Ένα νέο ανθρώπινο δράμα εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στη Λαμπεντούζα, καθώς στο νησί των 6.000 κατοίκων κατέφτασαν από τις αφρικανικές ακτές πάνω από 8.500 πρόσφυγες, ζητώντας άσυλο και μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ιταλίας, εκείνες σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και η ΕΕ προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία την απάνθρωπη αντιπροσφυγική και ρατσιστική πολιτική τους, ίδια με αυτή που μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύνορα κλειστά, απελάσεις, αυθαίρετο και μαζικό «κόψιμο» αιτήσεων ασύλου, καλλιέργεια ρατσισμού στις τοπικές κοινωνίες αποτελούν την πάγια πολιτική των κυβερνήσεων και της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια, μόνο που τώρα άρχισαν και τα αλληλομαχαιρώματα.

Αναγκαστική επίσκεψη Μελόνι και φον ντερ Λάιεν

Τζόρτζια Μελόνι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκαν να επισκεφτούν τη Λαμπεντούζα, η πρώτη για να κάμψει τις επικρίσεις στο εσωτερικό της Ιταλίας και να βρει «συμμάχους» στην Ευρώπη και η δεύτερη για να να δώσει τάχα η ΕΕ «συλλογική απάντηση» στο προσφυγικό.

Και εδώ ακριβώς έρχονται τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Και όχι από όποιον κι όποιον, αλλά από τη Γαλλία και τη Γερμανία που δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να βοηθήσουν, με την πρώτη να μη συζητά καν υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων και τη δεύτερη να απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Από την πλευρά τους, ακροδεξιές φωνές στην Ιταλία, όπως η Λέγκα, ζητούν ακόμα και την εμπλοκή του ναυτικού για την… «αναχαίτιση» των προσφύγων, μια πρακτική που καταγγέλλεται εδώ και καιρό στην Ελλάδα.

Σε διεθνές επίπεδο η συμφωνία με την Τυνησία φαίνεται πως έχει αποτύχει, καθώς ο «περιορισμός των αναχωρήσεων» έως τώρα έχει αποτύχει οικτρά. Η δε κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών να εισέλθει στη χώρα, καθώς με επιστολή της την τελευταία στιγμή ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου «δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο εθνικό έδαφος».

Αλλά και η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ετήσια ομιλία της, όχι μόνο παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ δεν θα πνίγονται άνθρωποι κατατρεγμένοι που ψάχνουν να βρουν ένα μέρος με καλύτερη ζωή, καθώς οι χώρες τους έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών, αλλά παράλληλα δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί η συμφωνία με την Τυνησία δεν μπορεί να… «αποτρέψει» τα καραβάνια των προσφύγων να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, το δε τελευταίο διάστημα στη Λαμπεντούζα.

Η ίδια αντιμεταναστευτική πολιτική και στην Ελλάδα με φόντο τις πλημμύρες

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί την ίδια αντιμεταναστευτική και συνάμα ρατσιστική πολιτική, «προσαρμοσμένη» όμως στα ελληνικά δεδομένα. Με φόντο τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, 900 πρόσφυγες που ζουν στη δομή στο Κουτσόχερο εκκενώθηκαν προς άλλα camp, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πλημμυροπαθείς.

Παράλληλα, άνοιξαν άρον άρον τις δομές σε Βόλο και Θερμοπύλες που η ίδια η κυβέρνηση είχε κλείσει, προκειμένου να μείνουν εκεί πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel. Οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν στις δομές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας και αν δεν χωρέσουν εκεί εξετάζεται το να μοιραστούν τη δομή του Κουτσόχερου με τους πλημμυροπαθείς.

***

Από τη Λαμπεντούζα με τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες, τους κολασμένους της γης, και τα νεκρά μωρά, μέχρι τους πνιγμένους στο Αιγαίο και τους καμένους στον Έβρο, η πολιτική της ΕΕ είναι η ίδια: ρατσισμός, αντιπροσφυγικό μένος, φράχτες, επαναπροωθήσεις, απελάσεις, νεκροί. Η ίδια πολιτική που ερήμωσε ολόκληρες χώρες με τις βόμβες, έρχεται σήμερα να μπει φραγμός στη ζωή των ανθρώπων εκείνων που τρέχουν για να ξεφύγουν από την κόλαση που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές.

«Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Ένα σύνθημα το οποίο ακούγεται συχνά-πυκνά σε κινητοποιήσεις, αποτυπώνει την κατάσταση που βιώνουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεκαετίες τώρα. Δίνει όμως και μια ελπίδα: την προοπτική του αγώνα και τη συμπόρευση με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία στον τόπο μας, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.

Κάτω η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ
Κάτω η ιμπεριαλιστική πολιτική
που καταστρέφει χώρες και εξανδραποδίζει λαούς. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες