Γενικευμένη οργή για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες νεολαίας και λαού διαδήλωσαν στις 6 Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα, για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά. 14 χρόνια μετά, η ίδια πολιτική που «όπλισε» το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα συνεχίζεται, βάζοντας στο στόχαστρο και καταπατώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Η δολοφονία του Αλέξη το 2008 δεν αποτέλεσε παρά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ένα ποτήρι που γέμιζε διαρκώς με σκάνδαλα, όξυνση της πολιτικής της φτώχειας, επίθεση στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, με ταυτόχρονη αύξηση των φαινομένων κρατικής τρομοκρατίας και βάναυσης αστυνομικής βίας.

14 χρόνια μετά, λαός και νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια πολιτική της αστυνομοκρατίας, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της α­στυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, των αντιδημοκρατικών παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Άλλωστε η καταστολή α­πο­τέλεσε και αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που με το ένα χέρι τσακίζει μισθούς και συντάξεις, φορτώνει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού, πραγματοποιεί εξώσεις και πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, αφήνει τους εργαζόμενους να παγώνουν σε σπίτια χωρίς θέρμανση, βορά στους κολοσσούς της ενέργειας, βορά στο κύμα της ανελέητης ακρίβειας και του πληθωρισμού που εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Και με το άλλο χέρι χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση, περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση, φέρνει ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία και ενιαία ψηφοδέλτια στους φοιτητικούς συλλόγους, βάζει την αστυνομία μέσα στις σχολές, χτυπά με τα ΜΑΤ κάθε λαϊκή και νεολαιίστικη κινητοποίηση, τρομοκρατεί και σέρνει στα δικαστήρια απεργούς εργάτες, όπως στην Μαλαματίνα, καθώς και άλλους αγωνιστές.

Δίπλα στην πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας στέκεται η προκλητική ατιμωρησία όλων σχεδόν των περιστατικών αστυνομικών δολοφονιών και ξυλοδαρμών. Την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συνόδευσε η ατιμωρησία των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν και συνέβαλαν στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και του Βασίλη Μάγγου, που -χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα- παρατηρούσαν από κοντά τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα να πέφτει νεκρός από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που πυροβόλησαν πέρυσι τον Οκτώβρη τον 18χρονο Ρομά Νίκο Σαμπάνη με 36(!) σφαίρες, που πρόσφατα βίασαν την 19χρονη κοπέλα στο ΑΤ Ομόνοιας και που σε καθημερινή σχεδόν βάση έχουν το κυβερνητικό «ελεύθερο» να τρομοκρατούν και να εκφοβίζουν τον λαό.

Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική της όξυνσης της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας και της ταυτόχρονης ατιμωρησίας που οδήγησε στον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκέμβρη, μία μέρα πριν την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επειδή έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ βενζίνη που έβαλε στο αυτοκίνητό του. Με οργή και αγανάκτηση υποδέχτηκαν οι κοινότητες Ρομά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας την είδηση του πυροβολισμού του νέου παιδιού, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις και σε απόκρουση των επιθέσεων από αστυνομικές δυνάμεις. Σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσποδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασέ» τόνισε πως «Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».

Ο 16χρονος, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές χαροπαλεύει στο Ιπποκράτειο, με πολύ σοβαρό τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του, προστιθέμενος στη λίστα των θυμάτων της αστυνομικής βίας. Η ευκολία που εκπυρσοκροτούν τα όπλα των αστυνομικών αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που επιτρέπει να δολοφονούνται νέα παιδιά και οι θύτες να παραμένουν ατιμώρητοι και να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Την ίδια μέρα, σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, μαθητής έπεφτε νεκρός από πόρτα που έπεσε με μεγάλη δύναμη πάνω του, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο, αναδεικνύοντας το μέγεθος της εγκληματικής κρατικής εγκατάλειψης και αμέλειας των σχολείων (και) από αυτήν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η συγκάλυψη των εγκλημάτων αυτών από τα ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «ατυχές συμβάν», «μεμονωμένο περιστατικό», «λάθος χειρισμό», την ίδια στιγμή που καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος απέναντι στους Ρομά και τους μετανάστες, όπως πριν από 14 χρόνια δημοσιογράφοι στα αστικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιόντουσαν «τι γύρευε ο 15χρονος Αλέξης στα Εξάρχεια», θυματοποιούσαν τον Κορκονέα, αποπροσανατολίζοντας τον λαό και συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα της αστυνομικής ασυδοσίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις δε δίστασαν, μάλιστα, να ξυλοκοπήσουν τον πατέρα του 16χρονου Ρομά έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, σταματώ­ντας μόνο όταν συνειδητοποίησαν ποιος είναι και για να μην προκαλέσουν περαιτέρω την οργή και την αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και κάτω από το βάρος του πυροβολισμού του 16χρονου, πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με μαχητικό μπλοκ συμμετείχε η Πορεία στις δύο διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, το πρωί και το βράδυ στις 6 Δεκέμβρη, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία, ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας. Ιδιαίτερα αρνητικό στιγμιότυπο στην πρωινή διαδήλωση που είχε καλεστεί από φοιτητικούς συλλόγους και σχολεία αποτελεί η καθυστέρηση της πορείας για πάνω από 45 λεπτά, λόγω των προπηλακισμών ανάμεσα σε μέλη των οργανώσεων της ΑΡΙΣ και της ΑΡΑΣ -που κατά τ’ άλλα συνυπάρχουν και συνεργάζονται στο πλαίσιο των ΕΑΑΚ- για το ποιος θα έχει τα περισσότερα μέλη στην πρώτη αλυσίδα του μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, δυσφημώντας με το χειρότερο τρόπο την αριστερά, τους φοιτητικούς συλλόγους και την οργανωμένη πάλη. Τέτοιου είδους πρακτικές και λογικές μικροηγεμονισμών αποτελούν συστατικά στοιχεία των οργανώσεων αυτών και συνολικά του χώρου των ΕΑΑΚ και είναι καθαρό πως δεν έχουν καμία σχέση με τη δράση του οργανωμένου μαζικού κινήματος, με τις πρακτικές και τις παραδόσεις του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς, δίνουν άλλοθι στην αντικομμουνιστική και αντιδραστική προπαγάνδα για να λοιδορεί τις επαναστατικές ιδέες, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους.

Στην απογευματινή -ιδιαίτερα μαζική- διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των οργανώσεων της αριστεράς και άλλων συλλογικοτήτων διαχωρίστηκαν από τον αναρχικό αντιεξουσιαστικό χώρο, ο οποίος πραγματοποίησε δική του πορεία, που στο τέλος χτυπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων από τις ομάδες του ίδιου χώρου, δίνοντας το αναγκαίο άλλοθι στην αμαύρωση της μαζικής πορείας που προηγήθηκε και στην εξαπόλυση εκτεταμένων αστυνομικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη το διήμερο 5 και 6 Δεκέμβρη, με προκλητικούς ελέγχους ακόμη και σε μαθητές, υβριστικά σχόλια απέναντι σε κόσμο που κατέβαινε στις διαδηλώσεις και ξυλοδαρμούς προσαχθέντων διαδηλωτών. Στη Θεσσαλονίκη, η ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη για την καταγγελία του πυροβολισμού του νεαρού Ρομά, με άλλοθι την προβοκατόρικη δράση του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου χτυπήθηκε άγρια σχεδόν από την αρχή της, με ρίψη δακρυγόνων και επιθέσεις των ΜΑΤ στους διαδηλωτές, οδηγώντας σε εκτεταμένες προσαγωγές.

Στη διαδήλωση συμμετείχε η Πορεία, μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωσή της για τη δολοφονική ενέργεια απέναντι στον 16χρονο Ρομά, ενώ κάλεσε και στη διαδήλωση την 6η Δεκέμβρη στην Καμάρα. Αντίστοιχα, το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα, το Ηράκλειο και την Ηγουμενίτσα, καταγγέλλοντας πλατιά την πολιτική της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, που 14 χρόνια μετά συνεχίζει να δολοφονεί και να καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας.