πνεύμα που κυριάρχησε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα καθιστά το 9ο κάμπινγκ της Πορείας ίσως και το πιο επιτυχημένο μέχρι τώρα.

Πραγματοποιώντας τον απολογισμό του κάμπινγκ, δεν μπορούμε παρά να λάβουμε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες καλέστηκε η Οργάνωσή μας να φέρει σε πέρας τη διοργάνωσή του. Ειδικότερα, το στήσιμο της συλλογικής μας κουζίνας, που σέρβιρε από το μεσημέρι εκλεκτούς μεζέδες και το βράδυ σπιτικό φαγητό, τις ψησταριές, το κυλικείο που από τις 9.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προμήθευε τον κόσμο με καφέδες, αναψυκτικά, αραβικές πίτες, μπύρες, σπιτικό παγωμένο τσάι και πολλά ακόμη, το μπαρ στα δύο beach party που σέρβιρε πάνω από 10 διαφορετικά κοκτέιλ, οι θεατρικές ομάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι 2 πολιτικές εκδηλώσεις, η ιστορική εκδρομή σε ιδιαίτερα σημαντικούς σταθμούς της πάλης του λαού μας ενάντια στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, η εκδήλωση για τη γεωμυθολογία, οι θεματικές συζητήσεις, οι μουσικές εκδηλώσεις, η λαχειοφόρος με έργα συναγωνιστών και φίλων ζωγράφων και τόσα ακόμη φανερά και μη οργανώθηκαν εξ ολοκλήρου από συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές, που με μεράκι και κόπο αφιέρωσαν χρόνο για την επιτυχία του 9ου κάμπινγκ της Πορείας.

Και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, εγκλεισμού, καύσωνα, οικονομικών δυσκολιών για τη νεολαία και σοβαρών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν όταν βρισκόμασταν περίπου στα μισά του κάμπινγκ όχι μόνο δε μας άφησαν αδιάφορους, αλλά από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε την εγκληματική κυβερνητική πολιτική των ελάχιστων έως και μηδαμινών μέτρων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των πυροπαθών περιοχών. Το παραπάνω πιστοποιήθηκε και από τη μαζική παρουσία της νεολαίας μας στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά το τέλος του κάμπινγκ, στις 9/8 στην Αθήνα για την καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφερόμαστε στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, καθώς μια σειρά οργανώσεις δεν πραγματοποίησαν καθόλου το καθιερωμένο κάμπινγκ τους, άλλες το μισοπραγματοποίησαν με πολύ φτωχό περιεχόμενο και κάποιες άλλες απλά το έκαναν για να πετάξουν την υποχρέωση από πάνω τους. Από την άποψη αυτή, θεωρούμε πολύ μεγάλη επιτυχία που το 9ο κάμπινγκ ήταν το μαζικότερο ως τώρα σε συνθήκες πανδημίας, καύσωνα και πυρκαγιών, που πήγε κόντρα στο κλίμα μιζέριας, σιγής νεκροταφείου και μοιρολατρίας που θέλησε η κυβέρνηση να επιβάλει στη νεολαία, που αποτέλεσε έναν σταθμό χαλάρωσης και ταυτόχρονα προετοιμασίας για τους αγώνες που μας περιμένουν το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να αναφερθούμε στην πολύ καλή προετοιμασία του χώρου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από συναγωνιστές και φίλους, με αποτέλεσμα κατά την ημέρα άφιξης στο κάμπινγκ, η κουζίνα, το κυλικείο, οι πίνακες ανακοινώσεων με το πρόγραμμα και τις διάφορες βάρδιες να είναι πλήρως έτοιμα. Οι συναντήσεις συναγωνιστών και φίλων μετά από πολύ καιρό, οι νέες γνωριμίες κράτησαν τον κόσμο μέχρι πολύ αργά, αφού το κλίμα ήταν ήδη από το πρώτο βράδυ ιδιαίτερα συντροφικό και φιλικό.

ην Κυριακή 1/8, πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά για τα φυσικά γεωλογικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν τη γη όπως την γνωρίζουμε, ενώ την παρουσίαση του σ. γεωλόγου Στέλιου Καραμήτσου συνόδευσαν οι μυθολογικές αναφορές της αρχαιολόγου Ντίνας Κυριαζή, για τις ερμηνείες των γεωλογικών φαινομένων από τους αρχαίους Έλληνες. Η βραδιά έκλεισε στην παραλία με κοκτέιλ και μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τη Δευτέρα 2/8, έγινε η πρώτη κεντρική πολιτική εκδήλωση του 9ου κάμπινγκ. Πριν την έναρξη, αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Νεολαίας του κόμματος Rode Morgen (Κόκκινη Αυγή) «Μάχιμοι Νέοι», από την Ολλανδία, απηύθυνε έναν θερμό χαιρετισμό προς την Οργάνωσή μας, δώρισε στην Πορεία και το Μ-Λ ΚΚΕ μία σημαία του κόμματός της, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του κάμπινγκ οι συζητήσεις με τους Ολλανδούς συντρόφους αποτέλεσαν μία πρώτη προσπάθεια γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στις δύο οργανώσεις. Η σ. Αριάδνη Αλεξίου άνοιξε την εκδήλωση με αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, ενώ η εισήγηση του σ. Δημήτρη Κοντοφάκα παρουσίασε τις θέσεις και την τοποθέτηση του Μ-Λ ΚΚΕ πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα εκείνων με αναφορά στην αριστερά, ενώ μετά την πλούσια και ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, στο κλείσιμό του ανέφερε πως μόνο ο μαζικός, ανυποχώρητος, εξωκοινοβουλευτικός αγώνας της νεολαίας και του λαού θα μπορέσει να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική και να δώσει ελπίδα και προοπτική στους πόθους και τις προσδοκίες της νέας γενιάς.

Την Τρίτη, ήδη από τις πολύ πρωινές ώρες σχεδόν 100 σύντροφοι και συναγωνιστές ξεκίνησαν για την επίσκεψη της Πορείας σε ιστορικούς σταθμούς της περιοχής της Φθιώτιδας. Πρώτη στάση, η γέφυρα του Γοργοπόταμου, όπου παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο από τον σ. Κώστα Μαστροκώστα το σχέδιο και η επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ ενάντια στους Γερμανούς στην Ευρώπη, ενώ συντέλεσε στη γιγάντωση και το ανέβασμα του κύρους του ΕΛΑΣ σε όλη τη χώρα. Στη διαδρομή, οι σύντροφοι και συναγωνιστές ανέμισαν κόκκινες σημαίες, φώναξαν συνθήματα και τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια, ενώ προπορευόταν το πανό της Πορείας με το διαχρονικό σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ». Επόμενος σταθμός η ιστορική καλύβα του Στεφανή, όπου και πάλι ο σ. Κ. Μαστροκώστας παρουσίασε την ιστορία της συγκρότησης της πρώτης αντάρτικης ομάδας από το Θανάση Κλάρα -και μετέπειτα Άρη Βελουχιώτη- και λίγους συντρόφους του. Σ’ αυτή την καλύβα συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν ξεκινήσουν για να ανέβουν στο βουνό. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ιστορική πόλη της Σπερχειάδας, όπου η πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξε στην κεντρική πλατεία και στο μνημείο του Άρη Βελουχιώτη, στο οποίο αναγράφεται ο όρκος του ΕΛΑΣ. Εκεί εκφωνήθηκε μία μεστή ομιλία από τον σ. Σ. Καραμήτσο για τη σημασία του εαμοελασίτικου αγώνα, τα ιστορικά βάθρα και την προοπτική του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, ενώ ο σ. Άκης Αδαμόπουλος απότισε φόρο τιμής εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ στον αγωνιστή του ΕΛΑΣ και στέλεχος του κόμματός μας σ. Γιάννη Θεοχάρη, που έφυγε από κοντά μας λίγες ώρες πριν ξεκινήσουμε την ημερήσια εκδρομή μας και που με λύπη και συγκίνηση αποχαιρετήσαμε. Η εκδρομή κατέληξε στο μαρτυρικό χωριό της Υπάτης που είχε καεί από τους Γερμανούς κατακτητές και στη συνέχεια στα Καμένα Βούρλα για μπάνιο και φαγητό. Έχει σημασία να τονίσουμε πως η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς και αυτό αποτελεί από μόνο του μεγάλη επιτυχία και πιστοποιεί το σθένος και τη θέληση των συντρόφων και των συναγωνιστών για την πραγματοποίηση μιας τόσο σημαντικής επίσκεψης στους ιστορικούς και μαρτυρικούς τόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μετά την επιστροφή μας στο χώρο του κάμπινγκ, η μέρα έκλεισε με παραδοσιακά βαλκανικά, σμυρναίικα και άλλα τραγούδια από τον μοναδικό δεξιοτέχνη Κλέαρχο Κορκόβελο (κύμβαλο, φωνή), τον Γλαύκο Σμαριανάκη δίπλα του (βιολί, φωνή) και την Αλίκη Παπαπέτρου στην κιθάρα, οι οποίοι χάρισαν στην Πορεία και τους φίλους της μια ιδιαίτερη σε ακούσματα, ξεχωριστή και υπέροχη μουσική βραδιά και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την τιμή και τη χαρά που μας έκαναν.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως λίγο πριν την έναρξη της μουσικής βραδιάς προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο της σύντομης και μεστής τοποθέτησης που είχε πραγματοποιήσει ο μακρονησιώτης σύντροφος Γιάννης Θεοχάρης στην εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τους αγωνιστές εξόριστους της Μακρονήσου το 2017 στο ΣΗΜΑ.

Την Τετάρτη 4/8, το μουσικό σχήμα της Πορείας πραγματοποίησε αφιέρωμα στον σπουδαίο λαϊκό μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη σε μια βραδιά γεμάτη λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια εμπνευσμένα από τις αγωνίες, τα προβλήματα, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Ιδιαίτερη στιγμή συγκίνησης αποτέλεσε η μνεία στην πολυαγαπημένη μας συντρόφισσα Ασπασία Δεμερούκη που χάσαμε πριν από ενάμιση χρόνο, που αγαπούσε ιδιαίτερα τον Τσιτσάνη και το τραγούδι «Τρελέ τσιγιγγάνε», το οποίο της αφιέρωσαν οι σ. του μουσικού σχήματος.

Την Πέμπτη 5/8 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κεντρική εκδήλωση του 9ου κάμπινγκ, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου οι συντρόφισσες Φωτεινή Πανοπούλου και Μυρτώ Σουλιώτη αναφέρθηκαν στην καπηλεία της Επανάστασης του ’21 από τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα με αφορμή τον φετινό εορτασμό, στο χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης, την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα επεσήμαναν τους μακρόχρονους και ηρωικούς αγώνες που έχουν δοθεί στη χώρα μας για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, ενός στόχου που ακόμη αναζητά την πλήρη δικαίωσή του.

Η Παρασκευή 6/8 ήταν μέρα αφιερωμένη στο θέατρο! Η θεατρική ομάδα του Σήματος παρουσίασε τις Ικέτιδες του Αισχύλου, ενός έργου ιδιαίτερα επίκαιρου σε ό,τι αφορά στη θέση της γυναίκας, ενώ οι αναφορές στο προσφυγικό και στις γυναικοκτονίες της τελευταίας περιόδου, οι ερμηνείες, η σκηνοθεσία συνέθεσαν ένα έργο που προβλημάτισε και συγκίνησε, θέτοντας ψηλά τον πήχη για τα επόμενα κάμπινγκ. Η θεατρική ομάδα της Πυξίδας στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε στη συνέχεια αποσπάσματα από το έργο «Ω! τι κόσμος μπαμπά», μια εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά που παραμένει διαχρονική και επίκαιρη, αν και γραμμένη τη δεκαετία του ’70. Με την κωμωδία να διαδέχεται την τραγωδία και αντίστροφα, το έργο προκάλεσε γέλιο και σκέψεις για τα πολιτικά τεκταινόμενα της περιόδου που διανύουμε. Η βραδιά έκλεισε …το πρωί (!) με ένα ξέφρενο beach party στην παραλία, όπου η νεολαία διασκέδασε με ρυθμούς rock, latin, balkan και άλλους…

Τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά οι θεματικές συζητήσεις των μαθητών, των φοιτητών και των νέων εργαζομένων αντίστοιχα. Σε όλες τις συζητήσεις υπήρξε αρκετά καλή συμμετοχή, ενώ οι κουβέντες περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τα προβλήματα στους παραπάνω χώρους, τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ενώ και στις τρεις περιπτώσεις δόθηκε έμφαση στη δουλειά και τη δράση της Μαθητικής και της Φοιτητικής Πορείας, καθώς και της ΕΡΓΑΣ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εργαστήριο – σεμινάριο προσωπογραφίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5/8 και προετοιμάστηκε από συντρόφους της Πορείας.
Το Σάββατο 7/8, τελευταία μέρα του κάμπινγκ, το πλούσιο οκταήμερο της Πορείας έκλεισε με το καθιερωμένο γλέντι, με τη συνοδεία ψητών κρεάτων, κρασιού και κρητικής ρακής, ενώ πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος όπου κληρώθηκαν κοσμήματα, βιβλία και πίνακες ζωγραφικής -ευγενικές δωρεές συντρόφων και συναγωνιστών ζωγράφων.

Μαζεύοντας τις σκηνές και τα πράγματά μας την Κυριακή 8/8 και αποχαιρετώντας το 9ο κάμπινγκ της Πορείας, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 10ο κάμπινγκ! Μέχρι τότε, ανταμώνουμε στους πολιτιστικούς χώρους Σήμα, Πυξίδα και Σφήνα, τους πολιτιστικούς χώρους της Πορείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, στους αγώνες και τους δρόμους!

Εκ μέρους της Πορείας ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους που δούλεψαν ακούραστα για την πραγματοποίηση του 9ου κάμπινγκ, τους καλλιτέχνες μουσικούς, τις θεατρικές ομάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τους ντόπιους κατοίκους των περιοχών που επισκεφτήκαμε και ιδιαίτερα το κάμπινγκ «Blue Bay» για την άψογη συνεργασία, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο για την πολύ μεγάλη επιτυχία του θερινού ραντεβού της Πορείας. Συνεχίζουμε!