Αργήσαμε, σύντροφε. Αργήσαμε πολύ.
Πρέπει να πούμε το δικό μας τραγούδι.

Αγαπητοί αναγνώστες, η στήλη δίνει μερικούς χρήσιμους ορισμούς, για όλο το διάστημα από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Ψήφος. Ή αλλιώς κουκί. Τη ρίχνετε στην κάλπη μια φορά την καθορισμένη μέρα των εκλογών. Από την επόμενη μέρα και για 1459 μέρες, (τέσσερα χρόνια παρά μια ημέρα), αφού σας επαινέσουν για τη «σοφία» σας, σας βάζουν στην πάντα, απαιτώντας να καθίσετε φρόνιμα. Συχνά, μετά την …ελεύθερη έκφραση της γνώμης σας, σας τη λένε κι από πάνω, με κοσμητικά επίθετα όπως «παντελώς ηλίθιος λαός», «μνήμη χρυσόψαρου», «την άλλη φορά να διορθώσετε την ψήφο σας», «πελάτες της διαπλοκής» κά.

Διάλογος. Τηλεοπτικός. Ομήγυρη από φωνασκούντες νομολόγους, εκλογολόγους, υμνολόγους, οικονομολόγους, τιποτολόγους. Φωνάζουν τόσο δυνατά, που δεν ακούν τι λέει ο διπλανός τους. Ο καθένας από αυτούς είναι σίγουρος πως διαπρέπει στη μαγκιά, στο νταηλίκι, στον εξυπνακισμό.

Παράθυρο. Τηλεοπτικό. Καμία σχέση με το παράθυρο του σπιτιού. Η μόνη θέαση που μπορεί να έχεις από αυτό το παράθυρο, είναι η ψιλοκεντημένη συγκάλυψη των ψευδών που έχουν πει οι κυβερνώντες ή οι διεκδικούντες τη νέα κυβέρνηση.

Προεκλογικό Πρόγραμμα. Πρόγραμμα που συντάσσεται για να αθετείται. Μετεκλογικά οι συντάκτες του Προγράμματος εξηγούν πως στο τάδε θέμα κακώς καταλάβατε ότι έλεγε το Άλφα, ενώ εννοούσε το Βήτα, για το οποίο εσείς (το Άλφα) ψηφίσατε αυτό το κόμμα.

Δημοσκόπηση. Ή δημοσκότιση. Πάντα προβλέπει αυτό που επιθυμεί, αυτός που πληρώνει. Τα ποθητά αποτελέσματα μεταδίδονται και μια και δυο και άπειρες φορές από τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τα ονομαζόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και η επιθυμία μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Πες – πες, κάτι θα μείνει που έλεγε ο πατέρας της προπαγάνδας, Γκέμπελς.

Μόδα Ομπάμα. Καθιερώθηκε από τον οίκο μόδας του πρώην πλανητάρχη. Παντελόνι με τσάκιση και πουκάμισο χωρίς γραβάτα με ανασηκωμένα μανίκια. Ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή, με άλλους λόγους, ήτοι, στιβαρός κυβερνήτης, έτοιμος να ριχτεί στη δουλειά. Δείτε σχετικά μοντέλα Κούλης και Αλέξης.

Ρουσφέτι. Λέξη τουρκική, αναντάμ παπαντάμ. «Ο κλασικός ορισμός του ρουσφετιού είναι διορισμός στο Δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο». Τάδε έφη όχι ο Ζαρατούστρα, αλλά ο Κούλης. Αν ο κλασικός ορισμός είναι ο διορισμός στο δημόσιο, ο διορισμός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοστάσια, είναι μεταμοντέρνος; Γιατί θυμόμαστε καλά πως σε προηγούμενες εκλογές τα αφεντικά που εξυπηρετούσαν τους ιδιωτικούς διορισμούς, εκφοβίζανε διορισμένους και μη, εργαζόμενους, με απόλυση στην περίπτωση που… Μιας και το αναφέραμε, τα βαφτιστήρια του Μητσοτακαίικου, καλά; Κλασικά διορισμένα, ή μεταμοντέρνα;

Πρωινάδικο – Βραδυνάδικο. Εκπομπή στην τηλεόραση που ορκισμένα υπηρετεί την πιτουρο-ποίηση του μυαλού των γυναικών. Η γυναίκα στο σπίτι, με εμφάνιση τέλειας, χαμογελαστής μοντέλας όταν καθαρίζει κρεμμύδια, όταν απλώνει την μπουγάδα, όταν σιδερώνει, όταν σφουγγαρίζει. Σε μια τέτοια εκπομπή εμφανίστηκε και ο Κούλης, για να μιλήσει στην «καρδιά» των γυναικών ψηφοφόρων. «Έχω πλήρη αίσθηση ότι οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά». Κάτι έχει ακούσει, κάτι πήρε το αφτί του. Δεν το γνωρίζει από το σπίτι του, αφού εκεί τις δουλειές της …νοικοκυράς τις κάνουν τα …δουλικά, κατά προτίμηση αλλοδαπής προελεύσεως. Γυναίκες προσοχή. Κούλης και γυναίκες – νοικοκυρές, καμία σχέση.

Καμένη Γη. Χρόνια τώρα, την παραλαμβάνει η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση από την απερχόμενη. Και εμείς παραλαμβάνουμε τη λυπητερή.

Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα, θα πείτε. Και μπροστά στην κάλπη; Μπροστά στην κάλπη, Μ-Λ ΚΚΕ, δαγκωτό, για να δυναμώσει η επιρροή της πραγματικής Αριστεράς.

Την επομένη των εκλογών η νέα κυβέρνηση, όπως πάντα, θα ισχυριστεί πως «πήρε τη λαϊκή εντολή» να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αυτό που θα εφαρμόσει δεν θα το αναγνωρίζετε.
Δε χρειάζεται να το αποδεχτούμε. Επιβάλλεται να μην το αποδεχτούμε. Γι’αυτό και Καλή Αντάμωση τη Δευτέρα, 8 Ιούλη, στους αγώνες.

Τάνια